10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 12 Απριλίου. Νικόλαος Μάντζαρος, Πυθαγόρας και Disneyland

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 12 Απριλίου. Νικόλαος Μάντζαρος, Πυθαγόρας και Disneyland

Σήμερα γιορτάζουν οι Ακάκιος, Κάχι, Κάκι και Ανθούσα.

12 Απριλίου 1871: Γεννήθηκε ο Ιωάννης Μεταξάς

Ήταν υποστηρικτής του αντιβενιζελισμού και της μοναρχίας στην Ελλάδα. Στις 4 Αυγούστου του 1936, αν και εκλεγμένο μέλος του κοινοβουλίου, κατέλυσε τη δημοκρατία με τη σύμφωνη γνώμη του βασιλιά.

Ο Θάνατος του  συνέβη λίγο πριν τη γερμανική εισβολή. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, που υπέγραφαν 12 Έλληνες γιατροί, ο Μεταξάς δέκα ημέρες νωρίτερα είχε εμφανίσει φλεγμονή στον φάρυγγα. Από την πρώτη στιγμή άρχισαν τα σενάρια συνομωσίας, ότι τον σκότωσαν ξένοι πράκτορες της Μ. Βρετανίας, αλλά ποτέ δεν αποδείχθηκε τίποτα.

Πέθανε σε ηλικία 70 ετών, δηλαδή αρκετά πάνω από το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες της εποχής του.

Διαβάστε παρακάτω γιατί είπε το ΟΧΙ ενώ για πολλούς το ΝΑΙ ήταν πιο αναμενόμενο. Ο ψυχρός υπολογισμός.

Γιατί είπε “ΟΧΙ” ο Ιωάννης Μεταξάς στο τελεσίγραφο του Μουσολίνι; Η απόφαση είχε ληφθεί πριν από πολλούς μήνες και πίστευε ότι αν έλεγε ΝΑΙ, η Ελλάδα θα χωριζόταν στα τρία και θα ταπεινωνόταν

12 Απριλίου 1872: Πέθανε ο Νικόλαος Μάντζαρος

Ο συνθέτης του εθνικού μας ύμνου, με καταγωγή από την Κέρκυρα. Από την ηλικία των 8 ετών ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική. Έμαθε πιάνο από τη μητέρα του Ρεγγίνα και στα 14 άρχισε μαθήματα βιολιού.

Συνέθετε όπερες για το θέατρο San Giacomo της Κέρκυρας (το πρώτο θέατρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης).

Το 1840, ίδρυσε την Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, στην οποία υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής. Ανακηρύχθηκε ισόβιος πρόεδρός της.

Πέθανε ενώ έκανε αυτό που αγαπούσε περισσότερο. Δίδασκε μουσική στο σπίτι του.

Ο Ν. Μάντζαρος συνέθεσε τον Εθνικό Ύμνο και πέθανε την ώρα που παρέδιδε δωρεάν μαθήματα. Γιατί ο Καλομοίρης είπε ότι αυτή η σύνθεση, που ήταν αφιερωμένη στον Όθωνα, δεν έπρεπε να γίνει ο εθνικός ύμνος

12 Απριλίου 1920: Πέθανε ο Βλάσης Γαβριηλίδης

Ο εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολις»

Υπήρξε δημοσιογράφος, ο οποίος εξέδωσε διάφορα περιοδικά, όπως «Μη χάνεσαι» και «Ραμπαγάς». Διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Χαρίλαο Τρικούπη μέχρι το 1890. Από εκεί και έπειτα του ασκούσε δριμύ κριτική μέσα από τα άρθρα του. Από το κίνημα στο Γουδί έως το θάνατό του, τάχθηκε υπέρ του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Για την εφημερίδα «Ακρόπολις» είχε γράψει: «Την “Ακρόπολιν” θέλωμεν καταστήσει εκ των κυριωτέρων οργάνων του κοινωνικού πολιτισμού και οικονομικού αγώνος, ον η Κοινή Γνώμη οφείλει να αγωνίζεται επ’ αγαθώ της Πατρίδος. Το έμβλημα ημών είναι το παλαιόν έμβλημα: Ένωσις και Μεταρρύθμισις».

12 Απριλίου 1924: Γεννήθηκε ο Πήτερ Σαφάρ

Ο άνθρωπος που ανακάλυψε το «φιλί της ζωής»

Τσέχος ιατρός που ασχολήθηκε με την παιδιατρική και την αναισθησιολογία. Μαζί με τον Τζέιμς Ελάμ, ανακάλυψε την τεχνική της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), η οποία έχει άπειρους ασθενείς από σοβαρές καταστάσεις όπως καρδιακή προσβολή, αιφνίδια κατάρρευση, αιμορραγία και πνιγμονή.  Το σημαντικό με την ΚΑΡΠΑ είναι ότι μπορεί να την εκτελέσει ο οποιοσδήποτε καθώς η εκπαίδευση είναι σύντομη και κατανοητή, ανεξαρτήτως προηγούμενης παιδείας.

12 Απριλίου 1930: Γεννήθηκε ο Πυθαγόρας

Το πλήρες όνομά του στιχουργού ήταν Πυθαγόρας Παπασταματίου. Έβαλε την υπογραφή σε μεγάλες επιτυχίες των δεκαετιών του ’60 και του ’70. Το 1966, συνάντησε τον Στέλιο Καζαντζίδη και αργότερα τον Χρήστο Νικολόπουλο, με τους οποίους ανέπτυξαν όχι μόνο επαγγελματική σχέση αλλά και φιλική.

Το απόγειο της καριέρας των τριών καλλιτεχνών ήταν ο δίσκος «Υπάρχω», που περιλάμβανε διαχρονικές επιτυχίες όπως το ομώνυμο τραγούδι και το «Κάτω απ’ το πουκάμισό μου».

Άλλα τραγούδια που έχει γράψει «Κάθε λιμάνι και καημός», «Όταν πίνει μια γυναίκα», «Το αγριολούλουδο» και «Δεν υπάρχει ευτυχία».

Πυθαγόρας. Ο στιχουργός του “υπάρχω”, πολέμησε στο αντάρτικο κατά των Γερμανών και καθιέρωσε τον χρυσό δίσκο στην Ελλάδα με τη “Μικρά Ασία”

12 Απριλίου 1933: Γεννήθηκε η Μονσεράτ Καμπαγιέ

Σοπράνο από την Ισπανία, η οποία θεωρείται μία από της κορυφαίες του είδους της για τον 20ο αιώνα. Έγινε γνωστή από τη συνεργασία της με τον Φρέντι Μέρκιουρι το 1987. Τραγούδησαν μαζί το κομμάτι «Barcelona».

12 Απριλίου 1935: Γεννήθηκε ο Τζίμης Μακούλης

Τραγουδιστής ελαφρού ρεπερτορίου της δεκαετίας του 1950. Ήταν βαρύτονος και από μικρή ηλικία άρχισε μουσικές σπουδές. Η καριέρα του «άνθισε» εκτός Ελλάδας, με τους ξένους να τον αποκαλούν «το Ελληνόπουλο με τη χρυσή φωνή».

Ήταν ο πρώτος Έλληνας που πήρε μέρος στη Eurovision, εκπροσωπώντας την Αυστρία με το «Sehnsucht» (Λαχτάρα). Μερικές από τις επιτυχίες του ήταν «Βίρα τις άγκυρες» και το ξένο τραγούδι το οποίο ερμήνευσε στα ελληνικά «Ένα φιλάκι είναι λίγο».

12 Απριλίου 1940: Γεννήθηκε ο Χέρμπι Χάνκοκ

Μουσικός της τζαζ, ο οποίος έχει βραβευτεί με Όσκαρ καλύτερης μουσικής και με πολλά Γκράμμυ. Πειραματίστηκε με όλες τις κατηγορίες της τζαζ που αναπτύχθηκαν  στα τέλη 20ου και αρχές 21ου αιώνα.

12 Απριλίου 1945: Πέθανε ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ

Έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους σπουδαιότερους αμερικανούς προέδρους, μαζί με τον Τζωρτζ Ουάσιγκτον και τον Αβραάμ Λίνκολν. Ανέλαβε την ηγεσία των ΗΠΑ κατά την Παγκόσμια οικονομική ύφεση 1929 και έβγαλε τη χώρα απο την κρίση φλερτάρωντας με σοσιαλιστικές πρακτικές. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο την οδήγησε σε νίκη και σχεδόν παγκόσμια κυριαρχία.

Είναι ο μόνος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει εκλεγεί στο αξίωμα τέσσερις συνεχόμενες φορές.

12 Απριλίου 1992: Άνοιξε τις «πύλες» της η Disneyland στο Παρίσι

Παλαιότερα ήταν γνωστή με την ονομασία Eurodisney και ανήκει εξ ολοκλήρου στην «The Walt Disney Company». Αποτελείται από δύο θεματικά πάρκα, από τα οποία το πρώτο άνοιξε το 1992 με την ονομασία «Disneyland Park» και το δεύτερο το 2002 με την ονομασία «Walt Disney Studios Park».

Το θεματικό θέρετρο περιλαμβάνει 7 ξενοδοχεία και καλύπτει έκταση 4.800 στρεμμάτων. Αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της Γαλλίας, καθώς απασχολούνται 17.000 υπάλληλοι.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.