Σήμερα γιορτάζουν οι: Αγλαΐα, Αρης
19 Δεκεμβρίου 1843: Κυκλοφόρησε η “Χριστουγεννιάτικη Ιστορία“
Το λογοτεχνικό αριστούργημα του Κάρολου Ντίκενς πούλησε 6.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του. Έχει ως κεντρικό πρωταγωνιστή τον Εμπενίζερ Σκρουτζ, έναν ηλικιωμένο τσιγγούνη που απεχθάνεται τα Χριστούγεννα, αλλά στο τέλος αναθεωρεί.
Όταν ο Ντίκενς έγραφε την ιστορία, βρισκόταν σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. Το βιβλίο του αντικατοπτρίζει την κοινωνική αδικία και τη φτώχεια της Βικτωριανής Αγγλίας. “Αναζωπύρωσε” τον εορτασμό των Χριστουγέννων στη Βρετανία και έκτοτε μεταφέρθηκε πολλές φορές στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο.
19 Δεκεμβρίου 1875: Γεννήθηκε η Μίλεβα Μάριτς
Σέρβα φυσικός και σύζυγος του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Παντρεύτηκαν το 1903 και χώρισαν τον Αύγουστο του 1914, λίγες ημέρες πριν το ξέσπασμα του Α’ Π.Π.. Απέκτησαν δύο γιους, τον Χανς Άλμπερτ και τον Έντουαρντ, ο οποίος διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια και πέρασε 35 χρόνια της ζωής του κλεισμένος σε άσυλο.
“Ο γιος μου είναι το μόνο πρόβλημα που παραμένει άλυτο“, είχε εξομολογηθεί ο Αϊνστάιν στο συγγραφέα και πρώτο βιογράφο του, Καρλ Ζέελιγκ. Ο Έντουαρντ, από την πλευρά του, είχε αναφέρει σε ένα δημοσιογράφο: “Το ότι είχα για πατέρα τη μεγαλοφυΐα του αιώνα δεν μου χρησίμεψε ποτέ σε τίποτα“.
Διαβάστε αναλυτικά για τον Έντουαρντ Αϊνστάιν στο ακόλουθο κείμενο:
19 Δεκεμβρίου 1894: Ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση Ντρέιφους
Υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες της ιστορίας, με πρωταγωνιστή τον εβραϊκής καταγωγής αξιωματικό του γαλλικού στρατού, Άλφρεντ Ντρέιφους. Συνελήφθη και καταδικάστηκε για κατασκοπεία και προδοσία, αλλά αθωώθηκε 12 χρόνια μετά.
Στο πλευρό του Ντρέιφους τάχθηκαν προοδευτικοί πολιτικοί, σοσιαλιστές και διανοούμενοι, όπως ο Γάλλος συγγραφέας, Εμίλ Ζολά που συνέγραψε το “Κατηγορώ“. Η υπόθεση θεωρείται, επίσης, η πρώτη οργανωμένη επιχείρηση αντισημιτισμού.
19 Δεκεμβρίου 1906: Γεννήθηκε ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ
Πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης από το 1964 μέχρι το θάνατό του, το 1982. Επί των ημερών, καταπνίγηκε η “Άνοιξη της Πράγας” στην Τσεχοσλοβακία και έγινε η εισβολή του σοβιετικού στρατού στο Αφγανιστάν. Επίσης, έμεινε γνωστός για τη διάσημη φωτογραφία, όπου φιλάει εθιμοτυπικά στο στόμα τον πρόεδρο της Ανατολικής Γερμανίας, Έρικ Χόνεκερ, σε ένδειξη της αλληλεγγύης του ανατολικού μπλοκ.
Διαβάστε παρακάτω για την Ντζούνα Νταβιτατσμπίλι, τη Γεωργιανή που ισχυριζόταν ότι έχει υπερφυσικές ικανότητες και στην οποία προσέτρεξε ο Μπρέζνιεφ, όταν ήταν άρρωστος:
19 Δεκεμβρίου 1915: Γεννήθηκε η Εντίθ Πιαφ
Οι γονείς της την εγκατέλειψαν και μεγάλωσε με τη γιαγιά της, που ήταν ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής. Ερωτεύτηκε παράφορα τον Δημήτρη Χορν, όταν ήταν παντρεμένος με τη Ρίτα Φιλίππου. Σε μια επιστολή τού έγραψε: “Σ’ αγαπώ όπως δεν αγάπησα ποτέ κανέναν, Τάκη, μη μου πληγώσεις την καρδιά!“.
“Το δυστύχημα ήταν που τη γνώρισα στα τελευταία της“, είχε πει ο Μίκης Θεοδωράκης για την Γαλλίδα τραγουδίστρια. Πέθανε άρρωστη και καταβεβλημένη, σε ηλικία 47 ετών. Μεγάλες επιτυχίες της τα χιλιοτραγουδισμένα “La vie en rose” και “Non, je ne regrette rien“.
Διαβάστε παρακάτω για το πώς η Εντίθ Πιαφ έσωσε Γάλλους κρατούμενους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με μια αναμνηστική φωτογραφία:
19 Δεκεμβρίου 1915: Πέθανε ο Αλοΐσιος Αλτσχάιμερ
Γερμανός ψυχίατρος και νευροπαθολόγος, από τον οποίο πήρε το όνομά της η χρόνια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου που ταλαιπωρεί την τρίτη ηλικία. Η έρευνά του βασίστηκε στην χρόνια παρακολούθηση της Αουγκούστε Ντέτερ, μιας ασθενούς που εμφάνιζε συμπτώματα απώλειας βραχυπρόθεσμης μνήμης και προσανατολισμού τόπου και χρόνου.
Η Νόσος του Αλτσχάιμερ είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος άνοιας. Το βασικό σύμπτωμα της άνοιας είναι η σταθερά αυξανόμενη απώλεια μνήμης, ενώ με την πάροδο των ετών συνήθως εμφανίζονται συναισθηματικές και συμπεριφορικές μεταβολές, δυσκολία στον προγραμματισμό και την εκτέλεση σύνθετων δραστηριοτήτων και απραξία.
19 Δεκεμβρίου 1964: Γεννήθηκε ο Άρβιντας Σαμπόνις
Λιθουανός μπασκετμπολίστας, ένας από τους μεγαλύτερους που ανέδειξε το άθλημα. Παρά το τεράστιο ύψος του (2,21 μ.), είχε υψηλή τεχνική κατάρτιση κάτι σπάνιο στην εποχή του και άρτια σωματοδομή. Ξεχώρισε για τις ασίστ που έδινε με πάσες πίσω από την πλάτη και άλλαξε τον τρόπο, με τον οποίο έπαιζαν οι ψηλοί στην Ευρώπη.
Στην Ευρώπη αγωνίστηκε με τις φανέλες των Ζαλγκίρις Κάουνας, Βαγιαδολίδ και Ρεάλ Μαδρίτης και στο NBA με τους Πόρτλαντ Μπλέιζερς. Πολλοί λένε ότι θα μπορούσε να πετύχει ακόμη περισσότερα, αν δεν είχε ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς στα γόνατα.
Δείτε παρακάτω μερικά από τα καλύτερα στιγμιότυπα της καριέρας του Άρβιντας Σαμπόνις:
19 Δεκεμβρίου 1980: Κάηκαν το “Μινιόν” και ο “Κατράντζος”
Η αρχή των μεγάλων εμπρησμών του ’80
Τα δύο ιστορικά πολυκαταστήματα της Αθήνας παραδόθηκαν στις φλόγες τα ξημερώματα. Οι φωτιές είχαν τέτοια ένταση και έκταση, που από το “Μινιόν” απέμεινε μόνο ο σκελετός, ενώ το κτήριο του “Κατράντζου Σπορ” κατέρρευσε. Χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι και οι ζημιές ανήλθαν σε τρία δισεκατομμύρια δραχμές.
“Δούλευα από μικρό παιδί μέρα-νύχτα, για να φτιάξω κάτι στη ζωή μου. Έφτιαξα αυτό το στολίδι για την Αθήνα και την Ελλάδα και σε μερικές ώρες έγιναν όλα στάχτη“, είχε πει ο ιδιοκτήτης του “Μινιόν“, Γιάννης Γεωργάκας.
Την ευθύνη για τους εμπρησμούς ανέλαβε η “Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης ’80“. Οι υποθέσεις δεν εξιχνιάστηκαν και παραγράφτηκαν δικαστικά. Όμως οι αναμνήσεις των παλαιοτέρων για όσα έζησαν τα Χριστούγεννα στο “Μινιόν” παρέμειναν “ζωντανές”.
Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της εκπομπής της “ΜτΧ” για τους εμπρησμούς των πολυκαταστημάτων που άλλαξαν τον εμπορικό χάρτη της Αθήνας:
19 Δεκεμβρίου 1983: Κλάπηκε το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ
Ήταν το πρώτο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και πήρε το όνομά του από τον εμπνευστή της διοργάνωσης, τον Γάλλο νομικό, Ζιλ Ριμέ. Όταν εκλάπη, βρισκόταν στην έδρα της Βραζιλιάνικης Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Κανείς δεν ξέρει τι απέγινε και διάφορες εικασίες υπήρξαν για τη “μοίρα” του, όπως ότι οι κλέφτες το έλιωσαν, για να πουλήσουν το χρυσό. Δεν ήταν, πάντως, η πρώτη φορά που το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ εκλάπη, καθώς το 1966, τέσσερις μήνες πριν ξεκινήσει το Μουντιάλ της Αγγλίας, εξαφανίστηκε και εντοπίστηκε από έναν σκύλο θαμμένο σε έναν κήπο.
Κάντε κλικ στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο, για να διαβάσετε την ιστορία του Ζιλ Ριμέ, του “πατέρα” του Μουντιάλ:
19 Δεκεμβρίου 1997: Έκανε πρεμιέρα ο “Τιτανικός”
Έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών και κέρδισε 11 από τα 14 Όσκαρ, για τα οποία ήταν υποψήφια. Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο αρχικά δεν ήθελε τον ρόλο, ενώ η Κέιτ Γουίνσλετ τον κυνήγησε.
Η πρώτη κοινή σκηνή που γύρισαν οι δύο πρωταγωνιστές ήταν αυτή που ο Τζακ σκετσάρει γυμνή τη Ρόουζ. Για να “σπάσει τον πάγο”, η Γουίνσλετ έδειξε το στήθος της στον Ντι Κάπριο. Σύμφωνα με το σενάριο, έπρεπε να πει “Ξάπλωσε στον καναπέ“, αλλά είπε “Ξάπλωσε στο κρεβάτι“.
Η ατάκα του Ντι Κάπριο “Ι’m the king of the world” ήταν εκτός κειμένου, αλλά ο αυτοσχεδιασμός του ηθοποιού άρεσε στον Κάμερον και τον κράτησε.
Περισσότερα για τα γυρίσματα της ταινίας του “Τιτανικού” μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:
Ειδήσεις σήμερα:
- Πλημμύρες Ισπανία. Στους 207 οι νεκροί στη Βαλένθια. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων
- Αμπελόκηποι. Ταυτοποιήθηκε ο νεκρός άνδρας στο διαμέρισμα που έγινε η έκρηξη. Δυο συλλήψεις. Καταζητείται μια 30χρονη
- Ηλιοφάνεια, χωρίς βροχές με σταθερές θερμοκρασίες. Αναλυτική πρόγνωση
- “Όχι” της Χαμάς για σύντομη εκεχειρία στη Γάζα. Τι ζητά η οργάνωση
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ