Ξέρατε ότι ο “νταής” ήταν ο θείος, “μαστροπός” ο οικονομικός υπάλληλος και “νταβατζής” ο συνήγορος; Πως συνδέονται οι τραμπούκοι με τα πούρα. Η άγνωστη περιπέτεια των λέξεων

Ξέρατε ότι ο “νταής” ήταν ο θείος, “μαστροπός” ο οικονομικός υπάλληλος και “νταβατζής” ο συνήγορος; Πως συνδέονται οι τραμπούκοι με τα πούρα. Η άγνωστη περιπέτεια των λέξεων
“Μαστροπός” είναι ο άνθρωπος που εξωθεί γυναίκες στην πορνεία. Η λέξη προέρχεται από το “μαστρός”που σημαίνει οικονομικός υπάλληλος.

Συνήθως οι ιερόδουλες ανήκουν σε κάποιο “νταβατζή”, ο οποίος παίρνει μέρος των χρημάτων που κερδίζουν με αντάλλαγμα να τους παρέχει προστασία.

Οι “νταβατζήδες” εκτός από τις πόρνες, μπορούν να προστατεύουν μια επιχείρηση, έναν χώρο ή μια ομάδα. Η λέξη προέρχεται  από το τουρκικό “davaci” που είναι ο συνήγορος και τη λέξη “dava” που σημαίνει δίκη.

Οι “νταβατζήδες” εκτός από τις πόρνες, μπορούν να προστατεύουν μια επιχείρηση, έναν χώρο ή μια ομάδα. Η λέξη προέρχεται  από το τουρκικό “davaci” που είναι ο συνήγορος και τη λέξη “dava” που σημαίνει δίκη/NeedPix

Η λέξη “τραμπούκος” χαρακτηρίζει το πρόσωπο που πληρώνεται για να προκαλεί επεισόδια ή χρησιμοποιεί βία για να επιβληθεί σε κάποιο χώρο.

Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην πολιτική, για τους  μπράβους κομματαρχών ή για μέλη παρακρατικών οργανώσεων, που παίρνουν μέρος σε διαδηλώσεις για συγκεκριμένο σκοπό.

Η λέξη προέρχεται από την ισπανική λέξη “trabuco”, που ήταν μια μάρκα πούρου και τη λέξη “trabuc” που είναι ο καταπέλτης.

Παλαιότερα, οι πολιτικοί συνήθιζαν να δίνουν ως φιλοδώρημα ένα πούρο σε όσους προσλάμβαναν για να τρομοκρατούν πολιτικούς αντιπάλους, γι’αυτό επικράτησε η σημερινή της χρήση.

Όσοι υποκρίνονται τους γενναίους αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι, χαρακτηρίζονται ως νταήδες. Η λέξη “νταής” προέρχεται από το τουρκικό “dayi” που σημαίνει θείος και έχει τη σημασία του προστάτη.

Οι πραγματικά “γενναίοι” άντρες είναι αυτοί που χαρακτηρίζονται από θάρρος. Η λέξη “γενναίος” προέρχεται από το “γένος” και τη “γέννα” και προσδιόριζε όσους έφεραν γνωρίσματα του γένους.

Αντίθετα, όσοι στερούνται τόλμης και γενναιότητας, χαρακτηρίζονται “δειλοί”, λέξη η οποία προέρχεται από το ρήμα “δείδω”, που χρησιμοποιούσε ο Όμηρος, και σήμαινε “φοβάμαι”.

Ο φοβητσιάρης χαρακτηρίζεται και “κιοτής”, που προέρχεται από τη τουρκική λέξη “kotu” που σημαίνει “κακός”.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: PxFuel

Διαβάστε στη “ΜτΧ”:  Γιατί η λέξη κυβίστηση βγαίνει από τον τύμβο, ο τουρισμός από τον τόρνο και το μπαλέτο από το βαλλίζω. Η συναρπαστική περιπέτεια των λέξεων 

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr