10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 29 Φεβρουαρίου. Ο διαιτητής με το κομμένο αφτί, o Σεφέρης και o Τσιβιλίκας

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 29 Φεβρουαρίου. Ο διαιτητής με το κομμένο αφτί, o Σεφέρης και o Τσιβιλίκας

Σήμερα γιορτάζουν οι: Κασσιανός, Κασιανός, Κάσσιος, Κάσιος, Κάσσος, Κάσος, Κάσσης, Κάσης

29 Φεβρουαρίου 1792: Γεννήθηκε ο Τζοακίνο Ροσίνι

Ιταλός συνθέτης που έγινε διάσημος για τις όπερές του, με πιο γνωστές τον “Κουρέα της Σεβίλλης“, τη “Σταχτοπούτα” και τον “Γουλιέλμο Τέλλο“.

29 Φεβρουαρίου 1900 (π.η.): Γεννήθηκε ο Γεώργιος Σεφέρης

“Να νοσταλγείς τον τόπο σου ζώντας στον τόπο σου, τίποτα δεν είναι πιο πικρό”

Όσο μένει η ανωμαλία, τόσο προχωρεί το κακό“, είχε πει στο ραδιοφωνικό του μήνυμα εναντίον της Χούντας, στις 28 Μαρτίου 1969. Έζησε το δράμα δύο Παγκόσμιων Πολέμων και της Μικρασιατικής Καταστροφής και αποτύπωσε τις σκέψεις και τις αγωνίες του στα ποιήματά του.

Είχε προταθεί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας δύο φορές πριν του απονεμηθεί, στις 10 Δεκεμβρίου 1963. Ανάμεσα στους διεκδικητές ήταν ο Πάμπλο Νερούδα και ο Σάμιουελ Μπέκετ.

Πέθανε από μετεγχειρητικές επιπλοκές και η κηδεία του ήταν πάνδημη και με αντιδικτατορικό χαρακτήρα. Ο Γιάννης Ρίτσος είπε: “Αυτή την ώρα, τα λόγια μου φαίνονται μικρά για το ανάστημα του ποιητή. Ακόμα μια φορά σε αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα“.

Διαβάστε εδώ πώς ο Μάνος Λοΐζος “αφόπλισε” έναν αστυνομικό και τραγούδησε δημόσια με δεκάδες νέους τον απαγορευμένο Μίκη, για να πει το “ύστατο χαίρε” στον Γιώργο Σεφέρη.

29 Φεβρουαρίου 1940: Τα 8 Όσκαρ του “Όσα παίρνει ο άνεμος”

Η θρυλική ταινία με πρωταγωνιστές τη Βίβιαν Λι και τον Κλαρκ Γκέιμπλ “έσπασε” τα ρεκόρ κατά τη 12η Τελετή Απονομής των βραβείων Όσκαρ στο Λος Άντζελες. Ήταν υποψήφια για 13 και κέρδισε τα 8, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Καλύτερης Ταινίας.

Το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου απέσπασε η Χάτι Μακντάνιελ, για το ρόλο της υπηρέτριας Μάμι και έγινε, έτσι, η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κέρδισε Όσκαρ.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη ζωή της Χάτι Μακντάνιελ στο παρακάτω άρθρο:

Χάτι Μακντάνιελ, η πρώτη αφροαμερικανίδα που κέρδισε Όσκαρ. Υποδύθηκε την υπηρέτρια και αντιμετώπισε την περιφρόνηση των ομοφύλων της

29 Φεβρουαρίου 1940: Γεννήθηκε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από τις 22 Οκτωβρίου 1991.

Γεννήθηκε στην Ίμβρο και το κοσμικό του όνομα είναι Δημήτριος Αρχοντώνης. Σπούδασε στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης και μιλάει ελληνικά, τουρκικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και λατινικά.

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1961, Πρεσβύτερος το 1969 και Μητροπολίτης Φιλαδελφείας το 1973. Το 1990 προήχθη σε Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος.

29 Φεβρουαρίου 1944: Η συμφωνία Πλάκας-Μυρόφυλλου της Εθνικής Αντίστασης

Έτσι ονομάστηκε η συμφωνία που συνυπέγραψαν κοντά στο γεφύρι της Πλάκας στην Ήπειρο, οι τρεις μεγαλύτερες αντιστασιακές οργανώσεις: ο ΕΛΑΣ, ο ΕΔΕΣ και η ΕΚΚΑ. Παρών ήταν και ο Βρετανός αξιωματικός, Κρις Γουντχάουζ, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας.

Μετά από διαπραγματεύσεις στο χωριό Μυρόφυλλο Τρικάλων, οι τρεις οργανώσεις δέχθηκαν να σταματήσουν τις μεταξύ τους έριδες, να περιορίσουν τις δράσεις τους στις περιοχές που η καθεμία ήλεγχε και να πολεμούν εναντίον των Γερμανών είτε από κοινού είτε χωριστά.

Ζέρβας – Βελουχιώτης. Άσπονδοι εχθροί αλλά και συγγενείς; Γιατί ο αρχηγός του ΕΔΕΣ αποκαλούσε τον Άρη ανιψιό του (βίντεο)

29 Φεβρουαρίου 1948: Η ομαδική σφαγή στη Μακρόνησο

Φαντάροι του Α’ Τάγματος Σκαπανέων, οι οποίοι, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, εντάχθηκαν στο ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ, εκτελέστηκαν στη Μακρόνησο ως “επικίνδυνοι κομμουνιστές“.

Η επίσημη ανακοίνωση έκανε λόγο για “17 νεκρούς και 61 τραυματίες από τους στασιαστές και 4 από τη φρουρά μετά από λιθοβολισμό“. Η εκδοχή των επιζώντων ήταν για 50-60 νεκρούς, ενώ ο καϊκέρης που μετέφερε τα πτώματα τούς υπολόγισε σε 350.

Η ομαδική σφαγή των φαντάρων στην Μακρόνησο. Η εκκαθαριστική επιχείριση του στρατού για να διαλύσει τους αριστερούς “στασιαστές”. Τι απέγιναν τα πτώματα

29 Φεβρουαρίου 1956: Γεννήθηκε η Αϊλίν Γουόρνος

Η ιερόδουλη serial killer

Αμερικανίδα κατά συρροή δολοφόνος. Σκότωσε επτά άντρες στη Φλόριντα από το 1989 έως το 1990, υποστηρίζοντας ότι την είχαν βιάσει ή αποπειράθηκαν να τη βιάσουν, όταν ήταν ιερόδουλη.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ο πατέρας της καταδικάστηκε για το βιασμό ενός 7χρονου κοριτσιού και κρεμάστηκε στο κελί του, ενώ η μητέρα της την εγκατέλειψε, όπως και τον μικρότερο αδερφό της. Από μικρή κοιμόταν με άνδρες επί πληρωμή και συνήθιζε να τους κλέβει.

Για τις επτά ανθρωποκτονίες που διέπραξε καταδικάστηκε σε θάνατο και της χορηγήθηκε θανατηφόρος ένεση, στις 9 Οκτωβρίου 2002. Αποδέχθηκε την εσχάτη των ποινών λέγοντας τα εξής:

Σκότωσα αυτούς τους άντρες και τους λήστεψα, έχοντας πλήρη συνείδηση. Και θα το έκανα ξανά. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα να μείνω ζωντανή, γιατί θα σκοτώσω ξανά. Μίσος κυλάει στις φλέβες μου. Μισώ πραγματικά την ανθρώπινη ζωή και θα σκοτώσω ξανά“.

Διαβάστε παρακάτω την ιστορία της Αϊλίν Γουόρνος, η οποία ενέπνευσε τη δημιουργία της ταινίας “Monster” (2003) με πρωταγωνίστρια τη Σαρλίζ Θερόν:

“Θα σκοτώσω ξανά. Μίσος κυλάει στις φλέβες μου!” Η πόρνη που λήστεψε και σκότωσε 7 άντρες. Η ζωή της έγινε ταινία με τον τίτλο “Μonster”

29 Φεβρουαρίου 1976: Το κομμένο αφτί του διαιτητή Ράμμου

Ο Στέφανος Ράμμος ορίστηκε διαιτητής του αγώνα Παναιτωλικός-ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα. Ο “Δικέφαλος του Βορρά” επικράτησε με σκορ 0-2 και μετά τη λήξη του παιχνιδιού, οι Αγρινιώτες εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, διαμαρτυρόμενοι για ένα πέναλτι που υπέδειξε ο Θεσσαλονικιός ρέφερι.

Οι εξαγριωμένοι οπαδοί του Παναιτωλικού ξυλοκόπησαν τον Ράμμο και του έκοψαν το αριστερό αφτί. Υπέστη εγκεφαλική διάσειση και το σώμα του ήταν γεμάτο μώλωπες και αιματώματα. Το κομμάτι του αφτιού δεν βρέθηκε ποτέ.

Ήταν ένα πρωτοφανές περιστατικό στα ελληνικά αθλητικά χρονικά. Για πολλά χρόνια, οι διαιτητές άκουγαν από φανατικούς της εξέδρας το απειλητικό σύνθημα: “Διαιτητή, θυμήσου, τον Ράμμο και το αφτί σου“.

«Όρμησαν πολλοί επάνω μου και ένας… χρατς μου έκοψε το αυτί». Ράμμος, ο διαιτητής που οι χούλιγκανς του έκοψαν το αυτί για ένα πέναλτι και έγινε αφορμή για μια …πάστα

29 Φεβρουαρίου 1988: Το έγκλημα “γρίφος” που συγκλόνισε την Αθήνα

Μία 43χρονη από την Αργυρούπολη υποστήριξε ότι δολοφόνησε τον άνδρα της, στο δρόμο για το εξοχικό τους στη Χαλκίδα. Στο δικαστήριο, όμως, αναίρεσε την ομολογία της, ισχυριζόμενη ότι βασανίστηκε κατά την ανάκριση.

Οι ένορκοι έκριναν την 43χρονη αθώα. Οι συγγενείς του θύματος άσκησαν έφεση και στη δευτεροβάθμια δίκη, η γυναίκα καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη.

Κάντε κλικ στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο, για να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες για τη μυστηριώδη υπόθεση:

Το έγκλημα που συγκλόνισε την Αθήνα. Η γυναίκα ομολόγησε με κάθε λεπτομέρεια τη δολοφονία του άντρα της, όμως κρίθηκε αθώα λόγω της καταγγελίας της ότι βασανίστηκε κατά την ανάκριση

29 Φεβρουαρίου 2012: Πέθανε ο Βασίλης Τσιβιλίκας

Ηθοποιός που διακρίθηκε για τις ερμηνείες του σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση. Η πρώτη ταινία που συμμετείχε ήταν “Η θεία μου η Χίπισσα” του Αλέκου Σακελλάριου και ακολούθησαν ρόλοι σε ταινίες όπως “Ο μάγκας με το τρίκυκλο” και “Ζητείται επειγόντως γαμπρός“.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.