Το απρόσιτο Κάστρο της Γριάς. Δείτε από ψηλά που οχυρώθηκαν οι Καρδαμυλίτες κατά των Τούρκων. Πως πήρε την ονομασία (drone)

Το απρόσιτο Κάστρο της Γριάς. Δείτε από ψηλά που οχυρώθηκαν οι Καρδαμυλίτες κατά των Τούρκων. Πως πήρε την ονομασία (drone)

Το Κάστρο της Γριάς είναι κτισμένο σε περίοπτη θέση, πάνω από τα Καρδάμυλα, κεφαλοχώρι της ΒΑ Χίου.

Πρόκειται για μεσαιωνική οχύρωση, αποτελούμενη από δύο πύργους ενωμένους με ισχυρό τείχος μήκους 35 μέτρων περίπου, σε σημείο που είχε οχυρωθεί από την αρχαιότητα, όπως δείχνουν τα σωζόμενα λείψανα ελληνιστικού τείχους.

Το Κάστρο αποτελεί τμήμα ενός γενικότερου οργανωμένου αμυντικού σχεδιασμού που υπήρχε κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους στο νησί. Σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομα του από κάποια γριά που σκαρφάλωσε από τα Καρδάμυλα έως την κορυφή του βουνού, μέσω των απότομων βράχων, για να σωθεί από τους πειρατές.

Ο ανατολικός πύργος έχει σχήμα ημιελλειπτικό και ο δυτικός στρογγυλό.

Σύμφωνα με την παράδοση επίσης, ο δυτικός πύργος του Κάστρου επικοινωνούσε μέσω σήραγγας με το λεγόμενο “Πηγάδι του Κουλαλά”, το οποίο είναι κτισμένο χαμηλότερα από το Κάστρο και ανάγεται στην εποχή της Γενουατοκρατίας (1346-1566).

Το περίτεχνο αυτό γενοβέζικο πηγάδι έχει πλατύ στόμιο και είναι πετρόχτιστο με τετραγωνισμένες πέτρες. Επίσης έχει κάθοδο με πέτρινα σκαλοπάτια που θυμίζει τοίχο αρχαίου πηγαδιού.

Μια παράδοση λέει ότι ο δυτικός πύργος επικοινωνούσε μέσω σήραγγας με το πηγάδι του Κουλαλά, από το οποίο υδρεύονταν οι έγκλειστοι στο κάστρο

Στην απελευθερωτική εκστρατεία της Χίου το Νοέμβριο του 1912, το όρος της Γριάς στάθηκε το προπύργιο του αγώνα.

Κατά τη διάρκεια της ανάβασης προς την κορυφή του όρους μπορεί κανείς να διακρίνει υπολείμματα οχυρωματικών έργων από λιθοδομές (τα Ταμπούρια όπως ονομάζονται) που είχαν κατασκευάσει τα μέλη του ενόπλου εθελοντικού σώματος των Καρδαμυλιτών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των μαχών της απελευθέρωσης του νησιού, το 1912.

Η αμυντική “μάχη της Γριάς” έγινε στις 16 Νοέμβρη 1912, κατά την οποία οι Ελληνικές δυνάμεις ανάγκασαν τους Τούρκους να υποχωρήσουν στο Όρος (Πιτυός). Η μάχη ήταν αποφασιστική, διότι οι Τούρκοι υποχώρησαν με σοβαρές απώλειες, και αργότερα δέχτηκαν το τελειωτικό χτύπημα και παραδόθηκαν με τη μάχη του “Καρφωτού”.

Η παράδοση λέει ότι το όνομά του οφείλεται σε κάποια γριά που σκαρφάλωσε από τα Καρδάμυλα, μέσω των απότομων βράχων, για να σωθεί από τους πειρατές.

Η ανάβαση (συνολικό μήκος διαδρομής 1.360 μ.) γίνεται μέσα σε ένα βραχώδες τοπίο με τραχύ εδαφικό ανάγλυφο και αισθητή υψομετρική διαφορά (περίπου 170 μ.).

Το θέαμα που αντικρίζουν όσοι φθάνουν στην κορυφή του λόφου της Γριάς είναι μαγευτικό, καθώς έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την πανοραμική θέα στην ευρύτερη περιοχή των Καρδαμύλων, στις Οινούσσες και στα μικρασιατικά παράλια.

Δείτε το κάστρο από ψηλά στο βίντεο του συνεργάτη μας Κωνσταντίνο Αναγνώστου:

Τα Καρδάμυλα έχουν έναν εύφορο αλλά μικρό κάμπο μεταξύ των δύο οικισμών. ΠΑρόλα αυτά οι κάτοικοι στράφηκαν στη θάλασσα και την εμπορική ναυτιλία.

Ρόλο σε αυτό φαίνεται ότι έπαιξε η ύπαρξη δύο διαφορετικών βαθιών όρμων – φυσικών λιμένων, του Μαρμάρου και των Παρπάντων.

Με την πάροδο των γενεών, τα Καρδάμυλα ανέδειξαν αρκετές και σημαντικές οικογένειες εφοπλιστών.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu