10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 12 Μαρτίου. Ανδρέας Καρκαβίτσας, «Ντένις ο Τρομερός» και Χρήστος Σιμαρδάνης

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 12 Μαρτίου. Ανδρέας Καρκαβίτσας, «Ντένις ο Τρομερός» και Χρήστος Σιμαρδάνης

Σήμερα γιορτάζουν οι Θεοφάνης και Θεοφανία.

12 Μαρτίου 1865: Γεννήθηκε ο Ανδρέας Καρκαβίτσας

Ο Έλληνας πεζογράφος υπήρξε ένας από τους τρεις μεγάλους εκπροσώπους της ηθογραφίας, μαζί με τους Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και Γεώργιο Βιζυηνό, και ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος του νατουραλισμού στη νεοελληνική λογοτεχνία. Τα πιο διάσημα έργα του είναι το μυθιστόρημα, Ο ζητιάνος και η συλλογή διηγημάτων, “Λόγια της πλώρης”. Πέθανε από φυματίωση στην Αθήνα, σε ηλικία 57 ετών. Τις τελευταίες μέρες της ζωής του ήταν ιδιαίτερα πικραμένος για την κατάρρευση της Μεγάλης Ιδέας μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, που την είδε να συμβαίνει λίγο πριν πεθάνει.

12 Μαρτίου 1921: Γεννήθηκε ο Τζάννι Ανιέλλι

Ήταν Ιταλός βιομήχανος και βασικός μέτοχος του Ομίλου της Fiat. ;Hταν ισόβιος γερουσιαστής και ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Γιουβέντους.

12 Μαρτίου 1922: Γεννήθηκε ο Τζακ Κέρουακ

Υπήρξε συγγραφέας και κύριος εκπρόσωπος της «Μπιτ γενιάς». Ο όρος θέλησε να περιγράψει τις έννοιες του «κουρασμένου», «χτυπημένου» και «νικημένου». Από τα πιο σημαντικά του έργα ήταν «Οι αλήτες του Ντάρμα», «Οι υποχθόνιοι» και «Στο δρόμο».

«Στέλλα, σε αγαπώ» η τελευταία φράση του Τζακ Κέρουακ στην ελληνίδα γυναίκα του, πριν πεθάνει από κίρρωση του ήπατος. Δεν ήθελε να τον κληρονομήσουν οι “100 συγγενείς της γυναίκας του”, αλλά δεν το απέφυγε

12 Μαρτίου 1938: Γεννήθηκε ο Μάνος Ελευθερίου

Έχει γράψει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα και έχει βάλει την υπογραφή του σε πάνω από 400 τραγούδια.

«Όταν με κάλεσε ο Μίκης Θεοδωράκης στη Νέα Σμύρνη να ακούσω τη μελοποίηση των τραγουδιών μου ένιωσα σαν να έπαιρνα το παράσημο της περικνημίδος!», είχε πει.

12 Μαρτίου 1938: Γεννήθηκε ο Δημήτρης Τερζάκης

Είναι συνθέτης που συνδυάζει τη μουσική της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου με τη δυτικοευρωπαϊκή. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη βυζαντινή μουσική, ενώ ήρθε σε επαφή με τη λαϊκή μουσική παράδοση της Ελλάδας στο Ναύπλιο. Το 1970, ο Tερζάκης προκάλεσε διεθνή αίσθηση με το έργο του «Οίκος», σε κείμενο του Ρωμανού του Μελωδού.

12 Μαρτίου 1951: Η πρώτη εμφάνιση του Ντένις του Τρομερού σε κόμικ

Ο Χανκ Κέτσαμ εμπνεύστηκε το καρτούν από τον 4χρονο γιο του, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα άτακτος. Η μητέρα του ζωηρού ήρωα δεν μπορούσε να τον συμμορφώσει και μια μέρα φώναξε αγανακτισμένη στον σύζυγό της «Your son is a menace!» (Ο γιος σου είναι μπελάς!).

Έτσι, το καρτούν που δημιούργησε ο Κέτσαμ ονομάστηκε Dennis the menace (Ντένις ο μπελάς) ή στα ελληνικά Ντένις ο Τρομερός.

Τον Ιούνιο του 1993, έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ομώνυμη ταινία. Ο Ντένις είναι ένα άτακτο μοναχοπαίδι που κάνει δύσκολη τη ζωή του ηλικιωμένου γείτονά, του κύριου Ουίλσον.

Ο μικρός πρωταγωνιστής, Μέισον Γκαμπλ, εμφανίστηκε στην οντισιόν έχοντας σκουλήκια στην τσέπη του. Κανείς δεν γνωρίζει αν το έκανε, για να πλησιάσει τον χαρακτήρα του άτακτου ήρωα που θα υποδύονταν και να εντυπωσιάσει τους υπεύθυνους ή αν έπαιζε όντως με σκουλήκια ως παιδί.

Πώς είναι και τι κάνει σήμερα ο «Ντένις ο Τρομερός»; Παρά την τεράστια επιτυχία, έγινε γιατρός και παράτησε εντελώς την υποκριτική. Τελικά εγκατέλειψε και την ιατρική για άλλη επιστήμη!

12 Μαρτίου 1955: Πέθανε ο Τσάρλι Πάρκερ

Ήταν μουσικός της τζαζ, συνθέτης και σαξοφωνίστας. Θεωρείται ότι η προσφορά του στη μουσική ήταν καθοριστικής σημασίας για την τζαζ. Συχνά αποκαλείται και ως Μπερντ (Bird ή Yardbird), το οποίο απέκτησε στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του και διατήρησε μέχρι το τέλος της.

12 Μαρτίου 2003: Δολοφονήθηκε ο Ζόραν Τζίντζιτς

Υπήρξε πρωθυπουργός της Σερβίας. Σύμφωνα με το Reuters, είχε προβλέψει τη δολοφονία του στις 17 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς. Είχε δημιουργήσει το «Ειδικό Δικαστήριο», το οποίο ενόχλησε τo οργανωμένο έγκλημα στη χώρα.

Ο Τζίντζιτς δολοφονήθηκε από το στρατιώτη του Μίλοραντ Ούλεμεκ, πρώην διοικητή της Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων της μυστικής αστυνομίας της Γιουγκοσλαβίας. Ο στρατιώτης, Ζβένταν Γιοβάνοβιτς τον πυροβόλησε στο στήθος, απέναντι από το κεντρικό κυβερνητικό κτήριο της Σερβίας.

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε ένα νοσοκομείο, όπου πέθανε μία ώρα αργότερα.

12 Μαρτίου 2005: Πέθανε Σταύρος Κουγιουμτζής

Ήταν συνθέτης και στιχουργός. Θεωρείται από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στο χώρο της ελληνικής μουσικής. Μερικά του τραγούδια είναι «Να ‘τανε το 21», «Πού ‘ναι τα χρόνια», «Βασανάκι βασανάκι», «Πληγωμένο περιστέρι» και «Άναψε τώρα τη φωτιά».

“Νά ‘τανε το ’21”. Κι όμως οι Τούρκοι το διασκεύασαν στη γλώσσα τους. Παραλίγο να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία και η κόντρα Νταλάρα – Μπιθικώτση

12 Μαρτίου 2018: Πέθανε ο Χρήστος Σιμαρδάνης

Ο ηθοποιός είχε γίνει αγαπητός από το κοινό για τους ρόλους του σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, όπως ο μπάτλερ στη «Νταντά»  και ο Ηλίας Γαληνός στους «Λατρεμένους μου γείτονες». Είχε πει ότι ήταν άθεος, ομοφυλόφιλος και ψηφοφόρους του ΚΚΕ.

Για 19 χρόνια (μέχρι το 2012) σπήκαρε τα διαφημιστικά του MEGA.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.