10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 1 Μαρτίου. Χαβιέρ Μπαρδέμ, Γρηγοριανό Ημερολόγιο και το κίνημα του 1935

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 1 Μαρτίου. Χαβιέρ Μπαρδέμ, Γρηγοριανό Ημερολόγιο και το κίνημα του 1935

Σήμερα γιορτάζουν οι: Ευδοκία, Ευδοκούλα, Ευδοκίτσα, Ευδοκή, Παράσχος, Πάρης, Πάρις, Χαρίσιος, Χάρισος, Χαρίσης, Χαρίσα

1 Μαρτίου 86 π.Χ.: Η εκτέλεση του τυράννου της Αθήνας, Αριστίωνα

Ο Ρωμαίος στρατιωτικός, Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας κατέλαβε την Αθήνα μετά από μακρά πολιορκία, ανέτρεψε και εκτέλεσε τον τύραννο Αριστίωνα. Ο Αριστίων είχε συμμαχήσει με τον βασιλιά του Πόντου, Μιθριδάτη ΣΤ’ εναντίον των Ρωμαίων κατά τη διάρκεια του Α’ Μιθριδατικού Πολέμου (89 π.Χ.-84 π.Χ.).

1 Μαρτίου 1810: Γεννήθηκε ο Φρεντερίκ Σοπέν

Πολωνός πιανίστας και συνθέτης, ένας από τους σπουδαιότερους όλων των εποχών. Ο πατέρας του, Νικολά ήταν Γάλλος εμιγκρές και η μεγαλύτερη αδελφή του, Λουντβίκα ήταν η πρώτη του δασκάλα πιάνου. Σύναψε σχέση με τη Γαλλίδα μυθιστοριογράφο και φεμινίστρια, Αμαντίν Ωρόρ Λυσίλ Ντιπέν, γνωστή με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Γεωργία Σάνδη.

Ήταν φίλος με τους συνθέτες Μέντελσον, Λιστ και Μπερλιόζ, με τους συγγραφείς Ονορέ ντε Μπαλζάκ και Βίκτορα Ουγκό, όπως επίσης και με τον ζωγράφο, Ευγένιο Ντελακρουά. Πέθανε στις 17 Οκτωβρίου 1849, σε ηλικία 39 ετών.

Φρίντερικ Σοπέν, ο συνεσταλμένος πιανίστας που άλλαξε την κλασική μουσική, αλλά μισούσε τα κονσέρτα. Γιατί κρατούσε μια χούφτα χώμα από την Πολωνία

1 Μαρτίου 1842: Γεννήθηκε ο Νικόλαος Γύζης

Ζωγράφος με καταγωγή από την Τήνο που θεωρείται από τους κορυφαίους εκπροσώπους της “Σχολής του Μονάχου”. Έζησε πολλά χρόνια στο εξωτερικό και ήταν φίλος με τον Νικηφόρο Λύτρα. Μερικοί από τους πιο διάσημους πίνακές του είναι η “Εαρινή Συμφωνία“, “Το κρυφό σχολειό“, “Η Ιστορία” και οι “Παιδικοί αρραβώνες“.

1 Μαρτίου 1903: Γεννήθηκε ο Γιώργος Ζογγολόπουλος

Γλύπτης με πολλές διακρίσεις και βραβεία στο ενεργητικό του. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και εμπλούτισε τις γνώσεις του στο εξωτερικό. Από το 1930 μέχρι την Κατοχή, εργάστηκε ως αρχιτέκτονας στο Αρχιτεκτονικό Τμήμα του Υπουργείου Παιδείας, όπου μελέτησε και έχτισε σχολικά συγκροτήματα και εκκλησίες.

Ορισμένα σημαντικά έργα του Ζογγολόπουλου που εκτίθενται σε δημόσιους χώρους είναι το Μνημείο του Ζαλόγγου, το Ηρώο των Πεσόντων του Μπλόκου της Κοκκινιάς και οι περίφημες Ομπρέλες στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης. Πέθανε σε ηλικία 101 ετών.

1 Μαρτίου 1904: Γεννήθηκε ο Γκλεν Μίλερ

Αμερικανός τρομπονίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής της τζαζ. Το 1942, προσχώρησε εθελοντικά στον αμερικανικό στρατό, αναλαμβάνοντας την ψυχαγωγία των στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις 15 Δεκεμβρίου 1944, ταξίδευε με αεροπλάνο από την Αγγλία στη Γαλλία. Τα ίχνη του αεροσκάφους χάθηκαν πάνω από τη Μάγχη και το πτώμα του Μίλερ δεν εντοπίστηκε ποτέ. Κηρύχθηκε ερήμην νεκρός στις 16 Δεκεμβρίου 1945 και διάφορες θεωρίες συνωμοσίας διατυπώθηκαν για την εξαφάνισή του.

Ο μουσικός που συνόδευσε εθελοντικά τα αμερικανικά στρατεύματα στον Β’ Παγκόσμιο. Ο Γκλεν Μίλερ, που σκοτώθηκε με αεροπλάνο το 1944 και οι συνθήκες του δυστυχήματος δεν διευκρινίστηκαν ποτέ

1 Μαρτίου 1923: Εφαρμόστηκε στην Ελλάδα το Γρηγοριανό Ημερολόγιο

Το κράτος υιοθέτησε το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, ονομάζοντας την 16η Φεβρουαρίου 1η Μαρτίου. Οι Έλληνες έπεσαν για ύπνο την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 1923 και ξύπνησαν την Πέμπτη 1 Μαρτίου 1923! Η Εκκλησία της Ελλάδος υιοθέτησε το Γρηγοριανό Ημερολόγιο στο εορτολόγιό της ένα χρόνο μετά.

Οι καθολικές χώρες καθιέρωσαν το νέο ημερολόγιο με προτροπή του Πάπα Γρηγορίου ΙΓ’ στα τέλη του 16ου αιώνα. Το Ιουλιανό Ημερολόγιο, το οποίο βρισκόταν σε ισχύ από την εποχή του Ρωμαίου αυτοκράτορα, Ιουλίου Καίσαρα, θεωρήθηκε ξεπερασμένο.

Με βάση το Ιουλιανό Ημερολόγιο, η εαρινή ισημερία μετατοπίζεται κάθε 128 χρόνια κατά μία ημέρα, ενώ σύμφωνα με το Γρηγοριανό, η εαρινή ισημερία μετατοπίζεται κάθε 3.300 χρόνια κατά μία ημέρα. Όσοι δεν αποδέχονται το Γρηγοριανό Ημερολόγιο είναι γνωστοί ως “Παλαιοημερολογίτες“.

Κάντε κλικ στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο, για να διαβάσετε πώς ξεκίνησε το Παλαιοημερολογιτικό Ζήτημα στην Ελλάδα:

Η “ανταρσία” των τριών Μητροπολιτών που ενέπνευσαν τους Παλαιοημερολογίτες. Η επεισοδιακή λειτουργία που έφερε τη ρήξη

1 Μαρτίου 1935: Το αποτυχημένο φιλοβενιζελικό κίνημα

Στο Ναύσταθμο εκδηλώθηκε κίνημα με πρωτεργάτες τον ναύαρχο Δεμέστιχα και τον πλοίαρχο Κολιαλέξη. Τα “νήματα” κινούσε ο αυτοεξόριστος στη Γαλλία, Νικόλαος Πλαστήρας και ο Βενιζέλος είχε δώσει τη συγκατάθεσή του.

Στόχος των στασιαστών ήταν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη και να αποτρέψουν την παλινόρθωση της μοναρχίας. Τελικά, η απόπειρα για πραξικόπημα όχι μόνο κατεστάλη με σχετική ευκολία από τις κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά και επιτάχυνε την επιστροφή της βασιλευομένης δημοκρατίας.

Μετά την αποτυχία του κινήματος, ο Βενιζέλος ακολούθησε τον Πλαστήρα στη Γαλλία. Αμφότεροι καταδικάστηκαν ερήμην εις θάνατον. Όσοι αξιωματικοί συμμετείχαν στην εξέγερση, παραπέμφθηκαν σε έκτακτο στρατοδικείο. Καταδικάστηκαν, ταπεινώθηκαν δημόσια και αποτάχθηκαν από το στράτευμα. Τρεις αξιωματικοί εκτελέστηκαν.

1 Μαρτίου 1969: Γεννήθηκε ο Χαβιέρ Μπαρδέμ

Ισπανός ηθοποιός με συμμετοχές σε πολλές δημοφιλείς ταινίες, όπως “Πριν πέσει η νύχτα” (2000), “Η θάλασσα μέσα μου” (2004) και “Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους” (2007). Για την ερμηνεία του στην τελευταία ταινία, κέρδισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Υποδύθηκε τον ψυχοπαθή δολοφόνο με το αστείο κούρεμα, Άντον Τσίγκουρ και είχε μεγάλη απήχηση. Στους αδερφούς Κοέν, που σκηνοθέτησαν το έργο, είχε πει ότι δεν ήταν ο κατάλληλος για το ρόλο, γιατί δεν ήξερε να οδηγεί, δεν μιλούσε καλά αγγλικά και δεν του άρεσε η βία. Οι Κοέν του απάντησαν πως αυτός ήταν ο λόγος που τον διάλεξαν.

Το αστείο κούρεμα του δολοφονικού Μπαρδέμ στην ταινία «Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους» ήταν έμπνευσμένο από πορτιέρη πορνείου. Γιατί ο Μπαρδέμ θεωρούσε τον εαυτό του ακατάλληλο για τον ρόλο

1 Μαρτίου 1994: Γεννήθηκε ο Τζάστιν Μπίμπερ

Καναδός τραγουδιστής της ποπ, ένας από τους δημοφιλέστερους των τελευταίων ετών. Μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του, με δισεκατομμύρια προβολές στο Youtube, είναι τα: “Baby“, “One Time“, “Never Say Never” και “What Do You Mean?“.

1 Μαρτίου 2012: Πέθανε ο Λούτσιο Ντάλα

Ιταλός τραγουδοποιός που συνέθεσε μουσική για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Κυκλοφόρησε δεκάδες δίσκους και πέθανε από καρδιακή προσβολή, τρεις ημέρες πριν τα 69α γενέθλιά του.

Δημοφιλές είναι το τραγούδι του με τίτλο “Caruso“, το οποίο ερμήνευσε ο Λουτσιάνο Παβαρότι και το “L’ anno che verra“, το οποίο μετέφερε στα ελληνικά ο Διονύσης Σαββόπουλος. Επίσης, οι αδελφοί Κατσιμίχα έχουν τραγουδήσει το τραγούδι του με τίτλο “Marco e Anna“.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.