Σε κοντινή απόσταση από το χωριό Τρίκερι του Νομού Μαγνησίας, βρίσκεται το επίνειό του: η Αγία Κυριακή.
Πρόκειται για ένα πανέμορφο ψαροχώρι, το οποίο από ψηλά θυμίζει νησί των Σποράδων ή των Κυκλάδων και μοιάζει σαν να βγήκε από καρτ ποστάλ.
Υπάγεται στο Δήμο Νοτίου Πηλίου και απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από το Βόλο. Εκτός από τα ψαροκάικα, σήμα κατατεθέν της Αγίας Κυριακής είναι τα λευκά σπίτια με τα κόκκινα κεραμίδια, πολλά από τα οποία πετρόχτιστα και τα σοκάκια.
Το καλντερίμι και το καρνάγιο
Η Αγία Κυριακή πήρε το όνομά της από το ομώνυμο παρεκκλήσι και συνδέεται με το Τρίκερι μέσω ενός καλντεριμιού, το οποίο θεωρείται από τα ομορφότερα της περιοχής. Πρόκειται για μία διαδρομή που αξίζει να τη διανύσει κανείς την ώρα του ηλιοβασιλέματος.
Στην Αγία Κυριακή, οι επισκέπτες θα βρουν ό,τι χρειάζονται για τις καλοκαιρινές τους διακοπές: παραδοσιακούς ξενώνες, για να διανυκτερεύσουν, παραλίες, για να κάνουν τα μπάνια τους και ψαροταβέρνες, για να απολαύσουν εκλεκτούς μεζέδες με θέα τον Παγασητικό.
Οι κάτοικοι της Αγίας Κυριακής, σήμερα μερικές εκατοντάδες, ανέκαθεν ασχολούνταν με τη ναυσιπλοΐα, το ψάρεμα, την σπογγαλιεία και την κατασκευή καραβιών. Τρανή απόδειξη το καρνάγιο λίγα μέτρα μακριά από το λιμανάκι, όπου κατασκευάζονται και επισκευάζονται αλιευτικά σκάφη.
Δείτε την πανέμορφη Αγία Κυριακή Μαγνησίας μέσα από το βίντεο drone του συνεργάτη μας, Μαρίνου Χαραλαμπόπουλου (Travel Inspiration):
Η ιστορία της Αγίας Κυριακής της Μεγαλομάρτυρος
Κάθε 7η Ιουλίου, το γραφικό ψαροχώρι γιορτάζει τη μνήμη της Αγίας Κυριακής της Μεγαλομάρτυρος. Πραγματοποιείται τριήμερο πανηγύρι, με παραδοσιακούς χορούς και όργανα, στο οποίο συρρέουν κάτοικοι και από παρακείμενα χωριά.
Σύμφωνα με τη διήγηση του βίου της από την Εκκλησία, η Αγία Κυριακή γεννήθηκε στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας τον 3ο αιώνα μ.Χ. και ήταν το μοναδικό τέκνο του Δωρόθεου και της Ευσεβίας.
Οι τελευταίοι ήταν ευσεβείς Χριστιανοί και ευκατάστατοι, αλλά για πολύ καιρό άκληροι. Προσεύχονταν συνεχώς στο Θεό, προκειμένου να αποκτήσουν παιδί και το θαύμα έγινε ημέρα Κυριακή, εξού και το όνομα που έδωσαν στην κόρη τους.
Την περίοδο των διωγμών του Ρωμαίου αυτοκράτορα, Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ.), ο Δωρόθεος και η Ευσεβία συνελήφθησαν και μετά από ανάκριση μαρτύρησαν για την πίστη τους.
Η κόρη τους εστάλη στον Καίσαρα Μαξιμιανό και από εκεί στον άρχοντα της Βιθυνίας, Ιλαριανό. Πολλοί μνηστήρες ζήτησαν την Κυριακή σε γάμο, αλλά εκείνη δεν δέχθηκε καμία πρόταση, λέγοντας ότι ήταν αφοσιωμένη στον Κύριο.
Υπέστη φρικτά βασανιστήρια, ανακρίθηκε και φυλακίστηκε, για να αποκηρύξει την πίστη της, αλλά δεν κάμφθηκε, ώσπου τελικά αποκεφαλίστηκε. Όταν ο δήμιος πλησίασε την Κυριακή για να εκτελέσει τη διαταγή, παρατήρησε ότι ήταν ήδη νεκρή.
Η Αγία Κυριακή είναι πολιούχος του χωριού Σέρβια της Κοζάνης και θεωρείται προστάτιδα του μητρικού θηλασμού. Εκτός από τα Σέρβια, ναοί αφιερωμένοι στη μνήμη της βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στα Σπάτα, στα Γρεβενά, στη Νάξο και στην Κωνσταντινούπολη, στη συνοικία Κοντοσκάλι ή KumKapi.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος (Travel Inspiration)
Ειδήσεις σήμερα:
- Πανσέληνος Δεκεμβρίου 2024. Πότε είναι η “Ψυχρή Σελήνη”. Θα είναι το τελευταίο γεμάτο φεγγάρι για της χρονιάς
- Τι γκούγκλαραν οι Έλληνες το 2024. Η Σάττι, ο Λάνθιμος και η Τρίτη και 13
- Εξαρθρώθηκε σπείρα πολεοδόμων που εξέδιδε παράνομες άδειες. Είκοσι συλλήψεις
- Αυξήσεις στα διόδια. Οι νέες τιμές από την 1η Ιανουαρίου 2025
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ