Το ποτάμι που λατρευόταν ως θεότητα. Πτήση πάνω από τις εντυπωσιακές εκβολές του Σπερχειού. Μετά την επανάσταση υπήρξε το πρώτο σύνορο της Ελλάδας (βίντεο drone)

Το ποτάμι που λατρευόταν ως θεότητα. Πτήση πάνω από τις εντυπωσιακές εκβολές του Σπερχειού. Μετά την επανάσταση υπήρξε το πρώτο σύνορο της Ελλάδας (βίντεο drone)
Ο Σπερχειός στην μεγαλύτερη έκταση του χαρακτηρίζεται από αστείρευτο φυσικό κάλλος. Φτάνοντας στις εκβολές η ομορφιά γίνεται πιο απόκοσμη. Πρόκειται για έναν ποταμό με σπουδαία ιστορία που ξεκινά από την αρχαιότητα. Στα νερά του έχει “φιλοξενήσει” κάποιες από τις μεγαλύτερες μάχες.  

Το όνομα του προέρχεται από το ρήμα «σπέρχω» που σημαίνει «κινούμαι με ορμή», ενώ στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης αναφερόταν και ως Αλαμάνα. Ο Σπερχειός ξεκινάει την πορεία του από τα ανατολικά της κεντρικής Πίνδου και τον ορεινό όγκο του Τυμφρηστού, κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και μετά από 82,5 χλμ., εκβάλλει στον Μαλιακό κόλπο.

Από την αρχαιότητα το ποτάμι έχει κατεβάσει υλικά που έχουν μετατοπίσει τις εκβολές του 8 χλμ. μέσα στην θάλασσα, ενώ υπολογίζεται ότι ο Μαλιακός κόλπος θα εξαφανιστεί από τις προσχώσεις του Σπερχειού μέσα στα επόμενα χίλια χρόνια.

Είναι ένας «ζωντανός» ποταμός που με τα χρόνια έχει αλλάξει τελείως την γεωμορφολογία της περιοχής.

Το ποτάμι που λατρευόταν ως θεότητα 

Εδώ ζούσε η αρχαία φυλή των Αινιανών, εδώ έγινε η ηρωική μάχη των Θερμοπυλών ενάντια στους Πέρσες, η διάσημη μάχη της Αλαμάνας και κοντά έγινε η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Το ποτάμι μάλιστα υπήρξε το πρώτο σύνορο της Ελλάδας από την εποχή της απελευθέρωσης της χώρας από τους Τούρκους.

Σήμερα, και αν εξαιρέσει κανείς τα έργα για την άρδευση του κάμπου της Λαμίας, στον Σπερχειό δεν έχουν γίνει μεγάλες ανθρώπινες επεμβάσεις, όπως στα περισσότερα μεγάλα ποτάμια της χώρας μας. Έτσι μπορεί κανείς να παρατηρήσει τη φυσιογνωμία ενός μεγάλου ποταμού σε όλο το μήκος του. Από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του ποταμού είναι οι απέραντες εκβολές του που δημιουργούν ένα μεγάλο και σημαντικό βιότοπο για πολλά είδη της πανίδας.

Σε όλο το μήκος του ο Σπερχειός ακολουθείται από πυκνή βλάστηση. Στα ψηλά συναντάμε ιτιές, πλατάνια, σφενδάμια, βελανιδιές, καστανιές, κ.ά. και μόλις η κοίτη μεγαλώσει, γύρω από τον ποταμό απλώνονται μεγάλα και πυκνά παραποτάμια δάση από σκλήθρα και λεύκες.

Στις εκβολές του ο Σπερχειός δημιουργεί ελώδεις εκτάσεις με σαλικόρνιες και άλλα αλόφυτα, ενώ από πιο ψηλά μπορεί κανείς να διακρίνει τα τεράστια χρυσά λιβάδια από βούρλα και αγριοκαλαμιές.

Ο ποταμός αποτελεί έναν από τους κορυφαίους βιότοπους για δεκάδες είδη της ορνιθοπανίδας, στη χώρα μας. Ιδιαίτερα οι μεγάλες εκτάσεις των εκβολών συγκεντρώνουν χιλιάδες πουλιά κάθε χρόνο. Από τα αρπακτικά ζούνε στικταετοί, φιδαετοί, καλαμόκιρκοι, βαλτόκιρκοι, χειμωνόκιρκοι, τσίφτες, γερακίνες, πετρίτες, σαΐνια, ξεφτέρια, κιρκινέζια, βραχοκιρκίνεζα, μαυροκιρκίνεζα.

Δείτε την εντυπωσιακή πτήση του συνεργάτη μας Up Stories από το προσωπικό του κανάλι στο YouTube με τις εκβολές του Σπερχειού από ψηλά:

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος DJI Store Greece που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school
Παράνομη αλιεία

Στον υγροβιότοπο «Λιβάρι» του Μαλιακού Κόλπου εξελισσόταν για πολλά χρόνια παράνομη αλιευτική δραστηριότητα. Το Λιμεναρχείο σε συνεργασία με άλλους φορείς  και τους τοπικούς αλιευτικούς συλλόγους, προχώρησαν, παρουσία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας, σε συντονισμένη επιχείρηση στις εκβολές αποκαλύπτοντας την εκτεταμένη παράνομη δραστηριότητα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ από την “Εφημερίδα των Συντακτών” στο πλαίσιο των δύο επιχειρήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν μικρά αλιευτικά σκάφη προσαρμοσμένα για ψάρεμα σε αβαθή νερά και τα οποία δεν έφεραν κανένα στοιχείο καταχώρησης από λιμενική αρχή. Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν επίσης εκατοντάδες τεμάχια παράνομων κλουβιών, γνωστά ως «νταούλια», που χρησιμοποιούνται κυρίως για την αλιεία καβουριών, τα οποία επίσης δεν έφεραν κανένα διακριτικό, ενώ ήταν βυθισμένα σε βάθος μικρότερο των 10 μέτρων απ’ ότι προβλέπει σχετική νομοθεσία και εκτός περιόδου που επιτρέπεται η χρήση τους.

Παράλληλα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε έρευνα και στις όχθες του Σπερχειού ποταμού όπου εντοπίστηκαν αυτοσχέδιοι οικίσκοι. Στις καλύβες που εντοπίστηκαν στις όχθες του Σπερχειού βρέθηκαν στο εσωτερικό τους διάφορα αρδευτικά εργαλεία και εξοπλισμός αλλά και ομοιώματα πουλιών που χρησιμοποιούνται για παράνομο κυνήγι. Στην περιοχή των εκβολών του Σπερχειού, είχε αποκαλυφθεί και παράνομη αλιευτική δραστηριότητα ολοθούριων, γνωστά και ως “αγγούρια της θάλασσας”, η χρήση των οποίων μπορεί να μην είναι διαδεδομένη στην ελληνική κουζίνα αλλά αποτελεί έναν ιδιαίτερα εκλεκτό μεζέ για τους Ασιάτες, αφήνοντας παράλληλα ένα υψηλό κέρδος σε αυτούς που τα διαθέτουν στην αγορά.

Πληροφορίες: naturagraeca

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Φροσύνη, το ορεινό χωριό που ξεδιψούσε ο στρατός του Αλή Πασά στις επιδρομές κατά του Σουλίου. Εκεί έδρασε ο Κοσμάς ο Αιτωλός πριν εκτελεστεί ως πράκτορας των Ρώσων (drone) …

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu