Ζάππειο Μέγαρο, Παναθηναϊκό Στάδιο, Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Θωρηκτό Αβέρωφ. Οι εθνικοί ευεργέτες από την Ήπειρο που στήριξαν την Ελλάδα με τα κληροδοτήματά τους. Νέα εκπομπή

Ζάππειο Μέγαρο, Παναθηναϊκό Στάδιο, Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Θωρηκτό Αβέρωφ. Οι εθνικοί ευεργέτες από την Ήπειρο που στήριξαν την Ελλάδα με τα κληροδοτήματά τους. Νέα εκπομπή
Η άγνωστη ζωή και τα σπουδαία κληροδοτήματα μεγάλων εθνικών ευεργετών στη “Μηχανή του Χρόνου” με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στο COSMOTE HISTORY.

Η εκπομπή φωτίζει τις προσωπικότητες των βορειοηπειρωτών Ευαγγέλη και Κωνσταντίνου Ζάππα και των Μετσοβιτών Γεώργιο Αβέρωφ, Μιχαήλ Τοσίτσα και Νικόλαο Στουρνάρη.

Η εκπομπή μεταδίδεται σε επανάληψη την Κυριακή, 1 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα. Τα επεισόδια είναι διαθέσιμα μετά την προβολή τους On Demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Μετά το τέλος της Επανάστασης, ο Ευαγγέλης Ζάππας, εγκαταστάθηκε στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, την τότε Ρουμανία και ασχολήθηκε με την καλλιέργεια κτημάτων.

Ο Ευαγγέλης Ζάππας, γεννημένος στο Λάμποβο το 1800, από μικρή ηλικία είχε ανήσυχο πνεύμα. Χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση, στα 13 του προσχώρησε στο στράτευμα του Αλή Πασά και στη συνέχεια έγινε πρωτοπαλίκαρο του Μάρκου Μπότσαρη. Πήρε μέρος σε μάχες της Ελληνικής Επανάστασης και τιμήθηκε με το αξίωμα του Ταγματάρχη. Μετά το τέλος της Επανάστασης, ο Ευαγγέλης Ζάππας, εγκαταστάθηκε στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, την τότε Ρουμανία και ασχολήθηκε με την καλλιέργεια κτημάτων.

Στο Βουκουρέστι, κάλεσε και τον κατά 17 χρόνια μικρότερο ξάδερφό του, Κωνσταντίνο, και μέσα σε λίγα χρόνια έγιναν περιζήτητοι γαιοκτήμονες και επιφανή μέλη της ρουμανικής κοινότητας.

Στο Βουκουρέστι, κάλεσε και τον κατά 17 χρόνια μικρότερο ξάδερφό του, Κωνσταντίνο, και μέσα σε λίγα χρόνια έγιναν περιζήτητοι γαιοκτήμονες και επιφανή μέλη της ρουμανικής κοινότητας. Εξαιτίας των επαναστατικών μεθόδων που χρησιμοποίησαν στη γεωργία, τα δύο ξαδέρφια απέκτησαν τεράστια περιουσία. Χωρίς να ξεχάσουν ποτέ την πατρίδα τους, έδωσαν μεγάλα χρηματικά ποσά σε αγαθοεργίες. Κορυφαία πράξη αποτελεί η ανέγερση του Ζάππειου Μεγάρου, του πρώτου κτιρίου που συνδέθηκε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η άγνωστη ζωή και τα σπουδαία κληροδοτήματα μεγάλων εθνικών ευεργετών στη “Μηχανή του Χρόνου” με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στο COSMOTE HISTORY.

Η “Μηχανή του Χρόνου”, “ταξιδεύει” στον 19ο αιώνα, την εποχή που η Ελλάδα είχε 1 εκατομμύριο κατοίκους, τα σύνορά της  έφταναν μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο και η οικονομία της ήταν κατεστραμμένη. Η ανάγκη για την δημιουργία μια πρωτεύουσας δυτικών προδιαγραφών ήταν επιτακτική και για τον λόγο αυτό, έπρεπε να ιδρυθούν εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα δημιουργούσαν ένα έμψυχο εργατικό δυναμικό, ικανό να οικοδομήσει από «την αρχή» την Αθήνα.

Η ανάγκη για την δημιουργία μια πρωτεύουσας δυτικών προδιαγραφών ήταν επιτακτική και για τον λόγο αυτό, έπρεπε να ιδρυθούν εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα δημιουργούσαν ένα έμψυχο εργατικό δυναμικό, ικανό να οικοδομήσει από «την αρχή» την Αθήνα.

Η σημασία της τεχνικής εκπαίδευσης ήταν προτεραιότητα του Νικόλαου Στουρνάρη, γεννημένου στο Μέτσοβο και με σπουδές στο εξωτερικό.

Στη διαθήκη του άφησε χρήματα για την δημιουργία ενός Πολυτεχνείου. Στο όραμά του συνέβαλαν άλλοι δύο συμπατριώτες του και εύποροι επιχειρηματίες που απέκτησαν περιουσία στο εξωτερικό. Ο Μιχαήλ Τοσίτσας και ο Γεώργιος Αβέρωφ. Με τα χρήματα τους, που έφτασαν σχεδόν τα 2 εκατομμύρια δραχμές, ποσό τεράστιο για την εποχή, έγινε η ανέγερση του Πολυτεχνείου στο οικόπεδο της Πατησιών. Προς τιμήν τους, το Πολυτεχνείο, ονομάστηκε Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η σημασία της τεχνικής εκπαίδευσης ήταν προτεραιότητα του Νικόλαου Στουρνάρη, γεννημένου στο Μέτσοβο και με σπουδές στο εξωτερικό.  Στη διαθήκη του άφησε χρήματα για την δημιουργία ενός Πολυτεχνείου.

Η έρευνα του επεισοδίου επικεντρώνεται στη ζωή και το έργο του Γεώργιου Αβέρωφ, που χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο της εποχής ως ο “Τελευταίος των Εθνικών Ευεργετών”. Με την περιουσία του, που άγγιζε τα 17 εκατομμύρια χρυσά φράγκα, ευεργέτησε τόσο την Αίγυπτο, όπου έχτισε μια οικονομική αυτοκρατορία, την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μέτσοβο, αλλά και την Αθήνα.

Η έρευνα του επεισοδίου επικεντρώνεται στη ζωή και το έργο του Γεώργιου Αβέρωφ, που χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο της εποχής ως ο “Τελευταίος των Εθνικών Ευεργετών”

Ο Γεώργιος Αβέρωφ, με το κληροδότημα των 8 εκατομμυρίων δραχμών που άφησε, ενίσχυσε τη στρατιωτική μηχανή της Ελλάδας, την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων. Ο Χρίστος Βασιλόπουλος συνομιλεί με τον κυβερνήτη του “Θωρηκτού Γ. Αβέρωφ” και αποκαλύπτει πώς η ελληνική κυβέρνηση αγόρασε το ιστορικό θωρηκτό “μέσα από τα χέρια” της Τουρκίας. Υπό τις εντολές του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, το “Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ” έγραψε τη δική του ιστορία κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, μέσα από τις θρυλικές ναυμαχίες της Λήμνου και της Έλλης, που αντιμετώπισε τον Τουρκικό στόλο και ανάγκασε τους Τούρκους να μην βγουν στο Αιγαίο για πάνω από μισό αιώνα.

Το τρέιλερ του επεισοδίου: 

Στην εκπομπή μιλούν:

Χριστίνα Βαγενά – Πρόεδρος Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων Ζάππειου Μεγάρου

Κωνσταντίνα Τσαγκάρη – Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων Ζάππειου Μεγάρου

Ηλέκτρα Κίκη – Μέλος Δ.Σ. Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων Ζάππειου Μεγάρου

Δημήτριος Κοκκόρος – Μέλος Δ.Σ. Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων Ζάππειου Μεγάρου

Ηλίας Πολλάλης – Μέλος Δ.Σ. Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων Ζάππειου Μεγάρου

Αθανάσιος Δάλλας – Μέλος Δ.Σ. Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος

Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη – Καθηγήτρια Ιστορίας Πολιστισμού στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Ελένη Καλαφάτη- Δρ. Ιστορίας – Αρχιτέκτων Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Παναγιώτης Τουρνικιώτης – Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Ματούλα Τομαρά Σιδέρη – Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο / επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου

Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος – Αρχιπλοίαρχος κυβερνήτης στο “Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ”

Η εκπομπή μεταδίδεται σε επανάληψη την Κυριακή, 1 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα. Τα επεισόδια είναι διαθέσιμα μετά την προβολή τους On Demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu