Το πιο επικίνδυνο παιδικό παιχνίδι στην ιστορία είχε ραδιενεργά υλικά. Είχε οδηγίες για την διάσπαση του ατόμου και αποσύρθηκε επειδή ήταν ακριβό…

Το πιο επικίνδυνο παιδικό παιχνίδι στην ιστορία είχε ραδιενεργά υλικά. Είχε οδηγίες για την διάσπαση του ατόμου και αποσύρθηκε επειδή ήταν ακριβό…
Το 1950 ο Αμερικανός εφευρέτης Alfred Carlton Gilbert κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το παιχνίδι του Gilbert U-238 Atomic Energy Laboratory με το οποίο παιδιά 12-15 ετών θα μπορούσαν να κάνουν πειράματα με ραδιενεργά υλικά!

Στο σετ συμπεριλαμβάνονταν τέσσερα μπουκαλάκια με autunite, torbernite, uraninite, και carnotite στα οποία υπήρχαν ψήγματα πλουτωνίου, ένας μετρητής ραδιενέργειας Geiger, ηλεκτροσκόπιο, σπινθαροσκόπιο, καθώς και θάλαμος νέφωσης.

Ο θάλαμος νέφωσης του παιχνιδιού. Wikipedia

Στο τελευταίο έκαναν τα (ραδιενεργά) πειράματά τους τα παιδιά. Εκτός από βιβλιαράκι με οδηγίες χρήσης, στο σετ υπήρχε και ένα βιβλίο κόμικ με τον τίτλο: “Πως σπάμε το άτομο και έχουμε ραδιενέργεια”. Ήταν πολύ χρήσιμο για παιδιά κάτω των 12 ετών, τα μικρά αδελφάκια των παιδιών για τα οποία προοριζόταν το παιχνίδι που πήγαιναν ακόμη στο δημοτικό!

Τέλος, και ένα εύχρηστο βιβλίο, “Πως ανακαλύπτουμε πλουτώνιο στη φύση” για την περίπτωση που τα παιδιά κατά λάθος έχαναν τα δείγματα πλουτωνίου στο σετ.

Ο δημιουργός του παιχνιδιού, Alfred Gilbert. Wikipedia

Το παιχνίδι υπήρξε παταγώδης αποτυχία -όχι γιατί ήταν το πιο επικίνδυνο παιχνίδι στην ιστορία της ανθρωπότητας, κάτι που αποκαλύφθηκε μετά το 1960- αλλά γιατί ήταν πανάκριβο. Κόστιζε 50$, δηλαδή περίπου 500$ σε σημερινές τιμές. Μόνο 5.000 σετ πουλήθηκαν και το παιχνίδι αποσύρθηκε από την αγορά το 1951.

αρχική εικόνα: Wikipedia

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Trolls. Οι «Ευχούληδες», τα διάσημα ξωτικά της δεκαετίας του ’80 δημιουργήθηκαν από έναν πάμπτωχο ξυλουργό ως δώρο γενεθλίων στην κόρη του. «Κονταροχτυπήθηκαν» σε πωλήσεις με τη Barbie και αναδείχθηκαν «Παιχνίδι της Χρονιάς»

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu