10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 16 Ιουνίου. Η αυτοκτονία του Βελουχιώτη, η γέννηση του Κλοπ, ο Άιφελ

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 16 Ιουνίου. Η αυτοκτονία του Βελουχιώτη, η γέννηση του Κλοπ, ο Άιφελ

16 Ιουνίου 1889. Γεννήθηκε ο Άνταμ Σμιθ

Θεωρείται ο πρόγονος των οικονομολόγων, καθώς έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης οικονομικής θεωρίας. Υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς δασκάλους του Μαρξ.

Στον «Πλούτο των Εθνών» υπάρχει το χαρακτηριστικό απόφθεγμα:

«Λίγοι θα είχαν ενδοιασμούς για το λαθρεμπόριο, αν μπορούσαν να βρουν έναν εύκολο και ασφαλή τρόπο να το κάνουν».

16 Ιουνίου 1889. Ολοκληρώθηκε ο Πύργος του Άιφελ

Σήμερα θεωρείται το στολίδι του Παρισιού και το σήμα κατατεθέν της Γαλλίας. Ωστόσο, στην αρχή προοριζόταν να εγκατασταθεί στη Βαρκελώνη, για χάρη της Διεθνούς Έκθεσης του 1889. Οι Ισπανοί αρνήθηκαν, χαρακτηρίζοντάς το “άχρηστη αηδία”. Έτσι ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του στο Παρίσι. Αν και οι αντιδράσεις ήταν παρόμοιες, όταν το έργο ολοκληρώθηκε, η παριζιάνικη κοινωνία το “αγκάλιασε”.

Ιστορικά όμως, ο ρόλος του δεν υπήρξε μόνο καλλωπιστικός. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο ασύρματος πομπός του Πύργου χρησιμοποιήθηκε για να εμποδίσει τις επικοινωνίες των Γερμανών. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ακρόαση των εχθρικών μηνυμάτων, επιτρέποντας στις γαλλικές δυνάμεις να προετοιμαστούν αναλόγως για οποιαδήποτε επικείμενη επίθεση. Έφτασε μάλιστα να ξεγελάσει τα γερμανικά Ζέπελιν που επιχειρούσαν να πλησιάσουν τον Πύργο, εκπέμποντας παραπλανητικά μηνύματα.

Τα στάδια της κατασκευής του Πύργου του Άιφελ.

16 Ιουνίου 1913. Ξεκίνησε ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος

Αν και ακήρυχτος και αιφνίδιος υπήρξε περισσότερο φονικός και καταστροφικός από τον προηγούμενο που είχε μόλις τελειώσει. Έληξε με επικράτηση ήττα της Βουλγαρίας.

Με την υπογραφή της συνθήκης του Βουκουρεστίου, η Ελλάδα εξασφάλισε το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας, τη νότια Ήπειρο, σημαντικά νησιά στο Β. και Α. Αιγαίο (Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) και την Κρήτη.

16 Ιουνίου 1941. Ο Ιωσήφ Στάλιν διορίστηκε επικεφαλής της κυβέρνησης της ΕΣΣΔ

Λίγες μέρες αργότερα, ξεκίνησε η επιχείρηση Μπαρμπαρόσα. Ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή όλων των εποχών και πραγματοποιήθηκε από τρεις στρατιές που αριθμούσαν πάνω από 4 εκατομμύρια στρατιώτες, τόσο της Γερμανίας όσο και των άλλων χωρών του Άξονα, κατά μήκος ενός μετώπου 2.900 χιλιομέτρων, το οποίο εκτεινόταν από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

Οι δυνάμεις του Χίτλερ είχαν ποντάρει σε μια ταχύτατη νίκη, η οποία θα οδηγούσε στην κατάρρευση και την παράδοση της Σοβιετικής Ένωσης. Όμως, καθώς οι φθινοπωρινές βροχές έδιναν τη θέση τους στα χιόνια του ρωσικού χειμώνα, ο Στάλιν δεν είχε ηττηθεί ακόμη, οπότε η γερμανική μηχανή, απροετοίμαστη για χειμερινές πολεμικές επιχειρήσεις και με τις γραμμές εφοδιασμού της να εκτείνονται πέραν των δυνατοτήτων της άρχισε να “ρετάρει” και τελικά σταμάτησε να λειτουργεί.

Οι αποδυναμωμένες και αποδεκατισμένες δυνάμεις της Βέρμαχτ δεν μπορούσαν πλέον να επιτεθούν κατά μήκος ολόκληρου του Ανατολικού Μετώπου που είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρησή τους και την  ολοκληρωτική ήττα. Ο κόκκινος στρατός έφθασε στο Βερολίνο.

16 Ιουνίου 1945. Η αυτοκτονία του Άρη Βελουχιώτη

Η μεγαλύτερη φυσιογνωμία του αντιστασιακού αγώνα, που αρνήθηκε να παραδώσει τα όπλα, έδωσε τέλος στη ζωή του στη χαράδρα του Φάγκου στον Αχελώο ποταμό. Είχε κυκλωθεί από ομάδες της Εθνοφυλακής και τμήμα του Ελληνικού Στρατού. Όπως ανέφεραν οι σύντροφοί του, αυτοκτόνησε πριν τον συλλάβουν. Ο στρατός υποστήριξε ότι τον εξουδετέρωσαν οι άνδρες  του.

Την επομένη του θανάτου του Βελουχιώτη ακολούθησε η βεβήλωση του πτώματος, τόσο του ίδιου όσο και του συντρόφου του Τζαβέλα, που αυτοκτόνησε με χειροβομβίδα.

Τα άψυχα σώματα, μετά την αναγνώριση, αποκεφαλίστηκαν και τα κεφάλια περιφέρθηκαν σε διάφορα χωριά. Κατέληξαν στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στα Τρίκαλα, όπου κρεμάστηκαν για να ακολουθήσει μεγάλη γιορτή με νταούλια και χορούς. Τα κεφάλια τους μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και είναι άγνωστο τι απέγιναν

16 Ιουνίου 1952. Γεννήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου

Διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2004 έως το 2012 και πρωθυπουργός της Ελλάδας από τον Οκτώβριο του 2009 έως και τον Νοέμβριο του 2011, όποτε και παραιτήθηκε.

Συνδέθηκε με την αρχή της οικονομικής ύφεσης και το περίφημο διάγγελμα στο Καστελόριζο. Με φόντο το λιμάνι του ακριτικού νησιού ανακοίνωσε στους Έλληνες πολίτες τον Απρίλιο του 2010 ότι η χώρα έμοιαζε έμοιαζε με “σκάφος έτοιμο να βυθιστεί”, ετοιμάζοντας το έδαφος για την έλευση του πρώτου μνημονίου.

16 Ιουνίου 1948. Η πρώτη αεροπειρατεία

Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη αεροπειρατεία στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας. Δύο Κινέζοι κατέλαβαν υδροπλάνο της Cathay Pacific με 27 επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Μακάο-Χονγκ Κονγκ. Σκοπός τους ήταν να ληστέψουν ή να απαγάγουν κάποιους από τους πλούσιους επιβάτες του. Το αεροπλάνο τελικά συνετρίβη, με μόνο έναν αεροπειρατή να επιζεί.

16 Ιουνίου 1963. Η πρώτη γυναίκα στο διάστημα

«Βαλεντίνα, η πρώτη Εύα στο διάστημα». Αυτός ο λυρικός τίτλος της γαλλικής εφημερίδας Le Monde είναι χαρακτηριστικός για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε όλος ο κόσμος την πρώτη πτήση γυναίκας στο διάστημα τον Ιούνιο του 1963.

«Εδώ Γλάρος. Βλέπω τον ορίζοντα. Ένα απαλό μπλε, μια μπλε λωρίδα. Είναι η Γη. Πόσο όμορφη είναι». Αυτά τα λόγια της Βαλεντίνα Τερεσκόβα έκαναν τον γύρο του κόσμου. Η Σοβιετική κοσμοναύτης έκανε 48 περιστροφές με διάρκεια 88 λεπτά η καθεμία. Διήνυσε συνολική απόσταση 1,93 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

«Τώρα οι άνδρες μας δε θα νιώθουν μόνοι στο διάστημα», είχε δηλώσει μετά το τέλος της αποστολής.

16 Ιουνίου 1967. Γεννήθηκε ο προπονητής Γιούργκεν Κλοπ

«Είμαι αριστερός, φυσικά. Πιστεύω στο κράτος πρόνοιας. Δεν έχω ιδιωτική ασφάλιση και ποτέ δεν θα ψηφίσω κάποιον που υπόσχεται να μειώσει τους φόρους των πλουσίων. Αν υπάρχει κάτι που δε θα κάνω ποτέ είναι να ψηφίσω τη δεξιά».

Ο Γερμανός τεχνικός, πέρα από τα προπονητικά του επιτεύγματα, είναι γνωστός για την προσωπικότητα και τις αιχμηρές του δηλώσεις.

Έχει περάσει από την Ντόρτμουντ και τη Λίβερπουλ, κατακτώντας πολυάριθμους τίτλους και με τις δύο.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu