Οι εμπρησμοί των πολυκαταστημάτων που άλλαξαν τον εμπορικό χάρτη της Αθήνας. Η προκήρυξη, οι έρευνες και τα σενάρια. Νέα εκπομπή

Οι εμπρησμοί των πολυκαταστημάτων που άλλαξαν τον εμπορικό χάρτη της Αθήνας. Η προκήρυξη, οι έρευνες και τα σενάρια. Νέα εκπομπή
Τους εμπρησμούς στα πολυκαταστήματα που έπληξαν την εμπορικό κέντρο της Αθήνας  παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο τη Δευτέρα 1 Μαρτίου στις 21:00 από COSMOTE HISTORY.

 Η εκπομπή προβάλλεται σε επανάληψη την Κυριακή 7 Μαρτίου στις 5 το απόγευμα.

Η εκπομπή ερευνά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε κορυφαία πολυκαταστήματα και άλλαξαν βίαια τον εμπορικό χάρτη της πρωτεύουσας στις αρχές τις δεκαετίας του 80.

Τους εμπρησμούς στα πολυκαταστήματα που έπληξαν την εμπορικό κέντρο της Αθήνας  παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο τη Δευτέρα 1 Μαρτίου στις 21:00 από COSMOTE HISTORY

Το πρωτοφανές «χτύπημα» με τους αλλεπάλληλους εμπρησμούς, κατέστρεψε έξι εμβληματικά πολυκαταστήματα μέσα σε διάστημα 6 μηνών. Τα πέντε από αυτά ήταν στο κέντρο της Αθήνας και ένα στον Πειραιά.

Δημοσιογράφοι και πυροσβέστες που βρέθηκαν στο σημείο, μιλούν ακόμα και για την ταυτόχρονη φωτιά που ξέσπασε μερικά μέτρα μακριά από το Μινιόν, στο πολυκατάστημα αθλητικών ειδών, Κατράντζος Σπορ.

Το θρίλερ της 9ης Δεκεμβρίου 1980 ξετυλίγει ο αστυνομικός ρεπόρτερ Πάνος Σόμπολος ο οποίος περιγράφει την νύχτα ως «κόλαση του Δάντη». Ανασύρει από την μνήμη του διαλόγους με τους πυροσβέστες, αλλά και με τον ιδιοκτήτη του «Μινιόν», που αποσβολωμένος παρακολουθούσε από απόσταση την καταστροφή.

Δημοσιογράφοι και πυροσβέστες που βρέθηκαν στο σημείο, μιλούν ακόμα και για την ταυτόχρονη φωτιά που ξέσπασε μερικά μέτρα μακριά από το Μινιόν, στο πολυκατάστημα αθλητικών ειδών, Κατράντζος Σπορ.

Οι ζημιές ξεπέρασαν τα 3 δις εκατομμύρια δραχμές και χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά. Οι ελάχιστες αποζημιώσεις που θα μπορούσαν να δοθούν χάθηκαν, επειδή η καταστροφή προήλθε από τρομοκρατική ενέργεια. Έτσι το οικονομικό πλήγμα ήταν καίριο

Η εκπομπή φωτίζει το χρονικό των ανακρίσεων μετά την ανάληψη της ευθύνης από την πρωτοεμφανιζόμενη τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης του 80». Η προκήρυξη της οργάνωσης –φάντασμα προκάλεσε την οργή της κοινωνίας. Ακολούθησε η επικριτική απάντηση της «17 Νοέμβρη», που εκείνη την εποχή δεν είχε εξαρθρωθεί και έκανε λόγο για ύποπτο «χτύπημα».

Οι ζημιές ξεπέρασαν τα 3 δις εκατομμύρια δραχμές και χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά. Οι ελάχιστες αποζημιώσεις που θα μπορούσαν να δοθούν χάθηκαν, επειδή η καταστροφή προήλθε από τρομοκρατική ενέργεια. Έτσι το οικονομικό πλήγμα ήταν καίριο.Η εκπομπή φωτίζει το ανακριτικό αδιέξοδο που παρέμεινε μέχρι τέλους παρά τις αθρόες συλλήψεις υπόπτων. Η αστυνομία δεν μπόρεσε να βρει τους δράστες και ο «Οκτώβρης του ‘80» δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά.

Η εκπομπή φωτίζει το χρονικό των ανακρίσεων μετά την ανάληψη της ευθύνης από την πρωτοεμφανιζόμενη τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης του 80»

Η «Μηχανή του Χρόνου» κατέγραψε το χρονικό και με το δεύτερο κύκλο εμπρησμών που ξέσπασαν έξι μήνες μετά στα πολυκαταστήματα Κλαουδάτος και Ατενέ. Ξημερώματα της 3ης Ιουνίου 1981 δόθηκε ένα ακόμα καθοριστικό χτύπημα στο εμπόριο της Αθήνας.

Αν και η φωτιά δεν πήρε τεράστιες διαστάσεις, τα δύο πολυκαταστήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς και αρκετοί πυροσβέστες κατά την κατάσβεση τραυματίστηκαν.

Τον Ιούλιο του 1981 ακολούθησαν εμπρησμοί στο πολυκατάστημα Δραγώνας και στους Λαμπρόπουλους στον Πειραιά. Εκεί οι εμπρηστές «χτύπησαν» μέρα μεσημέρι

Τον Ιούλιο του 1981 ακολούθησαν εμπρησμοί στο πολυκατάστημα Δραγώνας και στους Λαμπρόπουλους στον Πειραιά. Εκεί οι εμπρηστές «χτύπησαν» μέρα μεσημέρι.  Και στα δύο πολυκαταστήματα βρέθηκαν υπολείμματα εμπρηστικού μηχανισμού μέσα σε πακέτο από τσιγάρα. Τα ευρήματα ωστόσο δεν ήταν ικανοποιητικά για την ταυτοποίηση των δραστών.

Και ο νέος κύκλος ερευνών δεν έφερε αποτέλεσμα. Οι αρχές ξεκίνησαν ένα κυνηγητό για τους ενόχους, ενώ με ανακοίνωσή τους έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα δύο αδερφών, που θεωρήθηκαν ύποπτες για τους τέσσερις από τους έξι εμπρησμούς.

Η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον έξι συλλήψεις, ωστόσο τα στοιχεία δεν ήταν αρκετά για να ενοχοποιήσουν κάποιον από τους συλληφθέντες.

Ο Πάνος Σόμπολος αποκαλύπτει την  συνομιλία που είχε με την Ελένη Βλάχου, εκδότρια της εφημερίδας «Καθημερινή», σύμφωνα με την οποία δεν του απέκλεισε την περίπτωση του «ξένου παράγοντα»

Η «Μηχανή του Χρόνου» ερευνά τις διάφορες θεωρίες που επικράτησαν σχετικά με τα κίνητρα και τους εμπρηστές. Ο Πάνος Σόμπολος αποκαλύπτει την  συνομιλία που είχε με την Ελένη Βλάχου, εκδότρια της εφημερίδας «Καθημερινή», σύμφωνα με την οποία δεν του απέκλεισε την περίπτωση του «ξένου παράγοντα».

Σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, οι εμπρησμοί που κατέστρεψαν τα πολυκαταστήματα της Αθήνας παραμένουν μια άλυτη υπόθεση, η οποία ωστόσο έχει παραγραφεί δικαστικά.

Μέχρι σήμερα οι συνέπειες από τους εμπρησμούς είναι ορατές στο κέντρο της Αθήνας και στα σημεία που κάποτε χτυπούσε η καρδιά της ελληνικού εμπορίου, υπάρχουν τα σημάδια της ερήμωσης και της καταστροφής.

Στην εκπομπή μιλούν:

Πάνος Σόμπολος – Δημοσιογράφος, Μιχάλης Κανιμάς – Δημοσιογράφος, Σωτήρης Αντωνίου – Διευθυντής Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Νικόλαος Διαμαντής – Αντιστράτηγος πυροσβεστικού σώματος ε.α., Γιώργος Κριτσωτάκης -Υποστράτηγος πυροσβεστικού σώματος ε.α., Γιώργος Καββαθάς – Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Βάλια Αρανίτου – Αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κουλούρης – Ιδιωτικός Υπάλληλος, Θοδωρής Πιπέρης – Διακοσμητής στο Μινιόν, Απόστολος Κούτσιος – Προϊστάμενος του τμήματος «Μίνι Μότορ» στο Μινιόν, Ιωσήφ Κλαουδάτος – Εγγονός του Ιδρυτή του πολυκαταστήματος «Κλαουδάτος», Γιάννης Πρωτοπαπαδάκης – Συγγραφέας του Βιβλίου «Επιχειρείν αλά Ελληνικά!»

Η εκπομπή προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Μινιόν». Η πρωτοπόρα επιχείρηση. Καθιέρωσε τις εκπτώσεις, δημιούργησε τις λίστες γάμου και έδινε πριμ στους υπαλλήλους. Κάηκε τα Χριστούγεννα του ’80 από εμπρησμό (βίντεο)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu