Το ιστορικό τοπόσημο της Θήβας, όπου ο Οιδίποδας ξέπλυνε το αίμα του πατέρα του. Εκεί ο μύλος “κατάπιε” τον ιδιοκτήτη του

Το ιστορικό τοπόσημο της Θήβας, όπου ο Οιδίποδας ξέπλυνε το αίμα του πατέρα του. Εκεί ο μύλος “κατάπιε” τον ιδιοκτήτη του

 Σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν το σημείο όπου ο Οιδίποδας ξέπλυνε τα χέρια του από το αίμα, μετά το φόνο του πατέρα του και βασιλιά της Θήβας, Λάιου.

Λίγο μετά την είσοδο στην πόλη της Θήβας, στον οικισμό των Αγίων Θεοδώρων, δεσπόζει μέχρι σήμερα η ιστορική «Οιδιπόδεια Κρήνη». Η επιγραφή της αναφέρει «Δημαρχούντος Αθ. Ζεγγίνη, 1902».

Οιδιπόδεια κρήνη, Θήβα, Άγιοι Θεόδωροι

Συγκριτική φωτογραφία της Οιδιπόδειας κρήνης, αρχές 20ου και αρχές 21ου αιώνα.

Τη χρονιά εκείνη, το 1902, έγιναν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου πολύκρουνου. Ωστόσο, σύμφωνα με ιστορικά ντοκουμέντα, η κρήνη υπήρχε εκεί σε διαφορετικές μορφές από την αρχαιότητα.

Στην αρχική φωτογραφία βλέπουμε την κρήνη το 1889, πριν αναστυλωθεί. Πάνω της στέκονται οι κάτοικοι με φουστανέλες.

Στην παρακάτω ιχνογραφία, που χρονολογείται στα μέσα του 19ου αιώνα, μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, διακρίνεται η πετρόχτιστη κρήνη, όπως ήταν τότε.

Οιδιπόδεια κρήνη, Θήβα, Άγιοι Θεόδωροι

Ιχνογραφία της Οιδιπόδειας Κρήνης, 19ος αιώνας.

Αργότερα, κατασκευάστηκε από πίσω και ο μύλος του Βιλλιώτη. Αποτέλεσε επίσης σημείο αναφοράς της περιοχής και ζωτικό κομμάτι της, αφού μέχρι τον προηγούμενο αιώνα υδροδοτούσε τον οικισμό.

Ο μύλος συνδέθηκε και με ένα τραγικό περιστατικό, αφού το 1929 “κατάπιε” τον ιδιοκτήτη του.

«Ο Δημ. Βιλλιώτης, καθ’ ην στιγμήν ελάδωνεν τον τροχόν του παρά τους Αγίους Θεοδώρους υδρομύλου, ενεπλάκη εξ απροσεξίας του εις τον τροχόν και ηύρε φρικώδη θάνατον μεταβληθείς άμορφον μάζαν», έγραφε ο Τύπος της εποχής.

Σήμερα, τα ερείπια του παλιού υδρόμυλου υπάρχουν ακόμα πίσω από την κρήνη.

Οιδιπόδεια κρήνη, Θήβα, Άγιοι Θεόδωροι

Η Οιδιπόδεια Κρήνη σήμερα περιβάλλεται από γκαζόν. Στο βάθος φαίνεται ο παλιός υδρόμυλος.

Η Οιδιπόδεια Κρήνη αποτελεί σημαντικό τοπόσημο και σημείο συνάντησης για τους ντόπιους. Τον προηγούμενο αιώνα, οι γυναίκες μαζεύονταν γύρω της για να γεμίσουν τα πιθάρια και τις σκάφες και να πουν τα νέα τους.

Για πολλά χρόνια, στην ίδια πλατεία υπήρχαν κούνιες και τσουλήθρες, με αποτέλεσμα να σφύζει όλη μέρα από ζωή. Δεν έχουν λείψει βέβαια τα παράπονα προς τον δήμο καθώς κατά καιρούς το μνημείο έμοιαζε παρατημένο.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu