Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, στην Καρολίνα επικρατούσε ο νόμος περί «Απομόνωσης και Φυλετικής Ακεραιότητας», ο οποίος απαγόρευε ρητά το γάμο ανθρώπων από διαφορετικές φυλές.
Το 1955, η έγχρωμη Μίλντρεντ (Mildred) ερωτεύτηκε παράφορα τον λευκό Ρίτσαρντ Λόβινγκ (Richard Loving), τον οποίο είχε γνωρίσει στο σχολείο. Και οι δύο έκαναν ότι μπορούσαν να κρατήσουν κρυφή τη σχέση τους.
Το 1958 όμως, όταν η Μίλντρεντ έμαθε ότι είναι έγκυος και αποφάσισε με τον Ρίτσαρντ να μετακομίσουν στην Ουάσιγκτον για να παντρευτούν και να αποφύγουν τα προβλήματα.
Η σύλληψη, η φυλάκιση και η δίκη
Μετά από μικρό χρονικό διάστημα, το ζευγάρι επέστρεψε στην Καρολίνα και προσπάθησε να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.
Μάταια. Ένα βράδυ ενώ κοιμόντουσαν, ο Σερίφης της περιοχής έσπασε την πόρτα του σπιτιού τους και μπήκε στην κρεβατοκάμαρα. Όταν η Μίλντρεντ του είπε ότι ήταν παντρεμένη με το Ρίτσαρντ, εκείνος της απάντησε πως «αυτό που κάνατε δεν είναι καθόλου καλό. Ειδικά εδώ».
«Τη βραδιά που μας συνέλαβαν, νομίζω ήταν 2η ώρα το πρωί, ξύπνησα από το θόρυβο και το φως ενός φακού. Ήταν ένας αστυνομικός που στεκόταν στην άκρη του κρεβατιού μας. Δεν μπορούσα να φανταστώ τι μας περίμενε», περιέγραψε αργότερα στα μέσα ενημέρωσης.
Το ζευγάρι οδηγήθηκε στη φυλακή και ορίστηκε δικάσιμος για τις 25 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια της δίκης, όλοι τάχθηκαν εναντίον του. Ο δικαστής υποστήριξε ότι, «ο θεός τοποθέτησε τις φυλές των ανθρώπων σε διαφορετικές Ηπείρους, ακριβώς επειδή δεν ήθελε να δημιουργηθούν προσμίξεις μεταξύ τους».
Τους έδωσε 2 επιλογές. Να περάσουν ένα χρόνο στη φυλακή ή να εγκαταλείψουν την Πολιτεία για 25 χρόνια.
Η δεύτερη δικαστική διαμάχη, η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο και η δικαίωση
Οι Λόβινγκ μετακόμισαν στην Ουάσιγκτον, όπου έζησαν κάτω από τα όρια της φτώχειας μαζί με τα 3 τους παιδιά, μέχρι και το 1965.
Όταν επέστρεψαν στην Καρολίνα για να επισκεφτούν τους γονείς της Μίλντρεντ συνελήφθησαν αμέσως.
Η Μίλντρεντ δεν μπορούσε να αντέξει άλλο αυτήν την κατάσταση, ενώ ο Ρίτσαρντ δεν επιθυμούσε να ζει εκείνος και η οικογένειά του κατατρεγμένοι.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε δικαστική διαμάχη, απαιτώντας την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους. Το ζευγάρι έφτασε μέχρι και το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι Λόβινγκ δεν παραβρέθηκαν στην ακροαματική διαδικασία. Μέσω του δικηγόρου του, ο Ρίτσαρντ έστειλε ένα μήνυμα, στο οποίο τόνιζε: «Αγαπώ τη γυναίκα μου. Είναι άδικο ότι δεν μπορώ να ζήσω μαζί της στην Καρολίνα».
Στις 12 Ιουνίου του 1967, το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε το ζευγάρι και κατάργησε το νόμο «Φυλετικής Ακεραιότητας» στις 16 Πολιτείες των ΗΠΑ, που ίσχυε ακόμα.
«Νομίζω ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να παντρευτεί με όποιον επιθυμεί. Δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν. Είναι δικαίωμα που το δίνει ο θεός», υπογράμμιζε η Μίλντρεντ σε συνέντευξή της.
Η ιστορία του Ρίτσαρντ και της Μίλντρεντ Λόβινγκ γυρίστηκε σε ταινία από το σκηνοθέτη Τζεφ Νίκολς με τον τίτλο «Loving».
Διαβάστε στη “ΜτΧ”:Ποιο ήταν το περίφημο «ζευγάρι της Αγίας Παρασκευής» που ζούσε στο Θησείο. Ήταν υπόδειγμα για τους παντρεμένους μέχρι που τυχαία αποκαλύφθηκε η πικρή αλήθεια
Ειδήσεις σήμερα:
- Ένας διαφορετικός χάρτης της Ευρώπης. Κάθε χώρα απεικονίζεται με το πιο εμβληματικό έργο τέχνης
- Γιατί βλέπουμε στον ύπνο μας ανθρώπους που έχουμε χρόνια να συναντήσουμε. Η ερμηνεία των επιστημόνων για το υποσυνείδητο
- Μόργκαν Φρίμαν για Maestro: «Αυτή η σειρά είναι ένα αριστούργημα». Παπακαλιάτης: “Είναι τιμή μας”
- Γυναικοκτονία Αμπελόκηποι. “Με απατούσε με τον κολλητό μου”. Η γειτονιά τον πίεσε να ομολογήσει το έγκλημα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ