“Το 1956 έγινε στη Βενετία μια εξαιρετικά σύνθετη επιχείρηση που σπάνια έχει πραγματοποιηθεί στην ιστορία της πόλης. Το Grand Canal αποστραγγίστηκε για το Μεγάλο Καθάρισμα”. Αυτή είναι η φήμη που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στην πραγματικότητα το Μεγάλο Κανάλι δεν έχει αποστραγγιστεί ολόκληρο ποτέ. Το κόστος είναι απαγορευτικό για μια τέτοια επιχείρηση.
Ωστόσο το 1956, αποστραγγίστηκαν μερικά από τα κύρια κανάλια της πόλης και καθαρίστηκαν για πρώτη φορά μετά από αιώνες. Ήταν ένα τεράστιο αστικό έργο που αποσκοπούσε στη βελτίωση της υγιεινής και της υποδομής των ιστορικών υδάτινων οδών της Βενετίας.

Πηγή φωτογραφίας: youtube
Με την πάροδο των αιώνων, τα κανάλια της Βενετίας είχαν συσσωρεύσει στρώματα λάσπης, σκουπιδιών και αποβλήτων. Αυτό οδηγούσε σε ανθυγιεινές συνθήκες και αποτελούσε απειλή για την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης.
Η απόφαση για την μερική αποστράγγιση και τον καθαρισμό ελήφθη, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν ζητήματα υγιεινής και να αποκατασταθούν οι υδάτινες οδοί.
Τι αποκάλυψε ο βυθός των καναλιών
Η αποξήρανση και ο καθαρισμός των καναλιών απαιτούσε σχολαστικό σχεδιασμό, συντονισμό και εντατική εργασία από μια ομάδα μηχανικών, εργατών και εθελοντών. Το νερό αντλήθηκε από τα κανάλια, αποκαλύπτοντας τον λασπωμένο πυθμένα και τα κρυμμένα μυστικά κάτω στην επιφάνεια του θολού νερού.
Χαμένα αντικείμενα, βυθισμένες βάρκες και κατασκευές αιώνων, ακόμη και τμήματα της κρυμμένης δομής της πόλης. Τα συνεργεία καθαρισμού απομάκρυναν τόνους ιζημάτων, συντριμμιών και σκουπιδιών που είχαν συσσωρευτεί με τα χρόνια.

Ο καθαρισμός του βυθού των καναλιών είναι απαραίτητος, κυρίως για λόγους υγιεινής. Η συσσωρευμένη λάσπη και τα συντρίμμια εμποδίζουν τη ροή του νερού και αυξάνουν τον κίνδυνο πλημμύρας, πρόβλημα που συνεχίζει να μαστίζει τη Βενετία. Πηγή φωτογραφίας: wikimediamtx commons
Η διαδικασία περιελάβανε βυθοκόρηση, τρίψιμο και εκσκαφή των καναλιών για την απομάκρυνση των στρωμάτων των απορριμμάτων και την αποκατάσταση των υδάτινων οδών στο αρχικό βάθος και τη διαύγειά τους.
Το έργο όχι μόνο βελτίωσε την υγιεινή και την αισθητική των καναλιών, αλλά ανέδειξε επίσης τη σημασία της διατήρησης της μοναδικής κληρονομιάς και των αρχιτεκτονικών θαυμάτων της Βενετίας.
Η εκβάθυνση των καναλιών, είναι μέρος της περιοδικής συντήρησης, η οποία είναι απαραίτητη για να διατηρούνται τα κανάλια υγιή και για να προστατεύονται τα θεμέλια των κτιρίων.
Η Βενετία δεν έχει αποχετευτικό δίκτυο. Όταν χτίστηκε, η παλίρροια φρόντιζε για τα λύματα δύο φορές την ημέρα.
Τότε όμως τα λύματα ήταν βιοδιασπώμενα, κάτι που δεν συμβαίνει στις μέρες μας.
Η επιχείρηση καθαρισμού των γονδολιέρηδων
Το Μεγάλο Κανάλι επιχείρησαν να καθαρίσουν, ερασιτεχνικά, οι πιο άμεσοι “χρήστες”. Το 2019, σε μια συμβολική κίνηση, έξι γονδολιέρηδες άφησαν τα συμβατικά τους καθήκοντα. Φόρεσαν στολές δύτη και επί 6 συνεχόμενες ώρες επιχείρησαν να καθαρίσουν και να μαζέψουν όσα αντικείμενα είχαν πεταχτεί στο βυθό.

Ειδήσεις σήμερα:
- Αυτή είναι η πιο ακριβή πόλη σε όλο τον κόσμο. 39 χιλ δολάρια το τετραγωνικό για ένα διαμέρισμα
- Προσποιούταν τον ταξιτζή και χρέωσε 2.000 ευρώ για μια διαδρομή 25 λεπτών. Κράτησε ομήρους τους επιβάτες
- Αυστραλία. Καθελκύστηκε το μεγαλύτερο ηλεκτρικό πλοίο στον κόσμο. Eίναι το μεγαλύτερο ηλεκτροκίνητο όχημα της ιστορίας
- Άγνωστοι βανδάλισαν τον Λευκό Πύργο. Έκαναν γκράφιτι με κίτρινα γράμματα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ