10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 2 Φεβρουαρίου. Καραθεοδωρή, Σουρής, Σακίρα και Φάρα Φόσετ

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 2 Φεβρουαρίου. Καραθεοδωρή, Σουρής, Σακίρα και Φάρα Φόσετ

Σήμερα είναι η Υπαπαντή του Κυρίου

2 Φεβρουαρίου 1828: Η ίδρυση της Εθνικής Χρηματιστικής Τράπεζας

Ήταν ουσιαστικά ο πρόδρομος της Εθνικής Τράπεζας. Δημιουργήθηκε στην Αίγινα με απόφαση του Ιωάννη Καποδίστρια και ήταν η πρώτη τράπεζα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Λίγους μήνες μετά, καθιερώθηκε ο Φοίνικας ως εθνικό νόμισμα, αντικαθιστώντας τα τουρκικά γρόσια.

Διοικητής της ΕΧΤ τέθηκε ο Ηπειρώτης έμπορος, Γεώργιος Σταύρος. Ένας από τους μετόχους της ήταν ο Γαλλοελβετός φιλέλληνας τραπεζίτης, Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος.

Ωστόσο, λόγω των μεγάλων χρηματικών αναγκών της χώρας, τα κεφάλαια της ΕΧΤ απορροφήθηκαν από το κράτος, με αποτέλεσμα το 1834 να πάψει να λειτουργεί. H Εθνική Τράπεζα τη διαδέχθηκε.

“Φοίνικες”. Τα πρώτα νεοελληνικά νομίσματα κόπηκαν στην Αίγινα επί Καποδίστρια. Τι συμβόλιζαν και ποιοι πληρώθηκαν πρώτοι

2 Φεβρουαρίου 1853: Γεννήθηκε ο Γεώργιος Σουρής

“Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα, τι γαϊδάρους βγάζεις τώρα;”

Πολυγραφότατος και εξαιρετικά ταλαντούχος σατιρικός ποιητής που προτάθηκε για Νόμπελ Λογοτεχνίας. Χάρη στο πνευματώδες χιούμορ του, καυτηρίαζε την επικαιρότητα, τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας και πολιτικής, αλλά και τον εαυτό του.

Μέσα από την εφημερίδα του “Ο Ρωμηός” σατίριζε πολιτικούς και τραπεζίτες. Οι στίχοι του είχαν μεγάλη απήχηση στο λαό και απέκτησε το προσωνύμιο “σύγχρονος Αριστοφάνης“. Έγραψε τόσα ποιήματα που παραδέχθηκε:

Τους στίχους που τους έγραψα, φτου να μην τους βασκάνω

και τώρα τους ξαναμετρώ μέσα στην τόση ζέστη,

αν ημπορούσα δίλεπτα μονάχα να τους κάνω

θάχα κι αμπέλια στην Βλαχιά, σπίτια στο Βουκουρέστι

Η ζωή του Γεώργιου Σουρή στα Εξάρχεια όπου έμενε στις οδούς Χαριλάου Τρικούπη, Διδότου, Ζωοδόχου Πηγής. Ποίηση, ανατρεπτική σάτιρα και βραδιές χαρτοπαιξίας

2 Φεβρουαρίου 1907: Πέθανε ο Ντμίτρι Μεντελέγιεφ

Ρώσος καθηγητής χημείας που το 1869 επινόησε τον περιοδικό πίνακα των χημικών στοιχείων, που θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος της επιστήμης της χημείας.

Στο συγκεκριμένο πίνακα, 118 χημικά στοιχεία είναι ταξινομημένα σε στήλες και σειρές με βάση κοινές ιδιότητες και τον ατομικό τους αριθμό. Ο Μεντελέγιεφ είχε την οξυδέρκεια να αφήσει στον πίνακά του κενές θέσεις για τα στοιχεία που δεν είχαν ακόμη ανακαλυφθεί.

Eπίσης, ερεύνησε τη σύνθεση του πετρελαίου και ασχολήθηκε με τη γεωπονική. Οι φήμες έλεγαν ότι ήταν τόσο αφοσιωμένος στη δουλειά του, ώστε δεν έβρισκε χρόνο ούτε να κουρευτεί! Ένα χημικό στοιχείο, με ατομικό αριθμό 101, έχει πάρει το όνομά του: το μεντελέβιο (Md).

2 Φεβρουαρίου 1922: Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του Γουίλιαμ Ντέσμοντ Τέιλορ

Αγγλοϊρλανδός σκηνοθέτης και ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός στο σαλόνι του μπανγκαλόου του στο Λος Άντζελες, σε ηλικία 49 ετών. Είχε δεχθεί σφαίρα στο αριστερό μέρος της πλάτης.

Διάφορα άτομα μπήκαν στο “κάδρο” των υπόπτων, αλλά κανένα δεν αποδείχθηκε με αδιάσειστα στοιχεία ότι ήταν ένοχο: δύο άνδρες που υπήρξαν προσωπικοί του υπηρέτες, δύο Αμερικανίδες ηθοποιοί και η μητέρα μίας εξ αυτών.

Η υπόθεση αποτέλεσε ένα από τα πρώτα σκάνδαλα στην ιστορία του Χόλιγουντ. “Πυροδότησε” μια σειρά θεωριών, φημών και κουτσομπολιών, όμως δεν εξιχνιάστηκε ποτέ.

Διαβάστε αναλυτικά τους υπόπτους και τις θεωρίες για τη δολοφονία του Γουίλιαμ Ντέσμοντ Τέιλορ κάνοντας κλικ στο παρακάτω link:

Η δολοφονία ενός διάσημου σκηνοθέτη του Χόλιγουντ. Οι δεκάδες θεωρίες που δεν αποδείχθηκαν ποτέ

2 Φεβρουαρίου 1947: Γεννήθηκε η Φάρα Φόσετ

Αμερικανίδα ηθοποιός και sex symbol της δεκαετίας του ’70, που έγινε διάσημη μέσα από τη συμμετοχή της στην τηλεοπτική σειρά “Οι Άγγελοι του Τσάρλι“. Εκτός από τις υποκριτικές της ικανότητες, ξεχώρισε για το σαγηνευτικό χαμόγελό της, τα ανοιχτόχρωμα μάτια της και τα πυκνά ξανθά μαλλιά της.

Το 1976, μια φωτογραφία της, στην οποία απεικονίζεται καθιστή και χαμογελαστή με ολόσωμο κόκκινο μαγιό, έγινε αφίσα που πούλησε περισσότερα από 12 εκατομμύρια αντίτυπα.

Στο πρώτο ραντεβού φιληθήκαμε μέχρι που μάτωσαν τα χείλη μας. Στο δεύτερο ραντεβού, δεν είχα πια σύζυγο“, είχε πει για τη γνωριμία της με τον ηθοποιό Ράιαν Ο’ Νιλ, ενώ ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Λι Μέιτζορς. Απέκτησαν ένα γιο, αλλά δεν έκαναν γάμο. Το 2006 διαγνώστηκε με καρκίνο και πέθανε στις 25 Ιουνίου 2009, σε ηλικία 62 ετών.

Φάρα Φόσετ. Ο “Άγγελος του Τσάρλι” που από σύμβολο του σεξ έγινε καταξιωμένη ηθοποιός. Ο ξυλοδαρμός από τον σύντροφό της και η άνιση μάχη με τον καρκίνο

2 Φεβρουαρίου 1950: Πέθανε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή

Έλληνας μαθηματικός που θεωρείται ένα από τα λαμπρότερα μυαλά που ανέδειξε η χώρα. Όπως λένε οι θαυμαστές του, το IQ του ήταν ανώτερο του Ευκλείδη και ισάξιο του Αϊνστάιν, με τον οποίο γνωριζόταν. Ήταν φίλος με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος είχε δηλώσει εντυπωσιασμένος με τις δεξιότητές του.

Κατά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, διέσωσε τη βιβλιοθήκη και πολλά από τα εργαστηριακά όργανα του Ιωνικού Πανεπιστημίου και τα μετέφερε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μιλούσε έξι γλώσσες, είχε ευρύ φάσμα επιστημονικών ενδιαφερόντων και εργάστηκε ως μηχανικός στη βρετανική εταιρεία που κατασκεύαζε το φράγμα του Ασουάν στην Αίγυπτο.

Παρά τη διεθνή αναγνώρισή του, ο Καραθεοδωρή δεν σταδιοδρόμησε στα ελληνικά πανεπιστήμια, αφενός γιατί ήταν απογοητευμένος από την κατάστασή τους και αφετέρου γιατί αντιμετωπίστηκε από πολλούς συναδέλφους του με περιφρόνηση.

Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Ο μαθηματικός που βοήθησε τον Αϊνστάιν, αλλά απέρριψαν οι Έλληνες καθηγητές. Γιατί δεν σταδιοδρόμησε σε ελληνικό πανεπιστήμιο

2 Φεβρουαρίου 1970: Πέθανε ο Μπέρτραντ Ράσελ

“Η ρίζα των προβλημάτων στο σύγχρονο κόσμο έγκειται στο ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση, ενώ οι έξυπνοι γεμάτοι αμφιβολίες” 

Βρετανός φιλόσοφος, μαθηματικός και ιστορικός που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1950. Ήταν άθεος και φιλειρηνιστής. Το 1918, φυλακίστηκε για τα αντιπολεμικά του φρονήματα και το 1955 συνέταξε με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν μανιφέστο κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Έδωσε διαλέξεις σε δεκάδες χώρες του κόσμου και πίστευε ότι καθήκον του φιλοσόφου είναι να καταδείξει τις γενικές παραδοχές για τον κόσμο και να εξαλείψει την αοριστία. Μερικά από τα πιο γνωστά έργα του είναι το “Γιατί δεν είμαι Χριστιανός“, “Η κατάκτηση της ευτυχίας” και η”Ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας“.

2 Φεβρουαρίου 1971: Υπογράφτηκε η Σύμβαση Ραμσάρ

Υπογράφτηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν και τέθηκε σε ισχύ στις 21 Δεκεμβρίου 1975. Πρόκειται, ουσιαστικά, για έναν κατάλογο με υγροβιότοπους διεθνούς σημασίας, τους οποίους τα συμβαλλόμενα κράτη οφείλουν να προστατεύουν και να συντηρούν μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας.

Στην Ελλάδα, βάσει της Σύμβασης Ραμσάρ προστατεύονται οι εξής δέκα υγρότοποι: 1) το Δέλτα Έβρου, 2) οι λίμνες Ισμαρίδα, Βιστονίδα, Πόρτο Λάγος και οι παρακείμενες λιμνοθάλασσες, 3) το Δέλτα του Νέστου και η παρακείμενη λιμνοθάλασσα, 4) η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, 5) οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, 6) το υγροτοπικό σύμπλεγμα των εκβολών των ποταμών Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, 7) η λίμνη Μικρή Πρέσπα, 8) ο Αμβρακικός κόλπος, 9) η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και 10) η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου.

2 Φεβρουαρίου 1977: Γεννήθηκε η Σακίρα

Κολομβιανή τραγουδίστρια της ποπ και λάτιν μουσικής, μία από τις εμπορικά πιο επιτυχημένες των τελευταίων χρόνων. Έχει λιβανέζικες ρίζες από τον πατέρα της και το όνομά της σημαίνει “ευγνώμων” στα αραβικά.

Από την αρχή ξεχώρισε τόσο για τις φωνητικές όσο και για τις χορευτικές της ικανότητες. “Hips Don’t Lie“, “Whenever, Wherever“, “Waka, Waka“, “La Tortura” και “Loca” είναι μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες της, με εκατομμύρια προβολές στο Youtube.

Κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή ύψους 14,5 εκατ. ευρώ και το Νοέμβριο του 2023, πλήρωσε 7,5 εκατομμύρια ευρώ, για να αποφύγει τη φυλάκιση. Απασχόλησε πολλές φορές την επικαιρότητα για την ταραχώδη σχέση της με τον Ισπανό ποδοσφαιριστή, Ζεράρ Πικέ.

Διαβάστε παρακάτω για τα τραγούδια της Σακίρα που αναφέρονται στον Πικέ:

Όλα τα τραγούδια της Σακίρα για τον Πικέ. Οι αναφορές στην απιστία, τη διαφορά ηλικίας και τα παιδιά

2 Φεβρουαρίου 1996: Πέθανε ο Τζιν Κέλι

Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και χορευτής, ο οποίος διακρίθηκε στο είδος του μιούζικαλ. Έμεινε γνωστός ως ηθοποιός και σκηνοθέτης του κλασικού κινηματογραφικού μιούζικαλ “Τραγουδώντας στη βροχή” (1952).

Άλλες ταινίες, στις οποίες ανέδειξε το πολύπλευρο ταλέντο είναι: “Ο Πειρατής” (1948), “Ένας Αμερικανός στο Παρίσι” (1951) και “Τα κορίτσια του Ροσφόρ” (1967).

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.