Ξεκίνησε από το Μαρόκο για ένα προσκύνημα στη Μέκκα και ταξίδεψε για τριάντα χρόνια σε όλο τον κόσμο. Ο άγνωστος περιηγητής του μεσαίωνα Ιμπν Μπατούτα, επέζησε σε ναυάγιο, έγινε πρεσβευτής, δικαστής και συνοδός πριγκίπισσας

Ξεκίνησε από το Μαρόκο για ένα προσκύνημα στη Μέκκα και ταξίδεψε για τριάντα χρόνια σε όλο τον κόσμο. Ο άγνωστος περιηγητής του μεσαίωνα Ιμπν Μπατούτα, επέζησε σε ναυάγιο, έγινε πρεσβευτής, δικαστής και συνοδός πριγκίπισσας

ΠΗΓΗ: Συναρπαστικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ, Rick Beyer, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Όλοι έχουμε ακούσει για τα θαυμαστά ταξίδια του Μάρκο Πόλο. Αλλά ο Ιμπν Μπατούτα, που άρχισε μια ζωή περιπλανήσεις μετά τον θάνατο του Μάρκο Πόλο , ταξίδεψε ακόμη πιο μακριά.

Ξεκίνησε το 1325 από το σπίτι του στο Μαρόκο για ένα προσκύνημα στη Μέκκα, το οποίο εξελίχθηκε σε μια τριαντάχρονη περιπέτεια που τον έκανε τον πιο σημαντικό ταξιδιώτη του μεσαίωνα.

Αφού διέσχισε τη Σαχάρα για να επισκεφτεί τη Μέκκα, συνέχισε την περιήγησή του στο Ιράκ και την Περσία.

Ξεκίνησε κατόπιν ένα θαλάσσιο ταξίδι κατά μήκος των ακτών της Αφρικής μέχρι την περιοχή της σημερινής Τανζανίας. Αποφάσισε στη συνέχεια να ταξιδέψει από την ξηρά τις Ινδίες και να αναζητήσει εργασία σ’έναν σουλτάνο αλλά στη διαδρομή έκανε μια παράκαμψη για να επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη συνοδεύοντας μια Τουρκάλα πριγκίπισσα.

TΤο προσκύνημα στη Μέκκα, με το οποίο ο Μπατούτα άρχισε τις περιηγήσεις του γίνεται από κάθε μουσουλμάνο που είναι σε θέση να το πραγματοποιήσει

Το προσκύνημα στη Μέκκα, με το οποίο ο Μπατούτα άρχισε τις περιηγήσεις του γίνεται από κάθε μουσουλμάνο που είναι σε θέση να το πραγματοποιήσει.

Αφού έφτασε στις Ινδίες, εγκαταστάθηκε εκεί επί οχτώ χρόνια στην υπηρεσία του σουλτάνου του Δελχί ως δικαστής. Ο σουλτάνος τον έστειλε κατόπιν πρεσβευτή στην Κίνα, αφού η αποστολή κατέληξε σ’ένα καταστροφικό ναυάγιο έξω από τις  ακτές της Ινδίας.

Αφού επισκέφθηκε τη Σρι Λάνκα και τα νησιά Μαλβίδες, τελικά επέστρεψε στην Κίνα απ΄όπου άρχισε το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα του.

Μετά την επιστροφή στο Μαρόκο, ο πόθος της περιήγησης οδήγησε τον Μπατούτα σε δύο ακόμη ταξίδια: ένα βόρεια, στη σημερινή Ισπανία και το άλλο νότια, στο Μαλί.

Ιμπν Μπατούτα Τα ταξίδια αποτελούσαν μέρος της καθημερινής ζωής στον ισλαμικό κόσμο του 14ου αιώνα, σε αντίθεση με τους χριστιανούς της Ευρώπης την ίδια εποχή

Ιμπν Μπατούτα. Τα ταξίδια αποτελούσαν μέρος της καθημερινής ζωής στον ισλαμικό κόσμο του 14ου αιώνα, σε αντίθεση με τους χριστιανούς της Ευρώπης την ίδια εποχή.

Ταξιδεύοντας με τα πόδια, με καμήλα και με πλοίο, σε μια εποχή που ακόμη και τα εκατό χιλιόμετρα φάνταζαν τεράστια απόσταση, ο Μπατούτα κατέγραψε εκατόν είκοσι χιλιάδες χιλιόμετρα και επισκέφθηκε τις περιοχές όπου σήμερα βρίσκονται σαράντα τέσσερις διαφορετικές χώρες.

Όταν πια γέρασε ο Μπατούτα, ο κυβερνήτητης του Μαρόκου ζήτησε να υπαγορεύσει την ιστορία των ταξιδιών του σ’ένα νεαρό λόγιο. Στα βιβλία του, “Ταξίδια στην Ασία και στην Αφρική” περιέλαβε παρατηρήσεις για κάθε πλευρά της ανθρώπινης ζωής, από τα σεξουαλικά έθιμα των γυναικών στα νησιά Μαλδίβες (τα οποία βρήκε σκανδαλώδη) μέχρι πως μάζευαν τις καρύδες στην Αραβία.

ΠΗΓΗ: Συναρπαστικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ, Rick Beyer, εκδόσεις Κλειδάριθμος

omar-sharif-peter-otoole-lawrence-of-arabiaΔιαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο «Λόρενς της Αραβίας» ήταν νόθο παιδί μιας γκουβερνάντας και φίλος με τον Κ. Καβάφη. Πολέμησε με τους Άραβες αντάρτες εναντίον των Τούρκων που τον συνέλαβαν και τον βίασαν

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu