Το “Μάτι της Μοσούλης”. Ο νεαρός ιστορικός που έκανε διπλή ζωή για να καταγράφει τα εγκλήματα του ISIS. Οι αναρτήσεις που αποκάλυψαν την βία του Ισλαμικού Κράτους

Το “Μάτι της Μοσούλης”. Ο νεαρός ιστορικός που έκανε διπλή ζωή για να καταγράφει τα εγκλήματα του ISIS. Οι αναρτήσεις που αποκάλυψαν την βία του Ισλαμικού Κράτους
Στις 10 Ιουνίου του 2014, το Μαργαριτάρι του Βορρά έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών του ISIS. Η Μοσούλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, άλλαξε ριζικά όταν η τρομοκρατική οργάνωση ανέλαβε τα ηνία της πόλης. Δημόσιες εκτελέσεις, λεηλασίες, λογοκρισία, εξορίες. Όλα θύμιζαν Μεσαίωνα με εξαίρεση τη δύναμη του διαδικτύου.

Μια εβδομάδα μετά την πτώση της Μοσούλης, δημιουργήθηκε μια σελίδα στο Facebook με το όνομα “Mosul Eye”, η οποία απαριθμεί, μέχρι σήμερα, γύρω στους 378.000 ακολούθους.

Δεκάδες δημοσιεύσεις με πληροφορίες για τη δράση των κατακτητών και φωτογραφίες από θύματα των εκτελέσεων άρχισαν να ανεβαίνουν καθημερινά ενημερώνοντας τον δυτικό κόσμο για τα εγκλήματα του ISIS. Ο διαχειριστής, όμως, της ομάδας παρέμενε, ακόμα, άγνωστος.

Κατάσκοπος των ISIS, φωνή των συμπολιτών του, πηγή πληροφόρησης του δυτικού κόσμου. Ο νεαρός ιστορικός του Πανεπιστημίου της Μοσούλης, Ομάρ Μοχάμεντ είχε γίνει το πραγματικό “Μάτι της Μοσούλης”.

Χαμένος ανάμεσα στο πλήθος, ένας μεταξύ πολλών γινόταν μάρτυρας των φρικτών εγκλημάτων που διαδραματίζονταν μπροστά στα μάτια του. Μόλις γύριζε στο σπίτι του κατέγραφε ό,τι αποτρόπαιο είχε δει σε ένα χαρτί, από το οποίο έβγαζε κι ένα ηλεκτρονικό αντίγραφο. Τα δυο χαρτιά, χειρόγραφο και ηλεκτρονικό, κρύβονταν σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού κι άλλαζαν κρυψώνα δύο και τρεις φορές μέσα στη μέρα.

Ομάρ Μοχάμεντ. Ο νεαρός ιστορικός του Πανεπιστημίου της Μοσούλης, έγινε το πραγματικό “Μάτι της Μοσούλης”.

Ο Μοχάμεντ είχε δύο υπολογιστές, έναν  “καθαρό” με ισλαμικά κείμενα κι έναν γεμάτο με ντοκουμέντα και μαρτυρίες από τη δράση του Ισλαμικού Κράτους, στον οποίο άλλαζε τη διεύθυνση IP καθημερινά για να μην τον εντοπίσουν.

Με τη κατάληψη της πόλης από τους τζιχατζιστές το πανεπιστήμιο έκλεισε και ο Μοχάμεντ αναγκάστηκε να εργαστεί σε διάφορες δουλειές για να επιβιώσει. Στην αρχή σε ένα μανάβικο, έπειτα σε ένα φούρνο, ακόμα κι ως οδηγός ταξί. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν εγκατέλειψε ποτέ το λειτούργημα του ιστορικού, αφού ένιωθε το χρέος να καταγράφει την ιστορία της πόλης του με κίνδυνο της ζωής του κι όλων όσων γνώριζε.

“Φωτογραφία της ημέρας 31/10/2020 και επιστροφή των καταστημάτων που έκαναν τη γειτονιά να συνωστίζεται με την αποφασιστικότητα και την αγάπη της ζωής. Παρά τη δυσκολία κατάφεραν να αποκαταστήσουν την αγορά, τα καταστήματά τους και να επανασυνδέσουν τις επιχειρήσεις τους” , γράφει το Μάτι της Μοσούλης.

Ο Μοχάμεντ είχε επιλέξει να δρα μόνος του και δεν αποκάλυπτε το μυστικό του σε κανέναν.

Μην εμπιστεύεσαι κάνεναν, κατεγραψε τα πάντα.

Σιγά σιγά τα πράγματα άρχισαν να αγριεύουν. Το ISIS ακολουθούσε ισχυρό μηχανισμό προπαγάνδας και έπαιρνε με το μέρος του αρκετούς νέους, κυρίως κάτω των 25. Οι εκτελέσεις αυξάνονταν κι όσοι δεν συμμορφώνονταν με τους νέους κανόνες ηθικής ακρωτηριάζονταν σε κοινή θέα.

Κάπως έτσι, τον Δεκέμβριο του 2015, ο Μοχάμεντ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Μοσούλη, μια πόλη που δε θύμιζε σε τίποτα την πόλη στην οποία είχε μεγαλώσει. Με διακινητή πέρασε στη Ράκα και από εκεί στην Τουρκία κουβαλώντας πάντα πάνω του έναν σκληρό δίσκο ενός terabyte ικανό να χωρέσει όλη τη βία και φρικαλεότητα της Μοσούλης.

“Η παλιά πόλη της Ayman Mosul υποτίθεται ότι θα ήταν τουριστικό μέτωπο που θα επισκέπτονταν όσοι ενδιαφέρονται για τα μνημεία. Αλλά τα παλιά σπίτια καταστράφηκαν και οι ιδιοκτήτες τους έπρεπε να τα γκρεμίσουν και να χτίσουν καινούργια, αφού απελπίστηκαν από την κυβέρνηση που δεν έδωσε αποζημιώσεις ή βοήθεια”, γράφει το Μάτι της Μοσούλης

Για τα επόμενα δύο χρόνια, το “Μάτι της Μοσούλης” συνέχισε τη δράση του στην Τουρκία συγκεντρώνοντας υλικό από φίλους, συγγενείς και έμπιστους πληροφοριοδότες. Πάντα φρόντιζε να μην εκθέσει τις πηγές του. Το 2017, ο Μοχάμεντ κατάφερε να εξασφαλίσει τη βίζα του και να εγκατασταθεί στη Γαλλία. Εκεί, αποκάλυψε και το μεγάλο μυστικό της δεύτερης ταυτότητας του. Στη αποκλειστική του συνέντευξη στο Associated Press μίλησε για το δύσκολο εγχείρημα που είχε αναλάβει και έφερε μυστικά εις πέρας.

Είχα κουραστεί τόσο πολύ να κρύβομαι να μην μπορώ να μοιραστώ το μυστικό ακόμη και με τη μητέρα μου. Δεν είχα απλά μια διπλή ζωή. Δεν αναγνώριζα πλέον τον εαυτό μου

Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, η Μοσούλη κατάφερε να απελευθερωθεί από τα δεσμά των τζιχαντιστών μετά από 8 μήνες επίμονων και σκληρών ανταρτοπολέμων. Μέχρι και σήμερα, όμως παραμένει σχεδόν ερημωμένη και παλεύει να ανοικοδομηθεί με αργούς ρυθμούς.

“Απομεινάρια της Μονής Tahrah στη γειτονιά Al-Hefa. Πολλές ιστορικές εκκλησίες με σημασία στη ζωή των ανθρώπων, εξακολουθούν να είναι ερειπωμένες και χωρίς σχέδιο ανοικοδόμησης” γράφει το Μάτι της Μοσούλης.

Ο Ομάρ Μοχάμεντ είναι πλέον 34 χρονών και διδάσκει Ιστορία της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Επιστημών του Παρισιού. Προσπαθεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Μοσούλης με δωρεές που θα ξαναγεμίσουν με συγγράμματα τις κατεστραμμένες βιβλιοθήκες της πόλης. Ετοιμάζει, μάλιστα, κι ένα βιβλίο καταπέλτη για τα εγκλήματα του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Μοχάμεντ αναπολεί καθημερινά το ιστορικό παρελθόν και ελπίζει πως κάποια μέρα θα καταφέρει να επιστρέψει, να πατήσει ξανά στα γνώριμα χώματα. Πάντα, όμως με τον φόβο να αντικρίσει μια άλλη πόλη γεμάτη συντρίμμια και ετοιμόρροπα κτίρια που ζει μόνο μέσα από τις αναμνήσεις.

Πληροφορίες αντλήθηκαν από την αποκλειστική συνέντευξη του Ομάρ Μοχάμεντ στον δημοσιογράφο της “Καθημερινής”, Γιάννη Παπαδόπουλο.

Φωτογραφίες: Το Μάτι της Μοσούλης στο Facebook 

Διαβάστε στη ΜτΧ: «Oταν ηττηθεί το ISIS θα ξυρίσουν τα γένια τους και θα κάνουν σαν μην έχει συμβεί τίποτα». H συγκλονιστική μαρτυρία της γυναίκας που έγινε σκλάβα του σεξ και τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης…

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.