Το δαχτυλίδι που νίκησε τον θάνατο στην πιο φονική μάχη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το κατασκεύασε από τα θραύσματα του τανκ ένας λοχαγός που σώθηκε από θαύμα και το πρόσφερε ως δώρο γάμου στην αγαπημένη του

Το δαχτυλίδι που νίκησε τον θάνατο στην πιο φονική μάχη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το κατασκεύασε από τα θραύσματα του τανκ ένας λοχαγός που σώθηκε από θαύμα και το πρόσφερε ως δώρο γάμου στην αγαπημένη του
Το πιο ρομαντικό αντικείμενο που “επιβίωσε” από την πρώτη φονική μάχη με τη χρήση τεθωρακισμένων ήταν ένα δαχτυλίδι που φτιάχτηκε από ένα κομμάτι γυαλί.

Ήταν 15 Σεπτεμβρίου του 1916 και κατά τη διάρκεια της μάχης του Σομ, μια έκρηξη διέλυσε τα παράθυρα του τανκ. Τα θραύσματα καρφώθηκαν στο πρόσωπο του λοχαγού Basil Henriques, ο οποίος μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο χειρουργείο.

Η κατασκευή του δαχτυλιδιού

Ο Βρετανός Henriques, κατά τη διάρκεια της μάχης, παρατηρούσε μέσα από το περισκόπιο του τανκ τους αντιπάλους του και ετοιμαζόταν να εξαπολύσει πυρά. Τότε συνέβη ένα απρόβλεπτο γεγονός που ανέτρεψε πλήρως τα δεδομένα. Τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν εφοδιασμένο το τεθωρακισμένο πήραν φωτιά και έγινε μια ισχυρή έκρηξη. Τα τζάμια του οχήματος έγιναν κομμάτια και πολλά θραύσματα τραυμάτισαν το πρόσωπό του. Ο τραυματισμένος λοχαγός πέρασε πολλές ώρες στο χειρουργείο, αλλά στάθηκε τυχερός, αφού δεν τυφλώθηκε.

Ο Henriques συνήλθε και βγήκε από το νοσοκομείο. Είχε κρατήσει το μεγαλύτερο κομμάτι γυαλί και το έκανε χρυσό δαχτυλίδι, αφού ήταν κοσμηματοποιός.

Στη συνέχεια, το χάρισε στη σύζυγό του με την οποία είχε παντρευτεί λίγους μήνες πριν.

Ο David Willey, ο υπεύθυνος του μουσείου του Bovington, όπου βρίσκεται σήμερα το δαχτυλίδι, έχει δηλώσει χαρακτηριστικά:

«Στο μουσείο μας τα τανκς πάντα κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Αλλά τα διάφορα αντικείμενα, όπως το δαχτυλίδι βοηθούν ώστε να αναδεικνύονται οι προσωπικές ιστορίες των ανδρών και οι εμπειρίες τους. Ο Henriques εντάχθηκε με τον αδελφικό του φίλο George Macpherson στο τάγμα με τα τανκ, ο οποίος σκοτώθηκε την πρώτη μέρα της επίθεσης. Αργότερα, εκείνος έγραφε για τη μοναξιά που αισθανόταν και για το κενό που άφησε ο George πίσω του. Αυτές οι ιστορίες κάνουν τη διαφορά».

Ο Henriques κράτησε τη ψυχραιμία του και δεν το έβαλε κάτω. Στο τέλος δώρισε στη γυναίκα του ένα αντικείμενο που παραλίγο να του στοιχίσει την όρασή του.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, το συγκεκριμένο κόσμημα παρά το μικρό του μέγεθος, θεωρείται ένα από τα πιο ρομαντικά  διασωθέντα αντικείμενα του κόσμου και είναι πολύ δημοφιλές.

«Τα τανκς κατασκευάζονταν υπό άκρα μυστικότητα. Έτσι τα πληρώματα δεν ήξεραν στην αρχή ούτε πως δούλευαν, ούτε τις ακριβείς συνθήκες. Η θερμοκρασία έφτανε τους 50 βαθμούς Κελσίου και το μονοξείδιο του άνθρακα τους έπνιγε. Πολλοί έχασαν τη ζωή τους», περιγράφει ο Willey./ Wikimediamtx Commons

Οι άθλιες συνθήκες μέσα στα τανκς

Έχουν γίνει πολλές έρευνες για τις ζωές των οκτώ στρατιωτών που επέβαιναν στα τανκς υπό άθλιες συνθήκες, κατά τη διάρκεια του πολέμου. Καμία από τις ιστορίες, ωστόσο, όσο συγκινητική κι αν ήταν, δεν μπορούσε να φτάσει το μεγαλείο της ιστορίας του Henriques.

«Τα τανκς κατασκευάζονταν υπό άκρα μυστικότητα. Έτσι τα πληρώματα δεν ήξεραν στην αρχή ούτε πως δούλευαν, ούτε τις ακριβείς συνθήκες. Η θερμοκρασία έφτανε τους 50 βαθμούς Κελσίου και το μονοξείδιο του άνθρακα τους έπνιγε. Πολλοί έχασαν τη ζωή τους», περιγράφει ο Willey.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Flickr

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η πανωλεθρία του βρετανού στρατηγού Ντάγκλας Χέιγκ, που έχασε μέσα σε μια μέρα 57 χιλιάδες άνδρες στη μάχη του Σομ. Κυνικά δήλωσε «αυτές οι απώλειες δεν μπορούν να θεωρηθούν σοβαρές» και προήχθη σε αρχιστράτηγο

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.