Βρετανική μονάδα που σκότωνε ακόμη και άοπλους Ιρλανδούς

Βρετανική  μονάδα που σκότωνε ακόμη και άοπλους Ιρλανδούς

Βρετανοί στρατιώτες με πολιτικά, πυροβολούσαν και σκότωναν άοπλους πολίτες, στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στη Βόρεια Ιρλανδία.

Τρία πρώην μέλη της Στρατιωτικής Δύναμης Αντίδρασης (MRF), η οποία είχε δράσει επί 18 μήνες ως το 1973, δήλωσαν ότι είχαν λάβει διαταγές να “καταδιώξουν ανελέητα” μέλη του τρομοκρατικού Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA).

Οι συνεντεύξεις τους μεταδόθηκαν από την ερευνητική εκπομπή του BBC Panorama. Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, είναι η πρώτη φορά που οι πρώην στρατιώτες, οι ταυτότητες των οποίων δεν αποκαλύπτονται, μιλούν δημόσια.

Τα πρώην μέλη της MRF δήλωσαν πως η αποστολή τους ήταν να “καταδιώξουν τον IRA… και να ελαχιστοποιήσουν τη δράση του… αν έπρεπε να τους πυροβολήσουμε, θα τους πυροβολούσαμε”.

Ωστόσο η εκπομπή Panorama εντόπισε 10 αμάχους, που πιστεύεται ότι πυροβολήθηκαν από μέλη του MRF. Ένας από τους πρώην στρατιώτες απάντησε ότι “περιστασιακά” πυροβολούσαν κάποιον, αν πίστευαν ότι είχε όπλο, ακόμη κι αν δεν μπορούσαν να το δουν.

Ένας από τους πρώην στρατιώτες δήλωσε: “Καταδιώκαμε σκληροπυρηνικούς φονιάδες μωρών, τρομοκράτες, ανθρώπους που θα σε σκότωναν χωρίς καν να το σκεφτούν”.

“Αν είχες κάποιον που ήταν γνωστός τρομοκράτης, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει πολλές δολοφονίες… τότε έπρεπε να εξοντωθεί”, πρόσθεσε ένας άλλος.

Οι στρατιώτες είπαν ότι μεταμφιέζονταν σε οδοκαθαριστές, εργάτες της αποκομιδής απορριμμάτων, ακόμη και σε αλκοολικούς, όταν επρόκειτο να κάνουν παρακολουθήσεις, προσθέτοντας πως η μονάδα τους βοήθησε, ώστε να λάβει ο IRA την απόφαση να καταθέσει τα όπλα.

Στις συνεντεύξεις τους δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις, που θα μπορούσαν να τους ενοχοποιήσουν και, σύμφωνα με το BBC, τα αρχεία για τις επιχειρήσεις τους έχουν καταστραφεί.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr