Τι κοινό είχαν ο Σαρλώ, ο Μάικλ Τζόρνταν, ο “χοντρός” και ο Χίτλερ. Το χαρακτηριστικό μουστάκι, στιλ “οδοντόβουρτσα” και πώς ο Χίτλερ το έβγαλε από τη μόδα

Τι κοινό είχαν ο Σαρλώ, ο Μάικλ Τζόρνταν, ο “χοντρός” και ο Χίτλερ. Το χαρακτηριστικό μουστάκι, στιλ “οδοντόβουρτσα” και πώς ο Χίτλερ το έβγαλε από τη μόδα

Τα μουστάκια του Γεώργιου Καραϊσκάκη, του Στάλιν, του Χίτλερ, του Γκάντι, του Σαλβαδόρ Νταλί είναι από τα πιο διάσημα και αναγνωρίσιμα.

Τα είδη μουστακιών

μουστάκι

Είδη μουστακιών για πρωταθλητές / Από τη σελίδα του Παγκόσμιου Πρωταθληματος Μουστακιού

Τα μουστάκια, όσο κι αν φαίνεται παράξενο αποτελούν ακόμη και μέρος «Παγκόσμιου Πρωταθλήματος και φυσικά υπάρχουν κατηγορίες στις οποίες διαγωνίζονται οι μυστακιοφόροι.

Τα βασικά είδη: Το φυσικό μουστάκι που είναι ό,τι πιο απλό μπορείτε να φανταστείτε. Το μουστάκι τύπου Νταλί (αρκετά μακρύ με τις άκρες χτενισμένες προς τα πάνω), το Αγγλικό που είναι αρκετά μακρύ με τις τρίχες να στέκονται σε ίσια γραμμή, το «αυτοκρατορικό» που είναι μικρό χτενισμένο και ελαφρώς τσιγκελωτό, το Ουγγρικό που είναι μακρύ και τσιγκελωτό και φυσικά το μουστάκι «οδοντόβουρτσα». Αυτό το στιλ δεν είναι μέσα στις αγωνιστικές κατηγορίες.

Το μουστάκι «οδοντόβουρτσα»

Πήρε το όνομα του από το σχήμα του. Κάθετες τρίχες, κάτω από το μύτη, στο μέσο του πάνω χείλους, σχεδόν πάντα προσεκτικά χτενισμένες. Το σχήμα του είναι σχεδόν παραλληλόγραμμο αν και υπάρχει και η εκδοχή του τραπεζίου ως σχήμα, δηλαδή οι κάθετες πλευρές του ανοίγουν λίγο προς το πλάι εκατέρωθεν της μύτης. Συνήθως το μουστάκι αυτό, έχει μήκος τρία έως πέντε εκατοστά και είναι κολλητό με το χείλος και τη μύτη λες κι οι τρίχες βγαίνουν από μέσα της.

μουστάκι

Το μικρό μουστάκι βοήθησε τον Τσάπλιν να φτιάξει την αστεία εικόνα του Σαρλό και του άφηνε περιθώρια να φαίνονται οι εκφράσεις του προσώπου του

Τα πρώτα μουστάκια «οδοντόβουρτσες» εμφανίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ κι από εκεί πέρασαν στην Ευρώπη και κατέληξαν στην Γερμανία με κορυφαία προσωπικότητα που το έκανε «διάσημο» και σύμβολο απέχθειας, τον Αδόλφο Χίτλερ.

Η πιο επίσημη ονομασία του είναι: μουστάκι φίλτρουμ. Φίλτρουμ ονομάζεται η περιοχή ακριβώς κάτω από την μέση των ρουθουνιών της μύτης που δημιουργεί ένα είδος «λακάκι».

Μια άλλη ονομασία που όμως δεν απαντάται συχνά είναι το μουστάκι «γραμματόσημο», ακριβώς λόγω του μικρού παραλληλόγραμμου σχήματος στο χώρο που δημιουργείται.

Αμερικανική καταγωγή

Ο Τσάρλι Τσάπλιν είναι ο πρώτος άνδρας που έκανε διάσημο το μουστάκι «οδονόβουρτσα», περίπου το 1914 όταν άρχισε να γυρίζει τις απίθανες κωμωδίες του βωβού κινηματογράφου.

Πρόκειται για ένα μικρό μουστακάκι, τυπικό και τακτοποιημένο που απηχούσε την ομοιομορφία που άρχισε να επιβάλλει η εκβιομηχάνιση σε αντίθεση με τα μεγάλα επιδεικτικά μουστάκια των προηγούμενων αιώνων.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν, μιλώντας για το μουστάκι του σε μια συνέντευξη το 1933 είχε πει ότι «είναι μικρό, βολικό, μου δίνει έναν κωμικό χαρακτήρα αλλά είναι τόσο διακριτικό που δεν κρύβει τις εκφράσεις του προσώπου μου.

μουστάκι

Το μουστάκι του Όλι, του “χοντρού” τον έκανε ακόμη πιο αστείο

Άλλος διάσημος εκείνης της εποχής  ήταν ο Όλιβερ-Νόρβελ Χάρντι. Ο «χοντρός» από το διάσημο δίδυμο «Χοντρός-Λιγνός» που προσέφεραν άπλετο γέλιο από το 1927 έως το 1955 στο κοινό της Αμερικής και όχι μόνο. Προφανώς η μόδα ήρθε και στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο μουστάκι ήταν διαδεδομένο στους μουστακαλήδες.

Γεώργιος Τσολάκογλου

Στρατής Μυριβήλης

Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η μόδα στην Ελλάδα άλλαξε. Κανείς δεν ήθελε να έχει το μουστάκι “Χίτλερ”. Περίπου το ίδιο έγινε σε όλο τον κόσμο.

                                                             Ο Αδόλφος Χίτλερ

μουστάκι

Το προηγούμενο μουστάκι που προτιμούσε ο Χίτλερ ήταν το “αυτοκρατορικό” ή στιλ Κάιζερ

Το στιλ του Τσάρλι Τσάπλιν φυσικά ενέπνευσε χιλιάδες άντρες που άρχισαν να μεγαλώνουν μουστάκι όπως το δικό του και φυσικά το στιλ αυτό δεν άφησε ανεπηρέαστους τους Ευρωπαίους που έβλεπαν τους Αμερικάνους ταξιδιώτες να είναι όντως πιο ανάλαφροι με το μικρό τους μουστάκι. Μέχρι τότε στην Ευρώπη επικρατούσε το «αυτοκρατορικό» είδος και γενικά πιο μεγάλα και πιο μπελαλίδικα στην περιποίηση μουστάκια.

Ο Αδόλφος Χίτλερ δεν ήταν ο πρώτος που το προτίμησε. Είχε προηγηθεί ο Πρωσικής καταγωγής οδηγός αγώνων αυτοκινήτων και ήρωας του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, Χανς Κέπεν και ο Πρίγκιπας διάδοχος Βίλχεμ.

Ο Χίτλερ, αρχικά είχε το τυπικό μουστάκι που λέγεται «στιλ Κάιζερ» (αυτοκρατορικό), δηλαδή ένα μουστάκι που εκτεινόταν κοντοκουρεμένο σε όλο το μήκος του πάνω χείλους και με τις άκρες του λίγο να σηκώνονται ελαφρώς προς τα πάνω.

Ο Χίτλερ γνώριζε φυσικά τους Κέπεν και Πρίγκιπα Βίλχεμ αλλά πιθανολογείται ότι είχε και μια ιδιαίτερη συμπάθεια προς τον Αμερικανό κωμικό, Τσάρλι Τσάπλιν και κάπως έτσι ξύρισε το μουστάκι του δίνοντας του το χαρακτηριστικό σχήμα «οδοντόβουρτσα». Με αυτό το στιλ μουστακιού ο Χίτλερ εμφανίζεται το 1919  αν και έχει καταγραφεί με πιο μεγάλο μουστάκι και στο διάστημα 1921-1924.

Υπάρχουν μαρτυρίες ότι ο «αυτοκρατορικό» στιλ μουστακιού ο Χίτλερ το απαρνήθηκε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το νέο στιλ μουστακιού του έδινε περισσότερη ασφάλεια όταν φορούσε αντιασφυξιογόνα μάσκα.

μουστάκι

Σκηνή από τη σπουδαία αντιπολεμική σατιρική ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν “Ο μεγάλος Δικτάτωρ”, του 1940

Αν όντως ο Χίτλερ επηρεάστηκε στο θέμα του μουστακιού του από τον Τσάπλιν, αυτό δεν επηρέασε καθόλου τον κωμικό που τον παρώδησε με έξοχο τρόπο στην ταινία «Ο μεγάλος δικτάτωρ» το 1940.

Άλλοι διάσημοι με μουστάκι «οδοντόβουρτσα»

μουστάκι

Ο Μουγκάμπε ήταν ο μακροβιότερος δικτάτορας και προτίμησε και αυτός το μουστάκι τύπου “οδοντόβουρτσα”

Τη δεκαετία του ’80 ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο μακροβιότερος δικτάτορας, που κυβέρνησε στην Ζιμπάμπουε υιοθέτησε το μουστάκι τύπου Χίτλερ

Λίγο νωρίτερα ο δημιουργός του κόμικ Spiderman έφτιαξε τον χαρακτήρα του Τζέι-Τζόνα Τζέιμσον που του έβαλε το χαρακτηριστικό μουστάκι θέλοντας να τονίζει τον κακό χαρακτήρα του.

μουστάκι

Οι θαυμαστές του Τζόρνταν δυσαρεστήθηκαν από την εμφάνιση του με αυτό το μουστάκι / Πηγή: web.archive.org

Το 2010, ο σούπερ σταρ του NBA Μάικλ Τζόρνταν έκανε ένα διαφημιστικό με μουστάκι οδοντόβουρτσα, γεγονός που ξένισε τους χιλιάδες θαυμαστές του.

Διαβάστε ακόμη: Το μούσι είχε τη δική του ιστορία. Πώς από σύμβολο εξουσίας και ανδρισμού έγινε ο μεγάλος «εχθρός» της βιομηχανίας ανδρικής ομορφιάς…

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.