10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 11 Απριλίου. Περικλής Κοροβέσης, Αλέκος Τζανετάκος και Ενβέρ Χότζα

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 11 Απριλίου. Περικλής Κοροβέσης, Αλέκος Τζανετάκος και Ενβέρ Χότζα

Σήμερα γιορτάζει ο Αντύπας.

11 Απριλίου 1755: Γεννήθηκε ο Τζέιμς Πάρκισον

Άγγλος γιατρός, ο οποίος περιέγραψε πρώτος την ασθένεια που είναι γνωστή ως “Νόσος του Πάρκινσον”. Είχε ασχοληθεί, επίσης, με τη γεωλογία και την παλαιοντολογία και ήταν πολιτικός ακτιβιστής. Το όνομά του αναμείχθηκε σε μια συνωμοσία για τη δολοφονία του Βασιλιά Γεώργιου Γ’, αλλά απαλλάχθηκε λόγω έλλειψης ενοχοποιητικών στοιχείων.

Η ασθένεια του πάρκισον είναι χρόνια εκφυλιστική διαταραχή του νευρικού συστήματος, που επηρεάζει κυρίως την κίνηση.

11 Απριλίου 1770: Γεννήθηκε ο Τζωρτζ Κάνινγκ

Άγγλος πολιτικός, γνωστός για την φιλελληνική του δράση. Υπήρξε καταλυτικός παράγοντας για τη σύναψη του πρώτου συμφώνου ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους. Η υπογραφή της συνθήκης του Λονδίνου τον Ιούλιο του 1827 όριζε την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων και είχε ένα μυστικό όρο. Αν η Τουρκία δεν συμμορφωνόταν, οι όροι θα επιβάλλονταν με τη βία. Η Τουρκία δε συμμορφώθηκε και τα πράγματα οδήγησαν στη ναυμαχία του Ναυαρίνου. Εκεί ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος διαλύθηκε και η επανάσταση αναστήθηκε. Η αυτονομία φαινόταν ως η μόνη λύση, μέχρι που οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε ανεξαρτησία.

Ο Κάνινγκ δεν πρόλαβε να δει την Ελλάδα ανεξάρτητη, γιατί πέθανε ένα μήνα μετά από πνευμονία. Η είδηση του θανάτου σκόρπισε τη θλίψη σε όλους τους Έλληνες. Η πλατεία Κάνινγκος στην Αθήνα φέρει το όνομά του.

Ποιος ήταν ο φιλέλληνας Τζωρτζ Κάνιγκ που έδωσε το όνομά του στην πλατεία Κάνιγγος; Ξεγέλασε τον Μέτερνιχ και βοήθησε στην ανεξαρτησία

11 Απριλίου 1826: Γεννήθηκε ο Ιωάννης Ιάκωβος Μέγερ

Άγγλος φιλέλληνας και εκδότης της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά», μία από τις πρώτες που κυκλοφόρησαν κατά την Επανάσταση. Δεν συμπαθούσε τον Λόρδο Βύρωνα, διότι πίστευε ότι δεν έπραττε τα μέγιστα για την ανεξαρτησία των Ελλήνων.

Το ίδιο ίσχυε και για τον ρομαντικό ποιητή. Θεωρούσε ότι τα φιλελεύθερα κείμενα του Μάγερ αποτελούσαν κίνδυνο για την Ελλάδα, η οποία εξαρτιόταν από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις.

“Ελληνικά Χρονικά”. Η πρωτοποριακή εφημερίδα του Αγώνα που τυπωνόταν μέσα στο πολιορκημένο Μεσολόγγι. Ποιος ήταν ο Ιάκωβος Μάγερ που ίδρυσε την εφημερίδα και πέθανε στην Έξοδο

11 Απριλίου 1938:Γεννήθηκε ο Κουρτ Μολλ

Από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της όπερας. Ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά σε ηλικία 20 ετών. Οι πιο επιτυχημένες του παραστάσεις είναι σε έργα των Μότσαρτ, Βάγκνερ, Στράους και Βέμπερ.

11 Απριλίου 1963: Γεννήθηκε η Ελένη Τσαλιγοπούλου

Τραγουδίστρια του λαϊκού και έντεχνου ρεπερτορίου. Το 1987, με προτροπή του Μάνου Χατζιδάκι εμφανίστηκε στο Μουσικό Κέντρο Αθηνών «Σείριο» και συνεργάστηκε με τον Γιώργο Νταλάρα σε περιοδεία στο εξωτερικό.

Έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής, όπως Δήμητρα Γαλάνη, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Μελίνα Κανά και Νίκο Ξυδάκη.

Μερικές από τις επιτυχίες της είναι «Χίλιες σιωπές», «Εγώ σ’ αγάπησα εδώ» και «Να μ’ αγαπας».

11 Απριλίου 1978: Πέθανε ο Φραγκίσκος Μανέλλης

Ηθοποιός που υποδυόταν συνήθως τον αφελή πλάι στον Τάκη Μηλιάδη και τον Θανάση Βέγγο. Είχε παντρευτεί την κόρη της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, Μαίρη Νικολαΐδου, με την οποία απέκτησαν μία κόρη τη χορεύτρια Ρέα Μανέλλη.

Συμμετείχε σε 56 ταινίες. Σε ορισμένες από αυτές υπήρξε σεναριογράφος, παραγωγός ή διευθυντής παραγωγής.

11 Απριλίου 1985: Πέθανε ο Ενβέρ Χότζα

Αλβανός δικτάτορας από το 1941 έως το θάνατό του. Αποτέλεσε Γενικό Γραμματέα του Αλβανικού Εργατικού Κόμματος και μετά από παρωδία εκλογών αναδείχθηκε πρόεδρος της Αλβανίας. Ο Χότζα συνεργάστηκε με τον Τίτο. Ακύρωσε κάθε οικονομική συμφωνία μαζί του, όταν ο γιουγκοσλάβος ηγέτης αποπέμφθηκε από τη Κομμουνιστική Διεθνή. Οι τιτοϊκοί συνεργάτες του είτε «αυτοκτόνησαν» είτε εκτελέστηκαν με την κατηγορία του προδότη.

Το αλβανικό Σύνταγμα του 1950 αποτέλεσε πιστό αντίγραφο του σοβιετικού. Ο αλβανός ηγέτης δίωκε τους πιστούς οποιουδήποτε θρησκεύματος, καθώς ο «θεός» της χώρας ήταν ο ίδιος.

Τα αυταρχικά μέτρα που επέβαλλε οδήγησαν την Αλβανία να αποτελεί οικονομικά, πολιτισμικά και κοινωνικά, την πιο καθυστερημένη χώρα στην Ευρώπη.

Ενβέρ Χότζα. Ο Αλβανός «Στάλιν» των Βαλκανίων. Δίδαξε σε λύκειο της Κορυτσάς, πολέμησε τους Ιταλούς, “αυτοκτόνησε” τους αντιπάλους του, έκανε τους ναούς και τα τζαμιά στάβλους

11 Απριλίου 1987: Πέθανε ο Πρίμο Λέβι

Χημικός και συγγραφέας, που έγινε γνωστός για τα βιβλία «Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος» και «Ανακωχή». Στο πρώτο περιγράφει όλα όσα έζησε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς και στο δεύτερο την επιστροφή του στην πατρίδα του, την Ιταλία, μετά από την απελευθέρωσή του.

Είχε γράψει: «Το πνεύμα αλληλεγγύης που διέκρινε τους Έλληνες, η απέχθεια τους για τη βία, η συνείδηση της επιβίωσης και η προσπάθεια διατήρησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τους έκανε να αποτελούν την πιο συμπαγή εθνική ομάδα μέσα στο στρατόπεδο και γι’ αυτό την πιο πολιτισμένη».

11 Απριλίου 2010: Πέθανε ο Αλέκος Τζανετάκος

Ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που έγινε αγαπητός από το κοινό για τους κωμικούς ρόλους του. Συνήθως υποδυόταν το «άγριο νιάτο» ενώ τον χαρακτήριζαν «άρχοντα της καρπαζιάς». «Οι καρπαζιές, που έτρωγα βροχή στις ταινίες, ήταν αληθινές, ο σβέρκος μου το ξέρει! Στην ταινία σφαλιάρες, το ίδιο και στο θέατρο, δύο παραστάσεις, έτρωγα ξύλο από τις έξι το πρωί μέχρι τη μία τη νύχτα», είχε εκμυστηρευτεί.

Έκανε 17 αρραβώνες, αλλά κανένας δεν κατέληξε σε γάμο. Προφανώς “έστριβε δια τους αρραβώνος”. Μεγάλο πάθος του ήταν η ταχύτητα και διακρίθηκε σε πολλούς αγώνες με αυτοκίνητα και μηχανές. Χαρακτήριζε τη Lancia, το αγαπημένο του αυτοκίνητο,  ως «γκόμενά του».

Αλέκος Τζαννετάκος. Έκανε 17 αρραβώνες αλλά δεν παντρεύτηκε. Στον κινηματογράφο έτρωγε καρπαζιές και ήταν όλες αληθινές

11 Απριλίου 2020: Πέθανε ο Περικλής Κοροβέσης

Δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός της αριστεράς. Στη διάρκεια της δικτατορίας υπέστη φριχτά βασανιστήρια, τα οποία περιέγραψε στο βιβλίο «Ανθρωποφύλακες». Εκδόθηκε το 1969 στη Γενεύη και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.

Έδωσε κατάθεση στη δίκη των χουντικών για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καταγγέλλοντας τις θηριωδίες που υπέμεινε κατά την κράτησή του στην Μπουμπουλίνας.

Κοροβέσης: «Είναι 20ος αιώνας. Θα σας καταγγείλω». – Βασανιστής: “θα μας κλάσεις τα αρχ…..α “. Τα βασανιστήρια στην Μπουμπουλίνας

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.