Το έγκλημα της ιταλικής μεραρχίας Πινερόλο που αφάνισε όλο τον ανδρικό πληθυσμό στο Δομένικο Λάρισας. Η προδοσία και το άγνωστο ολοκαύτωμα στη Μηχανή του Χρόνου. Νέα εκπομπή

Το έγκλημα της ιταλικής μεραρχίας Πινερόλο που αφάνισε όλο τον ανδρικό πληθυσμό στο Δομένικο Λάρισας. Η προδοσία και το άγνωστο ολοκαύτωμα στη Μηχανή του Χρόνου. Νέα εκπομπή
Το άγνωστο ολοκαύτωμα των Ιταλών στο χωριό Δομένικο της Λάρισας παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY. Σε επανάληψη Κυριακή 4 Νοεμβρίου στις 17:00.

Ο αφανισμός όλου του ανδρικού πληθυσμού ενός  χωριού από την μεραρχία Πινερόλο είναι ένα άγνωστο έγκλημα πολέμου που στιγμάτισε την ιταλική κατοχή και καταρρίπτει τον μύθο του «καλού» ιταλού στρατιώτη.

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος βρέθηκε στο μαρτυρικό χωριό και αναζήτησε επιζώντες της καταστροφής, που γλύτωσαν από το εκτελεστικό απόσπασμα.  Στις συγκλονιστικές μαρτυρίες τους,  περιγράφουν το πλιάτσικο των Ιταλών, το κάψιμο του χωριού και τις εν ψυχρώ δολοφονίες των συγγενών τους.

Το χωριό Δομένικο από ψηλά. Διακρίνεται στο βάθος το σχολείο και η εκκλησία. Εκεί οι Ιταλοί συγκέντρωσαν τους κατοίκους για να τους διαχωρίσουν σε άντρες και γυναικόπαιδα. Μετά έγινε η σφαγή.

Το ολοκαύτωμα ήταν έργο του ιταλικού στρατού και των συνεργατών τους. Η εκπομπή φωτίζει την άγνωστη παράμετρο της αποκαλούμενης Ρωμαϊκής Λεγεώνας , μέλος της οποίας ήταν και ο διορισμένος πρόεδρος του Δομένικου, ο οποίος παρέδωσε στους εκτελεστές λίστα με ονόματα συγχωριανών του, που οδηγήθηκαν στο θάνατο.

Η εκπομπή αναζήτησε και βρήκε τα ντοκουμέντα της σφαγής και την δικαστική κατάληξη της υπόθεσης. Τα βασικά πειστήρια προέρχονται από τις επίσημες αναφορές – καταγγελίες του  μοίραρχου της χωροφυλακής Ελασσόνας, Νικόλαου Μπάμπαλη. Ο ηρωικός αξιωματικός συνέταξε δύο επιστολές διαμαρτυρίας για τα γεγονότα και αμέσως μετά οδηγήθηκε στη φυλακή, την απομόνωση και την εξορία στην Ιταλία. Στην εκπομπή μιλούν οι κόρες του Γεωργία και Ειρήνη Μπάμπαλη.

Οι εκτελέσεις έγιναν σε διάφορα σημεία. Η πρώτη ομάδα 20 πολιτών εκτελέστηκαν βάση μιας λίστας που παρέδωσε ο διορισμένος πρόεδρος στους Ιταλούς. Αυτούς τους εκτέλεσαν στην τοποθεσία Μαυρίτσα (αριστερά). Οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν μερικά χλμ έξω από το Δομένικο στο Καυκάκι (δεξιά) και στήθηκαν στο απόσπασμα σε επτάδες 

Για το ολοκαύτωμα μιλούν οι κάτοικοι του Δομένικου:

Ιωάννης Ζάγκας, Σοφοκλής Κουρσοβίτης, Γεώργιος Χατζήνας, Κωνσταντίνος Χατζήνας, Βασίλειος Βαρσαμής, Σπυρίδων Μπούμπας, ο προέδρος του συλλόγου οικογενειών θυμάτων Στάθης Ψωμιάδης.

Την υπόθεση τεκμηριώνουν με στοιχεία ο διδάκτωρ ιστορίας Περικλής Καπετανόπουλος, ο ιστορικός Νίκος Τζαφλέρης, η Δρ. ιστορίας Βασιλική Λάζου και  ο δημοσιογράφος Τίτος Αθανασιάδης.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu