Το “ματωμένο” γεφύρι της Κλειδωνιάς και η βεντέτα που ερήμωσε την περιοχή. Πως μια γαμήλια πομπή κατέληξε σε αιματηρή συμπλοκή με τέσσερις νεκρούς

Το “ματωμένο” γεφύρι  της Κλειδωνιάς και η βεντέτα που ερήμωσε την περιοχή. Πως μια γαμήλια πομπή κατέληξε σε αιματηρή συμπλοκή με τέσσερις νεκρούς
Στο τέλος της χαράδρας του Βίκου στην Ήπειρο υψώνεται το πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς. Είναι ένα από τα πιο όμορφα της περιοχής, αλλά στο παρελθόν στιγματίστηκε από μια μαζική δολοφονία, η οποία στάθηκε η αφορμή για να ξεσπάσει βεντέτα και να ερημώσει ένα ολόκληρο χωριό.

Παρόλο που έχουν περάσει τουλάχιστον τέσσερις αιώνες, τα αιματηρά γεγονότα δεν έχουν ξεχαστεί και οι κάτοικοι των γύρω χωριών διηγούνται την ιστορία από γενιά σε γενιά.

Κατά τα τέλη του 16ου αιώνα, η οικογένεια Γεραίνη ξεκίνησε γαμήλια πομπή από το χωριό του Αγίου Μηνά. Η νύφη και οι συγγενείς της κατευθύνονταν με τα πόδια στο σπίτι του γαμπρού. Όλοι έδειχναν ευτυχισμένοι. Όμως, ένας συγχωριανός τους από την οικογένεια Σταμάτη δεν ήθελε αυτόν τον γάμο. Ο ακριβής λόγος δεν είναι γνωστός. Οι ντόπιοι λένε πως “ήταν θέμα τιμής”.

Ο Σταμάτης και μερικοί φίλοι του έστησαν ενέδρα στο γεφύρι της Κλειδωνιάς. Μόλις είδαν την οικογένεια Γεραίνη να πλησιάζει, επιτέθηκαν. Από τη συμπλοκή έπεσαν νεκροί ο πατέρας, η μητέρα και δυο ξαδέρφια της νύφης.

Το γεφύρι μετά το φονικό κατέρρευσε. Αργότερα, χτίστηκε άλλο με χρήματα που έδωσε η Μπαλζίκ Χανούμ, σύζυγος του Μακήλ Πασά

Σύμφωνα με διηγήσεις ντόπιων, από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ένας κύκλος αίματος. Η οικογένεια Γεραίνη θέλησε να πάρει εκδίκηση για τη μαζική δολοφονία, σκοτώνοντας μέλη της οικογένειας Σταμάτη. Οι οθωμανικές αρχές επενέβησαν για να σταματήσουν τη βεντέτα, όμως δεν τα κατάφεραν.

Ο Άγιος Μηνάς ήταν από τα πιο παλιά χωριά του Ζαγορίου και σύμφωνα με τον ηπειρώτη γιατρό και ιστοριοδίφη Ιωάννη Λαμπρίδη, κατά τα βυζαντινά χρόνια υπήρχαν περισσότεροι από 700 κάτοικοι. Όμως, μετά τις συνεχόμενες βιαιοπραγίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να ηρεμήσουν. Οι περισσότεροι μετακόμισαν στο χωριό Κάτω Λουσοί, το οποίο παλαιότερα ονομαζόταν Σούδενα.

Η βεντέτα πέρασε στη λαϊκή παράδοση της περιοχής και έγινε τραγούδι:

«Κοράσιο ετραγούδαγε, πέρδικα, περδικούλα μου, λέει επάνω στο γεφύρι, γιάς Γεραίνη μ΄, κόρη μ΄ γιάς, και το γεφύρι εσείσθηκε, πέρδικα, περδικούλα μου λέει, κι ο ποταμός εστάθη…….. Κι το θεριό αντικρίθηκε λέει, από δεξιά καμάρα για πέστο, πέστο κόρη μου λέει, μεταδευτερωσέ το. Τι το καλό έχω να ειπώ Και να δευτερώσω; Έχασα κύριον και κυρά λέει, και δυο πρώτα ξαδέρφια».

Το γεφύρι της Κλειδωνιάς κατέρρευσε στις αρχές του 19ου αιώνα. Το 1844 κτίστηκε ένα νέο γεφύρι με πρωτοβουλία της οικογένειας Μπεζέργιαννη. Ωστόσο, τα θεμέλια του δεν ήταν γερά και σύντομα διαλύθηκε. Το 1853 η Μπαλζίκ Χανούμ, σύζυγος του Μακήλ Πασά, έδωσε 37.000 γρόσια για να κατασκευαστεί ένα νέο μονότοξο γεφύρι, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα.

Πηγή εικόνων: konitsa.gr

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Η βεντέτα που ερήμωσε ένα ολόκληρο χωριό στα Χανιά και ξεκλήρισε οικογένειες. Η αρχή έγινε μετά τον βιασμό και τον φόνο μιας χήρας με τέσσερα παιδιά

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu