Το σώμα της με τα τατουάζ έγινε θέαμα στο τσίρκο. Η πρώτη γυναίκα που “χτύπαγε” τατουάζ στους άλλους, ήταν ακροβάτης και πρωτοπόρος στη δερματοστιξία

Το σώμα της με τα τατουάζ έγινε θέαμα στο τσίρκο. Η πρώτη γυναίκα που “χτύπαγε” τατουάζ  στους άλλους, ήταν ακροβάτης και πρωτοπόρος στη δερματοστιξία

Η ιστορία της δερματοστιξίας έχει γραφτεί κυρίως από ανδρικές προσωπικότητες. Το ταμπού έσπασε η Μοντ Ουάγκερ, η οποία υπήρξε η πρώτη καταγεγραμμένη γυναίκα δερματοστίκτης στην Αμερική.

Η Μοντ Ουάγκερ έζησε κατά τη βικτωριανή εποχή στο Κάνσας της Αμερικής. H ηθική της εποχής όριζε ότι οι γυναίκες έπρεπε να είναι σεμνές, να ντύνονται κόσμια ενώ το τατουάζ ήταν μια τέχνη που αφορούσε μόνο στους άνδρες και φυσικά μια μικρή μειονότητα.

Ωστόσο οι προσταγές της εποχής δεν την εμπόδισαν να εκφράσει το πάθος της για τη δερματοστιξία και να καταδείξει ότι τα τατουάζ δεν ήταν κάτι ανήθικο για το οποίο οι γυναίκες, έπρεπε να κρίνονται. Ξεκίνησε την καριέρα ως ακροβάτης σε διεθνείς περιοδεύοντες θιάσους. Ήταν το “κορίτσι λάστιχο” που ταξίδευε ανά τον κόσμο σε καρναβάλια και περιφερόμενες παραστάσεις.

To 1904 σε έναν από τους σταθμούς της περιοδείας της στο Σάιντ Λούις στο Μιζούρι, η νεαρή ακροβάτης συνάντησε τον Γκας Ουάγκερ, ο οποίος ήταν γνωστός ως ο “κοσμογυρισμένος τατουατζής”. O Γκας Ουάγκερ ήταν ο τελευταίος δερματοστίκτης που συνέχιζε την τέχνη δουλεύοντας μόνο με τα χέρια του χωρίς να χρησιμοποιεί την ηλεκτρική μηχανή για τα τατουάζ, που τα έκανε προσιτά σε όλες τις οικονομικές τάξεις.

Στο Σάιντ Λούις πλήθους κόσμου για τις παραστάσεις του θιάσου

Ο Γκας Ουάγκερ δίδαξε στη νεαρή ακροβάτη τη διαδικασία της δερματοστιξίας, με τον χειροκίνητο τρόπο που εκείνος γνώριζε. H μέθοδος τους απαιτούσε τη χρήση μιας κοφτερής βελόνας, μελάνι, λεπτομερή δουλειά και υπομονή. Oι δυο τους αποτέλεσαν το ιδανικό δίδυμο που προσέδωσε αεροδυναμικό σχεδιασμό στα τατουάζ. Τα σχέδια τους έγιναν δημοφιλή, καθώς επέμεναν να δημιουργούν τατουάζ μόνο με τη πίεση του δαχτύλου τους.  Ο “κοσμογυρισμένος τατουατζής” όχι μόνο τη δίδαξε αλλά κόσμησε και το ολόκληρο το κορμί της με τατουάζ. Το σώμα της ήταν σχεδιασμένο από το λαιμό μέχρι και τα πόδια με τατουάζ. Η νέα της εμφάνιση αποτέλεσε συστατικό στοιχείο του σόου που παρείχε στους θιάσους.

Το σώμα των γυναικών με τατουάζ έγινε πρωτόγνωρο θέαμα

Τα τατουάζ στις γυναίκες υπήρξαν αποκρουστικά στοιχεία για την εμφάνιση τους. Οι γυναίκες που κυκλοφορούσαν με ευδιάκριτα τατουάζ προκαλούσαν την προσοχή με αρνητικό τρόπο και αποτελούσαν θέαμα. Το τατουάζ υπήρξε για τους άνδρες ένα σύμβολο που συναντούσε κανείς σε επαναστάτες και εγκληματίες ενώ για τις γυναίκες σύμβολο της πορνείας και της ανηθικότητας. Με την πάροδο του χρόνου τα τατουάζ έγιναν περισσότερο δημοφιλή και προσιτά και έτσι έσπασαν τα ταμπού που είχαν δημιουργηθεί για κάθε φύλο.

Η Μοντ Ουάγκερ ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη στην ιστορία γυναίκα δερματοστίκτης που έμαθε να σχεδιάζει με το χέρι μόνη της και συνέχισε την τέχνη με αυτόν τον τρόπο. Πριν από εκείνη υπήρξαν πολλές γυναίκες με τατουάζ στα σώματα τους, αλλά σε άλλους πολιτισμούς. Συγκεκριμένα δερματοστιξία έχει καταγραφεί σε γυναίκες ιθαγενών πληθυσμών από το 1576. Η Μοντ Ουάγκερ αυτό που άλλαξε ήταν ότι διεκδίκησε για τις γυναίκες το δικαίωμα να αποφασίζουν για το σώμα τους οι ίδιες και όχι οι κοινωνικές προκαταλήψεις.

Σήμερα είναι αυτονόητο, τότε ήταν αδιανόητο.

Διαβάστε επίσης: Τζίμης. Ο πρώτος που άνοιξε μαγαζί που έκανε τατουάζ στην Ελλάδα το 1978. Είχε ακόμη και «τις ευχές» του αρχηγού της αστυνομίας Ν. Αρκουδέα. Στην αρχή μερικοί τον πλήρωναν με μπύρες και αναψυκτικά.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu