Tο παιδί που έχασε τους γονείς του μέσα σε 40 μέρες και βρέθηκε σε χέρια συγγενών. Έγινε μία από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες

Tο παιδί που έχασε τους γονείς του μέσα σε 40 μέρες και βρέθηκε σε χέρια συγγενών. Έγινε μία από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Όταν ο μικρός της φωτογραφίας μεγάλωσε έγινε ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της σύγχρονης Ελλάδας. Θεωρείται η βασική μορφή της λογοτεχνικής γενιάς του 1880.

Υπήρξε επίσης θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός, κριτικός της λογοτεχνίας και γραμματέας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Ήταν από τους κυρίους εκπροσώπους του δημοτικισμού, κάτι που πλήρωσε με την απόλυσή του από το Πανεπιστήμιο και διώξεις.

Επειδή ο εικονιζόμενος πέθανε αρκετά μεγάλος, 84 χρονών, η τυπική εικόνα που έχουμε σήμερα απ’ αυτόν, μέσω των προτομών και των περισσοτέρων φωτογραφιών του, είναι σε προχωρημένη ηλικία.

Πρόκειται για τον Κωστή Παλαμά το 1869 σε ηλικία 10 ετών. Τότε ζούσε στο Μεσολόγγι με τον αδελφό του, Χρήστο, στο σπίτι του θείου τους, Δημήτριο Παλαμά.

Σε ηλικία 6 ετών έχασε και τους δύο γονείς του σε διάστημα σαράντα ημερών (Δεκέμβριος 1864 – Φεβρουάριος 1865). Στενοί συγγενείς ανέλαβαν την κηδεμονία.   Πηγή: www.sarantakos.com

Η πρώτη φωτογραφία του Κωστή Παλαμά είναι του 1863, όταν ήταν τεσσάρων ετών στην Πάτρα, τη γενέτειρά του. Στη φωτογραφία αυτή είναι μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του, Χρήστο. Την εποχή εκείνη ζούσαν ακόμη με τους γονείς τους.

Δυστυχώς, ένα χρόνο αργότερα, και μέσα σε διάστημα μόλις σαράντα ημερών (Δεκέμβριος 1864-Φεβρουάριο 1865), τα παιδιά έχασαν και τους δύο γονείς τους. Έτσι, την ανατροφή τους ανέλαβε ο αδελφός του πατέρα τους, Δημήτριος, που ζούσε στο Μεσολόγγι.

Ο Κωστής Παλαμάς έζησε στο σπίτι του θείου του μέχρι και το 1875 όταν έγινε 16 χρονών. Από τα ποιήματά του που αναφέρονται στην παιδική του ηλικία φαίνεται ότι δεν πέρασε καλά εκεί. Υπήρχε μία καταθλιπτική και δυσάρεστη ατμόσφαιρα που επηρέασε τον ψυχισμό του νεαρού Παλαμά.

Η νέα προτομή του κοσμεί το Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι

Τόσο οι γονείς όσο και ο θείος του Κωστή Παλαμά ήταν σχετικά εύποροι. Έτσι, υπήρχε η οικονομική δυνατότητα για τα μέλη των οικογενειών τους να φωτογραφηθούν.

Τη δεκαετία του 1860, η φωτογραφία ήταν ακόμη πανάκριβη αφού είχε εισαχθεί στην Ελλάδα μόλις λίγα χρόνια πιο πριν. Μόνο από το 1890 και μετά άρχισε να πέφτει το κόστος της και έτσι μπορούσαν να φωτογραφίζονται και άνθρωποι των λαϊκών τάξεων.

Πηγή αρχικής εικόνας: Βικιπαίδεια με αναφορά «Η παλαιότερη πεζογραφία μας. Εκδόσεις ΣΟΚΟΛΗ, 1997»

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu