10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 11 Ιουνίου. Μιχάλης Κακογιάννης, Σαπφώ Νοταρά και Ζακ Υβ Κουστώ

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 11 Ιουνίου. Μιχάλης Κακογιάννης, Σαπφώ Νοταρά και Ζακ Υβ Κουστώ

Σήμερα γιορτάζουν οι Βαρθολομαίος, Βαρνάβας, Λουκάς, Λουκία, Ζαφειρία και Ζαφείριος.

11 Ιουνίου 1835: Πέθανε ο Ανδρέας Μιαούλης

Το πραγματικό του όνομα ήταν Ανδρέας Βώκος. Το Μιαούλης αποτελεί ψευδώνυμο από τη λέξη «μιαούλ» που σημαίνει «μικρή βάρκα».

Αν και στη νεαρή του ηλικία είχε πειρατική δράση, μετά την επανάσταση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πάταξη της πειρατείας στο Αιγαίο.

Στις 28 Απριλίου 1821, όταν κηρύχτηκε η Επανάσταση στην Ύδρα, ο Μιαούλης μαζί με άλλους καραβοκύρηδες υπέγραψε σύμφωνο με το οποίο θα πρόσφεραν τα πλοία τους στον αγώνα.

Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, ορίστηκε ναύαρχος του στόλου της Ύδρας και τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά στην Πύλο ήρθε σε σύγκρουση με ναυτική μοίρα των τούρκων.

Η ναυμαχία της Σούδας όπου ο Μιαούλης βύθισε την τουρκική κορβέτα και ανάγκασε σε οπισθοχώρηση τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο

11 Ιουνίου 1870: Ιδρύθηκε η Άμστελ

Η ζυθοποιία ιδρύθηκε στη Μάουριτσκαντε του Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Πήρε το όνομά της από το ομώνυμο ποτάμι που εκτείνεται βορειοδυτικά της χώρας. Το 1963, άνοιξε παράρτημα στην Ελλάδα. Η Άμστελ εξαγοράστηκε το 1968 από τη Χάινεκεν Ιντερνάσιοναλ.

11 Ιουνιου 1910: Γεννήθηκε ο Ζακ Υβ Κουστώ

Τον Νοέμβριο του 1975, ο γάλλος ωκεανολόγος έλαβε πρόσκληση από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει έρευνες στο Αιγαίο, σχετικά με την ιστορία της χαμένης Ατλαντίδας και τη χαρτογράφηση ορισμένων ναυαγίων.

Με το ερευνητικό σκάφος «Καλυψώ», έφερε στο φως μεταξύ Κέας και Μακρονήσου το πλοίο «Βρεττανικός». Είχε μετατραπεί σε πλωτό νοσοκομείο και βυθίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Άλλες ανακαλύψεις που έκανε ήταν ένα βυζαντινό ναυάγιο του 10ου αιώνα, υπολείμματα της «Λα Τερέζ», του γαλλικού πολεμικού πλοίου του Λουδοβίκου ΙΔ’ και ένα βυθισμένο πλοίο με αμφορείς του 1ου αιώνα π.Χ.

Τι απέγινε το θρυλικό πλοίο του Ζακ Υβ Κουστώ που εξερεύνησε όλες τις θάλασσες. Το ναρκαλιευτικό που έγινε ωκεανογραφικό

11 Ιουνίου 1917: Ο Αλέξανδρος Α΄ στέφθηκε βασιλιάς της Ελλάδας

Στις 10 Ιουνίου 1917, ο Κωνσταντίνος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το θρόνο υπό την απειλή της Αντάντ. Τον διαδέχτηκε ο δεύτερος γιος του Αλέξανδρος, σε ηλικία 23 ετών. Ο Κωνσταντίνος, που αρνήθηκε να παραιτηθεί απο το θρόνο,  του είπε να νιώθει αντιβασιλέας παρά μονάρχης. Ήξερε ότι τον πρώτο λόγο θα είχαν πάντα η Αντάντ και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Αλέξανδρος ήταν ο μόνος βασιλιάς που δεν έκανε παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή του τόπου και δεν προκαλούσε διχασμό και πολιτική ένταση με τις επιλογές του.

11 Ιουνίου 1922: Γεννήθηκε ο Μιχάλης Κακογιάννης

Ο σκηνοθέτης του «Zorba the Greek»

Σε ηλικία 18 ετών, λίγο πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη γενέτειρά του, Κύπρο, και να μετακομίσει στο Λονδίνο, για να σπουδάσει νομική. Δύο φορές κόντεψε να σκοτωθεί, όταν το Λονδίνο βομβαρδιζόταν από τους Γερμανούς.

Στην Αγγλία, γρήγορα κατάλαβε ότι τον ενδιέφεραν οι τέχνες. Το 1941 τον προσέλαβαν στο ελληνικό τμήμα του BBC, πρώτα ως μεταφραστή και ύστερα ως εκφωνητή. Δούλεψε πλάι στον Τζορτζ Όργουελ, την Κατίνα Παξινού και τον Νίκο Καζαντζάκη.

Το 1945, με τη λήξη του πολέμου, ο Κακογιάννης αποφάσισε να ταξιδέψει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Κόντεψε να σκοτωθεί σε αεροπορικό δυστύχημα, καθώς το αεροσκάφος που είχε επιβιβαστεί έπαθε βλάβη στον αέρα.

“Την ερωτεύθηκα αμέσως. Ήταν τότε τόσο γοητευτική!”. Ο Μιχάλης Κακογιάννης εξομολογείται τον έρωτά του για την Έλλη Λαμπέτη, τη γυναίκα του φίλου του

11 Ιουνίου 1958: Γεννήθηκε ο Παντελής Θαλασσινός

Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά ήταν το 1987 με το συγκρότημα Λαθρεπιβάτες. Έξι χρόνια αργότερα, ξεκίνησε σόλο καριέρα. Στο ρεπερτόριό του συμπεριλαμβάνει κομμάτια που συνδέουν την έντεχνη με την παραδοσιακή μουσική.

«Τα σμυρναίικα τραγούδια», «Καράβια χιώτικα» και «Εισιτήριο στην τσέπη σου» είναι μερικές από τις επιτυχίες του.

Ο Παντελής Θαλασσινός σε Φεστιβάλ στη Μελβούρνη το 2012. Πηγή; ΑΠΕ-PETER KAKALIAS

11 Ιουνίου 1959: Γεννήθηκε ο Χιου Λόρι

Ο Dr. House

Ο άγγλος ηθοποιός ήταν γνωστός στη Μεγάλη Βρετανία ήδη από τη δεκαετία του 1980. Η διεθνής αναγνώριση ήρθε το 2004, όταν υποδύθηκε τον ιδιόρρυθμο παθολόγο Γκρέγκορι Χάους στην αμερικανική σειρά Ιατρικές Υποθέσεις (House M.D.). Για τις ανάγκες του ρόλου χρειάστηκε να υιοθετήσει αμερικανική προφορά. Ήταν τόσο πειστικός που ο εκτελεστικός παραγωγός της σειράς, Μπράιαν Σίνγκερ, δεν φανταζόταν ότι ο Λόρι ήταν ο Άγγλος.

O Χιου Λόρι. Πηγή: Wikipedia

11 Ιουνίου 1969: Γεννήθηκε ο Πίτερ Ντίνκλατζ

Ο Τύριον Λάνιστερ του Game of Thrones

Ο ηθοποιός έχει ύψος 1.35, καθώς πάσχει από αχονδροπλασία, μια πάθηση που επηρεάζει την ανάπτυξη των οστών. Έχει κάνει δράσεις για την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τον νανισμό. Ιδιαίτερα φιλόζωος, είχε ζητήσει από τους θαυμαστές του Game of Thrones να υιοθετήσουν κατοικίδια από καταφύγια.

Ο Πίτερ Ντίνκλατζ στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2023. Πηγή: Wikipedia

11 Ιουνίου 1974: Πέθανε ο Ιούλιος Έβολα

Ιταλός συγγραφέας και φιλόσοφος, ο οποίος υποστήριζε τα ναζιστικά Ες Ες. Τον θαύμαζε ο Μπενίτο Μουσολίνι. Το 1951, σε δίκη είπε ότι δεν είναι φασίστας, αλλά υπερφασίστας.

Ο κοινωνιολόγος Φράνκο Φεραρέζι είχε πει ότι «η σκέψη του Έβολα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα πιο ριζοσπαστικά και συνεπή αντιισότιμα, αντιφιλελεύθερα, αντιδημοκρατικά και αντιλαϊκά συστήματα στον εικοστό αιώνα».

11 Ιουνίου 1985: Πέθανε η Σαπφώ Νοταρά

«Μπουρλότο!»

Η κωμικός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου εντοπίστηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στις 13 Ιουνίου 1985 με το τσιγάρο στο χέρι. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι είχε πεθάνει δύο μέρες νωρίτερα.

Η ηθοποιός, στην ταινία «Κυριακάτικο Ξύπνημα», γνώρισε τον Γιάννη Τσαρούχη, ο οποίος της εξομολογήθηκε ότι ήταν ερωτευμένος μαζί της. Δεν τον πίστεψε, γιατί νόμιζε ότι της έκανε πλάκα. Όταν οι δυο τους συναντήθηκαν μετά από καιρό, θυμήθηκαν το περιστατικό και ο Τσαρούχης της αποκάλυψε ότι σοβαρολογούσε. Η Νοταρά κατέρρευσε. Είχε χάσει την ευκαιρία να κάνει οικογένεια και να κάνει παιδί.

Ο μεγάλος της έρωτας ήταν ένας αντάρτης. Ο νεαρός έφυγε για το βουνό και αργότερα συνελήφθη, με αποτέλεσμα η Νοταρά να χάσει για πάντα τα ίχνη του.

“Δεν πας στο διάολο Γιάννη ;”. Η απάντηση της Σαπφώς Νοταρά στον Γιάννη Τσαρούχη όταν της έκανε πρόταση γάμου! Μετά από πολλά χρόνια κατάλαβε ότι δεν ήταν φάρσα (βίντεο)

Διαβάστε ακόμη:

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 10 Ιουνίου. Σφαγή στο Δίστομο, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και Ρέι Τσαρλς

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 7 Ιουνίου. Μαλβίνα Κάραλη, Γκογκέν, Λίαμ Νίσον, Κανάρης, Άγρας

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 6 Ιουνίου. Η D-Day, το Tetris, ο Ρόμπερτ Κένεντι και η “Κυρία Ρομπίνσον”

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.