Το μοναχικό σπίτι στο ποτάμι. Ο θρύλος για τον ατρόμητο πρίγκιπα που πολεμούσε τους Οθωμανούς και πέρασε από εκεί (drone)

Το μοναχικό σπίτι στο ποτάμι. Ο θρύλος για τον ατρόμητο πρίγκιπα που πολεμούσε τους Οθωμανούς και πέρασε από εκεί (drone)

Στη μέση του ποταμού Ντρίνα, που διατρέχει ένα μεγάλο μέρος των συνόρων της Σερβίας και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, υπάρχει ένα αξιοθέατο που δεν περνά απαρατήρητο. ‘Eνα ξύλινο σπιτάκι πάνω σε έναν βράχο.

Βρίσκεται κοντά στη σερβική πόλη Μπαγίνα Μπάστα και έγινε διάσημο σε όλο τον κόσμο χάρη σε μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2012 στο National Geographic.

drina_river_house

Το ξύλινο σπιτάκι βρίσκεται στη μέση του ποταμού Ντρίνα, κοντά στη σερβική πόλη Bajina Bašta. Πηγή εικόνας: Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος (Travel Inspiration)

Αποκαλείται συχνά “μοναχικό σπίτι” ή “το σπίτι του βράχου” και αποτελεί ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα της Σερβίας.

Κατά καιρούς, λάτρεις του ράφτινγκ έχουν θεαθεί να  το προσεγγίζουν για να το απαθανατίσουν και να θαυμάσουν την ομορφιά του τοπίου.

Δείτε το “μοναχικό” σπίτι του ποταμού Ντρίνα μέσα από το βίντεο drone του συνεργάτη μας, Μαρίνου Χαραλαμπόπουλου (Travel Inspiration):

Ποιοι και γιατί έχτισαν το “σπίτι του βράχου”

Αν και δεν ήταν έτσι στην αρχική του μορφή, το σπίτι του ποταμού Ντρίνα, αριθμεί πάνω από μισό αιώνα ζωής. Πρωτοκατασκευάστηκε το 1968, από μια ομάδα νεαρών κολυμβητών που αναζητούσε ένα μέρος ανάπαυσης.

Ο βράχος που προεξείχε τους τράβηξε την προσοχή, αλλά διαπίστωσαν πως η τραχιά επιφάνειά του και οι οδοντωτές άκρες του δεν ήταν η καλύτερη λύση στην κούρασή τους.

Έτσι, αποφάσισαν να μεταφέρουν ξύλα από μια παλιά αχρησιμοποίητη αποθήκη και να φτιάξουν ένα αυτοσχέδιο σπιτάκι. Για τη μεταφορά των υλικών χρησιμοποιούσαν βάρκες και καγιάκ, ενώ τα μεγαλύτερα κομμάτια τα κατέβαζαν στο νερό και τα ρυμουλκούσαν.

“Οι πρώτοι μου έρωτες, ο χρόνος με τους φίλους, όλα συνέβησαν εκεί”

Το “μοναχικό” σπίτι του Ντρίνα γρήγορα έγινε αγαπημένος τόπος συγκέντρωσης και ρομαντικής απόδρασης για τους νέους της ευρύτερης περιοχής.

Μέχρι το 2010, είχε καταστραφεί συνολικά επτά φορές από τα ορμητικά νερά του. Όμως κάθε φορά ξαναχτιζόταν, χάρη στην επιμονή και το μεράκι του Milija Mandić.

Ο Mandić ήταν ένας από τους νεαρούς κολυμβητές που εμπνεύστηκαν και έδωσαν σάρκα και οστά στο “σπίτι του βράχου”. Όπως είχε δηλώσει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, το σπιτάκι αυτό ήταν άμεσα συνυφασμένο με τις ομορφιές της νεανικής ζωής.

Οι πρώτες μου αγάπες, τα νιάτα μου, το ξεμυάλισμα με τα κορίτσια, ο χρόνος με τους φίλους, όλα συνέβησαν εδώ. Γι’ αυτό χτίστηκε αυτό το σπίτι. Πού αλλού θα πήγαινα εκτός από εδώ;

Μπορείτε να δείτε τον Milija Mandić να δείχνει το εσωτερικό του “σπιτιού του βράχου” στο ακόλουθο βίντεο, χρονολογίας 2013. Ο Mandić έφυγε από τη ζωή τέσσερα χρόνια μετά, σε ηλικία 65 ετών:

Ο θρύλος του Μάρκου

Εκτός από το σπιτάκι του Ντρίνα, εξίσου μεγάλη εντύπωση προκαλεί και ο απομονωμένος βράχος πάνω στον οποίο είναι χτισμένο. Όπως αναγράφεται σε σχετική πληροφοριακή πινακίδα, ένας θρύλος συνοδεύει το συγκεκριμένο βράχο.

Σύμφωνα με αυτόν, ο τοπικός ήρωας, Πρίγκιπας Μάρκος ταξίδευε με το άλογο του ονόματι Šarac και επιθυμούσε να περάσει στην αντίπερα όχθη του Δρίνα.

Όμως, δεν ήθελε το άλογό του να βρέξει τα πόδια του και τότε αποφάσισε να πετάξει το μεγάλο αυτό βράχο στη μέση του ποταμού.

Το άλογο έκανε ένα μεγάλο άλμα, προσγειώθηκε στο βράχο και με ένα ακόμη άλμα πέρασε στην απέναντι πλευρά. Ο ντόπιος πληθυσμός ισχυρίζεται ότι ακόμη και σήμερα τα σημάδια από τις οπλές του αλόγου είναι ορατά στο βράχο.

Ο Μάρκος Μρνιάβτσεβιτς ή Κράλιεβιτς υπήρξε Σέρβος βασιλιάς από το 1371 μέχρι το 1395. Στα ελληνικά αναφέρεται και ως Μάρκος Κράλης και στη λαϊκή παράδοση των Βαλκανίων απεικονίζεται ως ατρόμητος και ισχυρός προστάτης των αδυνάτων, που πολέμησε τους Τούρκους

Ο Μάρκος Μρνιάβτσεβιτς ή Κράλιεβιτς έγινε βασιλιάς μιας μικρής περιοχής στη δυτική Μακεδονία, τη λεγόμενη Ηγεμονία του Πρίλεπ.

Χρηματοδότησε την κατασκευή του μοναστηριού του Αγίου Δημητρίου κοντά στα Σκόπια, που έμεινε γνωστό ως το Μοναστήρι του Μάρκου, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1376.

Ο Μάρκος έγινε σημαντική μορφή στην προφορική παράδοση των νότιων Σλάβων. Στα ελληνικά αναφέρεται και ως Μάρκος Κράλης.

Η φιγούρα του είναι διαδεδομένη και στις τοπικές παραδόσεις ως ο προστάτης των αδυνάτων και αυτός που αντέταξε τις δυνάμεις του κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά την εισβολή τους από βορειοανατολικά.

Υπάρχουν μάλιστα και δύο τοπωνύμια με την ονομασία “Μάρκου Τράγα”, στην Έδεσσα και στο Στάθη Παιονίας, που σημαίνει “Μάρκου Ίχνος”, διότι, σύμφωνα με την παράδοση, πέρασε από εκεί.

Ο Πρίγκιπας Μάρκος πέθανε τις 17 Μαΐου 1395 στη μάχη του Ρόβινε.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος (Travel Inspiration)

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr