10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 14 Δεκεμβρίου. Παύλος Α’ της Ελλάδας, Γεώργιος Ιβάνωφ και Τζορτζ Ουάσινγκτον

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 14 Δεκεμβρίου. Παύλος Α’ της Ελλάδας, Γεώργιος Ιβάνωφ και Τζορτζ Ουάσινγκτον

Σήμερα γιορτάζουν οι: Αρριανός, Αρριανή, Λεύκιος και Λευκία.

14 Δεκεμβρίου 1799: Πέθανε ο Τζορτζ Ουάσιγκτον

Ήταν ο πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και φημιζόταν για τη δύναμη και τη σωματοδομή του.

Παρόλα αυτά, είχε και μία αδυναμία που τον ταλαιπωρούσε στην ενήλικη ζωή του. Είχε διάφορα οδοντικά προβλήματα, τα οποία του προκαλούσαν έντονη δυσφορία, αδιάκοπο πόνο και μια μίζερη καθημερινότητα.

Ο Τζορτζ Ουάσιγκτον άλλαξε πολλές οδοντοστοιχίες. Μερικές από αυτές ήταν κατασκευασμένες από οστά ιπποπόταμου, ελεφαντόδοντο, ανθρώπινα δόντια, βίδες ορειχάλκου, μόλυβδο και χρυσό μεταλλικό σύρμα.

Πέθανε σε ηλικία 67 ετών.

Έπαιρνε δόντια από μαύρους σκλάβους και ιπποπόταμους για να φτιάξει τη μασέλα του. Ο πρόεδρος Τζορτζ Ουάσινγκτον έχασε τα δόντια του και υπέφερε από τους πόνους και την παραμόρφωση

14 Δεκεμβρίου 1883: Γεννήθηκε ο Μανώλης Καλομοίρης

Θεωρείται ο δημιουργός της Εθνικής Σχολής, γιατί επιχείρησε να συνθέσει τη λόγια μουσική σε συνδυασμό με την ελληνική ταυτότητα.

Η μίξη της ελληνικής παράδοσης και των δυτικών τεχνικών σύνθεσης διαμόρφωσαν το ύφος του.

14 Δεκεμβρίου 1901: Γεννήθηκε ο Παύλος Α’ της Ελλάδας

Διετέλεσε βασιλιάς των Ελλήνων από το 1947 έως το θάνατό του, το 1964. Ήταν το τέταρτο παιδί του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’ και της πριγκίπισσας Σοφίας της Πρωσίας.

Αφού οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ελλάδα, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Παύλος πήγε αρχικά στη Νότιο Αφρική και μετά στην Αίγυπτο. Επέστρεψε στη χώρα με τον Γεώργιο Β’, μετά το δημοψήφισμα του 1946.

Πέθανε στις 6 Μαρτίου 1964, στις 16:12, στο Ανάκτορο του Τατοΐου σε ηλικία 63 ετών. Μετά από τρεις ώρες ο μοναχογιός του Κωνσταντίνος ορκίστηκε βασιλιάς και αποτέλεσε τον τελευταίο βασιλιά των Ελλήνων.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1959 και ο βασιλιάς Παύλος παραλαμβάνει το στέμμα του Όθωνα, που έφθασε στην Ελλάδα με καθυστέρηση 134 ετών!

14 Δεκεμβρίου 1911: Έφτασε ο πρώτος άνθρωπος στο Νότιο Πόλο

Ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν έκανε το ιστορικό ταξίδι με πλοίο, μέσω του Βορειοδυτικού Περάσματος. Ήταν ο πρώτος που επιχείρησε κάτι τέτοιο, ενώ ήταν και από τους πρώτους που πέρασαν την Αρκτική αεροπορικώς.

14 Δεκεμβρίου 1911: Γεννήθηκε ο Γεώργιος Ιβάνωφ

Ήταν πολωνικής καταγωγής και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη όπου διακρίθηκε στην κολύμβηση. Στην αρχή, έπαιζε ποδόσφαιρο.

Το 1928 γράφτηκε στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Το 1934 έγινε πρωταθλητής Ελλάδας στα 100 μ. ελευθέρας κολύμβησης.

Ήταν πράκτορας των Συμμάχων και έδρασε στην κατεχόμενη Ελλάδα.

Είχε την κωδική ονομασία «Μπόλμπυ». Κρυβόταν από σπίτι σε σπίτι στην Αθήνα, με τη βοήθεια αντιστασιακών, όπως η Λέλα Καραγιάννη. Είχε τοποθετήσει βόμβα στα ύφαλα του γερμανικού υποβρυχίου U-133.

Εκτελέστηκε για την αντιστασιακή του δράση. Προς τιμή του, ο Ηρακλής ονόμασε το κλειστό του γυμναστήριο «Ιβανώφειο».

Γεώργιος Ιβάνωφ, ο αθλητής ήρωας του Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Υπήρξε ο Νο1 καταζητούμενος για σαμποτάζ σε Γερμανικά πλοία

14 Δεκεμβρίου 1914: Ιδρύθηκε η ΕΣΗΕΑ

Στην αίθουσα της Εταιρείας Φίλων του Λαού, δημοσιογράφοι συγκεντρώθηκαν και υπέγραψαν το πρακτικό για την ίδρυση της «Ενώσεως των Συντακτών», ώστε οι δημοσιογράφοι να έχουν τουλάχιστον τα έξοδα για την κηδεία τους!

Το αρχικό όνομα που προτάθηκε αλλά απορρίφθηκε ήταν «Δημοσιογραφική Ένωσις». Πρώτος πρόεδρος της Ένωσης εξελέγη ο λογοτέχνης και χρονογράφος Ιωάννης Κονδυλάκης.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, το Βιβλίο Πρακτικών των Γενικών Συνελεύσεων και το Βιβλίο Πρακτικών των Διοικήσεων κλάπηκαν, αφήνοντας κενό στην ιστορία της Ένωσης εκείνη την περίοδο.

Σήμερα, διατηρεί την ονομασία «Ένωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών» αν και καλύπτει συνδικαλιστικά το σύνολο των δημοσιογράφων σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, ιντερνετ και εταιρείες παραγωγής.

Ηλίας Βουτιερίδης. Ο δημοσιογράφος που κατέγραψε τις μάχες στο Σαγγάριο και έβγαλε την εφημερίδα του μετώπου. Διετέλεσε πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ

14 Δεκεμβρίου 1950: Κυκλοφόρησε το τραγούδι «Frosty the Snowman»

Το διάσημο τραγούδι, που είναι συνυφασμένο με τα Χριστούγεννα, στην πραγματικότητα δεν μιλάει για αυτά.

Το τραγούδησαν μεγάλα ονόματα της αμερικανικής μουσικής όπως Νατ Κινγκ Κόουλ, οι Jackson 5, οι Ronettes, ο Πέρι Κόμο, ο Τζόνι Μάθις, ο Χάρι Κόνικ, οι Beach Boys, η Λιν Άντερσον, ο Μπινγκ Κρόσμπι, η Έλα Φιτζέραλντ και το ντουέτο των Carpenters.

14 Δεκεμβρίου 1976: Η «17Ν» δολοφόνησε τον βασανιστή Ευάγγελο Μάλλιο

Την ώρα που γύριζε στο σπίτι του, στις 22:00, στην οδό Άτλαντος στο Παλαιό Φάληρο, ο  Ευάγγελος Μάλλιος, αξιωματικός της αστυνομίας που κατά τις ανακρίσεις αριστερών βασάνιζε τους πολίτες. Πυροβολήθηκε από αγνώστους. Από τον θόρυβο έτρεξαν ανήσυχοι οι γείτονες στο σημείο. Οι τελευταίες λέξεις που ψέλλισε το θύμα ήταν: «Ένας ψηλός και μία κοπέλα».

Η «17Ν» ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. Στην προκήρυξη έγραφε: «Χιλιάδες αγωνιστές υπέφεραν στα χέρια τους. Σήμερα τα καθάρματα αυτά κυκλοφορούν ελεύθερα και κοροϊδεύουν τα θύματά τους και τον ελληνικό λαό.»

«Υπουργέ είμαι σε γιάφκα της 17 Νοέμβρη». Η αρχή του τέλους για την οργάνωση. Πώς εξερράγη η βόμβα στα χέρια του Σάββα Ξηρού και η πρώτη αντίδραση του Κουφοντίνα

14 Δεκεμβρίου 1989: Πέθανε ο Αντρέι Ζαχάρωφ

Ήταν πυρηνικός φυσικός. Με την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, το πρόγραμμα πυρηνικών δοκιμών της Σοβιετικής Ένωσης ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

Ο Ζαχάρωφ συμμετείχε στην προσπάθεια κατασκευής βόμβας υδρογόνου. Όμως, όσο περνούσαν τα χρόνια ο επιστήμονας εξέφραζε τον προβληματισμό του για τις συνέπειες των πυρηνικών όπλων στην ανθρωπότητα. Τάχθηκε κατά της εισβολής στη Τσεχοσλοβακία, διαφωνούσε με τη διαίρεση του κόσμου σε κομμουνιστικό και καπιταλιστικό και στήριξε την περεστρόικα.

Όταν τάχθηκε κατά της εισβολής στο Αφγανιστάν εξορίστηκε από τη Μόσχα και με σύζυγό του έκαναν απεργίες πείνας. Το 1975 πήρε Νόμπελ Ειρήνης.

Το 1988, το Ευρωκοινοβούλιο θέσπισε προς τιμήν του το «Βραβείο Ζαχάρωφ», που δίνεται σε πρόσωπα και οργανισμούς που μάχονται για τα δικαιώματα του ανθρώπου και για την πολιτική ελευθερία.

Πέθανε σε ηλικία 68 ετών.

Αντρέι Ζαχάρωφ. Ο νομπελίστας “πατέρας” της σοβιετικής βόμβας υδρογόνου που αντιτάχθηκε στον Χρουστσόφ. Γιατί εξορίστηκε

14 Δεκεμβρίου 2013: Πέθανε ο ηθοποιός Πίτερ Ο’ Τουλ

Ο Ιρλανδός καλλιτέχνης έγινε διάσημος για την επιτυχημένη ερμηνεία του Τ. Ε. Λόρενς στην ταινία «Ο Λόρενς της Αραβίας».

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.