Το έρημο χωριό που έζησε στην σκιά τριών κάστρων. Η ισχυρή ακρόπολη ήταν ορεινή έδρα του βασιλιά Πύρρου της Ηπείρου (drone)

Το έρημο χωριό που έζησε στην σκιά τριών κάστρων. Η ισχυρή ακρόπολη ήταν ορεινή έδρα του βασιλιά Πύρρου της Ηπείρου (drone)

Στο νομό Πρέβεζας, βορειοδυτικά της περιοχής “Βρυσούλα”, βρίσκεται το ακατοίκητο χωριό, Τρίκαστρο.

Το Τρίκαστρο πήρε το όνομά του από την αρχαία ακρόπολη στην κορυφή του λόφου του, η οποία έχει τρείς σειρές τειχών, τα “τρία κάστρα”. Όπως μαρτυρεί η ανεύρεση ρωμαϊκών αγγείων και νομισμάτων, ο αρχαίος οικισμός επιβίωσε και στα ρωμαϊκά χρόνια, εξαρτώμενος διοικητικά από τη Νικόπολη.

Το Τρίκαστρο Πρέβεζας, πήρε το όνομά του από την αρχαία ακρόπολη στην κορυφή του λόφου του, η οποία έχει τρείς σειρές τειχών, τα “τρία κάστρα” (Αερολήψη: n.p. production)

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η στρατηγική του θέση, καθώς ασκούσε έλεγχο σε κάποιον αρχαίο δρόμο, ο οποίος, μέσω της κοιλάδας του Αχέροντα, οδηγούσε από τη Λάκκα Σουλίου στη Νικόπολη, που ήταν μεγάλο εμπορικό και διοικητικό κέντρο.

Ο Νομός Πρέβεζας διαθέτει έντεκα αρχαίες πόλεις εκ των οποίων οι επτά έχουν ακροπόλεις, δηλαδή οχυρωμένες πόλεις με πολυγωνικά τείχη πάνω σε ύψωμα. Μόνο η Αρχαία Νικόπολη είναι πεδινή, ενώ η Αρχαία Εφύρα και η Αρχαία Βερενίκη ήταν πάνω σε λόφους.

Στο ύψωμα του χωριού Τρίκαστρο βρίσκεται η Ακρόπολη Τρίκαστρο, μη ταυτοποιημένη αρχαιολογικώς, με πολυγωνικά κυκλώπεια τείχη, άγνωστης χρονολογίας ίδρυσης, αλλά πιθανότατα της Ελληνιστικής ή προγενέστερης προκλασικής περιόδου.

Παλιό νεκροταφείο έξω από την εκκλησία του χωριού (Αερολήψη: n.p. production)

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η Ακρόπολη Τρίκαστρο αποτέλεσε την ορεινή έδρα του βασιλιά της Ηπείρου Πύρρου (312 – 272 π.Χ.) ενώ η διοικητική έδρα ήταν αρχικά η Πασσαρώνα Ιωαννίνων και μετέπειτα η Αμβρακία, δηλαδή η Άρτα.

Ακριβώς στην κορυφή του υψώματος είναι χτισμένος, από το 1706, ο Ναός του Προφήτη Ηλία.

Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Αγόρανα

Η ονομασία Αγόρανα, κατά την προφορική παράδοση, αποδίδεται στo γεγονός ότι δύο με τρεις αιώνες νωρίτερα, το χωριό αποτελούσε την Αγορά για τα υπόλοιπα διπλανά χωριά.

Παλιό καφενείο του χωριού (Αερολήψη: n.p. production)

Η κοινότητα μαζί με άλλες δύο, το Παλαιορόφορο και το Πολύβρυσο, συνενώθηκαν το 1970 και μεταφέρθηκαν σε νέα έδρα που ονομάστηκε “Νέος Ωρωπός”.

Δείτε το βίντεο drone του συνεργάτη μας n.p. production που πέταξε με drone πάνω από το Τρίκαστρο Πρέβεζας:

Στο Τρίκαστρο μπορεί να φτάσει κανείς είτε από τα Ιωάννινα μέσω των χωριών Δερβίζιανα και Σερζιανά, είτε από την Πρέβεζα , περνώντας από το Λούρο και στη συνέχεια δυτικά προς το χωριό Βρυσούλα . Από την Άρτα μετά τη γέφυρα Καλογήρου , περνώντας το Λούρο και μετά δυτικά προς το χωριό Βρυσούλα.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu
error: Content is protected !!