10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 11 Δεκεμβρίου. Χριστίνα Ωνάση, “Σερ Μπίθι”, Σολζενίτσιν και Νικηφόρος Φωκάς

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 11 Δεκεμβρίου. Χριστίνα Ωνάση, “Σερ Μπίθι”, Σολζενίτσιν και Νικηφόρος Φωκάς

11 Δεκεμβρίου 969 μ.Χ.: Δολοφονήθηκε ο Νικηφόρος Β’ Φωκάς

Ήταν ένας από τους σημαντικότερους και πλέον θρησκευόμενους αυτοκράτορες του Βυζαντίου. Η βασιλεία του διήρκεσε έξι χρόνια (963-969) και διακρίθηκε κυρίως για τις στρατιωτικές κι όχι για τις πολιτικές του ικανότητες. Έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την εξάλειψη της αραβικής απειλής και κατέκτησε την Κρήτη, την Κιλικία και μεγάλο μέρος της Συρίας.

Τη δολοφονία του Νικηφόρου Α’ Φωκά οργάνωσε η σύζυγός του, Θεοφανώ μαζί με τον εραστή της και ανιψιό του, τον μετέπειτα αυτοκράτορα Ιωάννη Α’ Κουρκούα ή Τσιμισκή. Στον τάφο του χαράχθηκε η φράση: “Κατέκτησες τα πάντα, εκτός από μία γυναίκα“.

Διαβάστε περισσότερα για το άδοξο τέλος του Βυζαντινού αυτοκράτορα κάνοντας κλικ στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:

Νικηφόρος Φωκάς, ο αυτοκράτορας που στον τάφο του έγραψαν την αλήθεια: «Τους νίκησε όλους, εκτός από μια γυναίκα». Η σύζυγός του οργάνωσε τη δολοφονία του μαζί με τον εραστή της που ήταν και ανηψιός του

11 Δεκεμβρίου 1843: Γεννήθηκε ο Ρόμπερτ Κοχ

Γερμανός γιατρός που, μαζί με τον Λουί Παστέρ, θεωρείται ο θεμελιωτής της μικροβιολογίας. Ανακάλυψε τα μικρόβια της φυματίωσης και της χολέρας και άνοιξε τον δρόμο για την αντιμετώπιση δύο ασθενειών που για αιώνες αποτέλεσαν μάστιγα για την ανθρωπότητα.

Ασχολήθηκε συστηματικά με τα λοιμώδη νοσήματα, έθεσε τα κριτήρια, με βάση τα οποία μία ασθένεια οφείλεται σε παθογόνο μικροοργανισμό και συστηματοποίησε την έρευνα μέσω του μικροσκοπίου. Η προσφορά του αναγνωρίστηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1905.

Ο “κυνηγός μικροβίων” που ανακάλυψε το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και τον βάκιλο της χολέρας. Ο Γερμανός νομπελίστας που έσωσε εκατομμύρια ζωές

11 Δεκεμβρίου 1890: Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Κάρλος Γαρδέλ

Διάσημος Αργεντινός τραγουδιστής του τάνγκο, του μουσικού και χορευτικού είδους που αναπτύχθηκε στις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες στα τέλη του 19ου αιώνα. Το “Por una Cabeza” είναι το πιο δημοφιλές κομμάτι που συνέθεσε. Περιόδευσε σε δεκάδες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης και γνώρισε την αποθέωση.

Σκοτώθηκε στις 24 Ιουνίου 1935 στην Κολομβία, σε αεροπορικό δυστύχημα. Ήταν 44 ετών και στο ίδιο αεροπλάνο επέβαινε ο πατέρας του Μάνου Χατζιδάκι. “Όταν ακούω τραγούδια του Γαρδέλ, θυμάμαι πάντα τον πατέρα μου“, είχε πει σε συνέντευξή του ο συνθέτης.

Στο αεροπορικό δυστύχημα που σκοτώθηκε ο πατέρας του Μάνου Χατζιδάκι, έσβησε και η μεγαλύτερη φωνή του τανγκό. Ποιος ήταν ο Κάρλος Γκαρντέλ που επέβαινε στην μοιραία πτήση

11 Δεκεμβρίου 1918: Γεννήθηκε ο Αλεξάντρ Σολζενίτσιν

“Η βία συγκαλύπτεται μόνο με ψέματα και τα ψέματα συντηρούνται μόνο με τη βία”

Ρώσος νομπελίστας λογοτέχνης που έγινε διάσημος τη δεκαετία του ’70, μέσα από το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα “Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ“.

Σε αυτό περιγράφει τις φρικτές συνθήκες διαβίωσης στα γκουλάγκ, τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας του Στάλιν.

Είχε συλληφθεί, επειδή έγραψε μια επιστολή επικριτική για τον Στάλιν και καταδικάστηκε σε οκταετή εκτοπισμό και κάθειρξη. Όταν το έργο του κυκλοφόρησε ευρέως, σόκαρε τη Δύση, διότι αποκάλυπτε μία από τις πιο σκοτεινές πτυχές του καθεστώτος της Σοβιετικής Ένωσης.

“Έχετε εξουσία πάνω στους ανθρώπους, μέχρι τη στιγμή που τους πήρατε τα πάντα. Όμως από τη στιγμή που τους αφήσατε χωρίς τίποτα, τότε τους χάσατε, είναι ελεύθεροι“, είχε πει.

Περισσότερα για τα γκουλάγκ, που έγιναν ο φόβος και ο τρόμος των αντιφρονούντων της ΕΣΣΔ, μπορείτε να διαβάσετε στο ακόλουθο κείμενο:

Ο τρόμος των γκουλάγκ. Τα εφιαλτικά στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας του Στάλιν όπου οι κρατούμενοι “εξαφανίζονταν”

11 Δεκεμβρίου 1922: Γεννήθηκε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Ο “Σερ Μπίθι του ελληνικού πενταγράμμου

Με τη δωρική φωνή του “απογείωσε” τα προδικτατορικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, με τον οποίο γνωρίστηκε στη Μακρόνησο. Η φιλία τους κλονίστηκε, όταν αποφάσισε να τραγουδήσει τον ύμνο της Χούντας μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού. Ο Μπιθικώτσης είχε υποστηρίξει ότι το έκανε, επειδή δεν θα άντεχε μία ακόμη εξορία.

Όταν η μητέρα του τον έβλεπε να κρατάει μπουζούκι, του έλεγε: “Αυτό το πράγμα το παίζουν κακοί άνθρωποι“. “Υπεράνω όλων ο Μάρκος Βαμβακάρης“, έλεγε συχνά. “Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα“, “Του Βοτανικού ο μάγκας” και “Στου Μπελαμή το ουζερί” είναι μερικές μόνο από τις διαχρονικές του επιτυχίες.

Διαβάστε παρακάτω για το ποιο ήταν το “Τρελοκόριτσο” στο ομώνυμο τραγούδι του Γρηγόρη Μπιθικώτση:

Ποιο ήταν το “τρελοκόριτσο” από το ομώνυμο τραγούδι του Μπιθικώτση; Η 12χρονη μαθήτρια που την έβγαλε στο πάλκο και τελικά έγινε μεγάλη τραγουδίστρια

11 Δεκεμβρίου 1946: Ιδρύθηκε η UNICEF

Πρόκειται για ακρωνύμιο που στα ελληνικά μεταφράζεται ως “Διεθνές Ταμείο Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά“. Δημιουργήθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η έδρα της UNICEF είναι στη Νέα Υόρκη, αλλά διαθέτει γραφεία σε περισσότερες από 150 χώρες. Γενικός στόχος της είναι η παροχή μακροπρόθεσμης ανθρωπιστικής βοήθειας σε παιδιά και μητέρες που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες και η χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων. Το έργο της έχει αναγνωριστεί από το 1965 με Νόμπελ Ειρήνης.

11 Δεκεμβρίου 1948: Γεννήθηκε ο Σταμάτης Σπανουδάκης

Συνθέτης που έχει συνεργαστεί με δεκάδες επιτυχημένους Έλληνες τραγουδιστές, όπως η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Ντέμης Ρούσσος και η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Επίσης, έχει συνθέσει μουσική για ταινίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως τα “Πέτρινα Χρόνια” του Παντελή Βούλγαρη και θεατρικές παραστάσεις.

11 Δεκεμβρίου 1949: Γεννήθηκε η Ελένη Γερασιμίδου

Μία από τις πιο γνωστές ηθοποιούς των τελευταίων ετών. Έχει συμμετάσχει σε εκατοντάδες θεατρικές παραστάσεις και δεκάδες δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, όπως “Ντόλτσε Βίτα“, “Εκείνες κι εγώ“, “Δύο Ξένοι” και “Μην αρχίζεις τη μουρμούρα“.

Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, όπως και σε εκείνες του Ιανουαρίου του 2015, εξελέγη βουλευτής με το ΚΚΕ. Η αδερφή της, Νατάσα Γερασιμίδου είναι κι αυτή ηθοποιός. Είναι παντρεμένη με τον ηθοποιό Αντώνη Ξένο και έχουν αποκτήσει μία κόρη.

11 Δεκεμβρίου 1950: Γεννήθηκε η Χριστίνα Ωνάση

Ήταν η μοναχοκόρη και μοναδική κληρονόμος του Έλληνα μεγιστάνα, Αριστοτέλη Ωνάση. Λέγεται ότι, για να δει τον πατέρα της, έπρεπε να κλείσει ραντεβού. Έχασε πατέρα, μητέρα και αδερφό σε διάστημα 29 μηνών. Παρά την οικονομική της επιφάνεια, ήταν μια δυστυχισμένη γυναίκα.

Έπασχε από κατάθλιψη και έκανε εξαντλητικές δίαιτες. Παντρεύτηκε τέσσερις φορές, αλλά από κανέναν γάμο δεν βρήκε την ευτυχία. Πέθανε σε ηλικία 37 ετών. Δίπλα στη μπανιέρα της όπου βρέθηκε νεκρή, υπήρχαν φιαλίδια με βαρβιτουρικά. Μέχρι σήμερα, όμως, υπάρχουν πολλά και αναπάντητα ερωτηματικά για τα αίτια του θανάτου της και αρκετές θεωρίες συνωμοσίας.

“Η κόρη που έκλεινε ραντεβού για να δει τον πατέρα της”. Η Χριστίνα Ωνάση έκανε τέσσερις γάμους που την έκαναν μια από τις πιο δυστυχισμένες γυναίκες (video)

11 Δεκεμβρίου 2008: Πέθανε η Αγγελική Λαΐου

Διετέλεσε καθηγήτρια των Πανεπιστημίων Rutgers, Πρίνστον, Σορβόννης, College de France, όπως επίσης και καθηγήτρια ιστορίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και διευθύντρια του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών (Dumbarton Oaks) του ίδιου Πανεπιστημίου.

Εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Την περίοδο 2000-2002 διετέλεσε βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και κατόπιν Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη. Πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 67 ετών.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6Le-EbgpAAAAAAPjw__MGN_V8i8UpQ6uH4lqO8V9&ver=1.23

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.