2 Νοεμβρίου 1755: Γεννήθηκε η Μαρία Αντουανέτα
Αρχιδούκισσα της Αυστρίας και βασίλισσα της Γαλλίας την περίοδο που ξέσπασε η Γαλλική Επανάσταση. Της αποδίδεται η φράση “Δεν έχουν ψωμί; Ας φάνε παντεσπάνι“, αλλά πρόκειται για μύθο. Το 1789, ο πρωτότοκος γιος της, Λουδοβίκος Ιωσήφ πέθανε από φυματίωση, σε ηλικία 7,5 ετών.
Αποκεφαλίστηκε στις 16 Οκτωβρίου 1793, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, σε συνδυασμό με τον τρυφηλό βίο της, ενώ ο λαός πεινούσε. Εννέα μήνες νωρίτερα, στις 21 Ιανουαρίου 1793, οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα και ο σύζυγός της, βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ’.
Διαβάστε λεπτομέρειες για τη Μαρία Αντουανέτα και τον Λουδοβίκο ΙΣΤ’ στο ακόλουθο άρθρο:
2 Νοεμβρίου 1911: Ελλάδα, ελευθερία, ελπίδα… Ελύτης
“Οι λέξεις που ξεκινούσαν από “ελ” μου ασκούσαν πάντα μια μαγεία. Ελλάδα, ελευθερία, ελπίδα και μια Ελένη που ερωτεύτηκα“, είχε δηλώσει για το πώς εμπνεύστηκε το λογοτεχνικό ψευδώνυμό του.
Πολέμησε στο μέτωπο της Αλβανίας ως ανθυπολοχαγός και κόντεψε να πεθάνει. Οι εμπειρίες του τον ενέπνευσαν να γράψει το “Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας“.
Ήταν ο δεύτερος Έλληνας που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας, μετά τον Γιώργο Σεφέρη το 1963. Διαμόρφωσε ένα ξεχωριστό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης.
Διαβάστε για την απάντηση που έδωσε ο Ελύτης στους επικριτές του μετά την απονομή του Νόμπελ στον παρακάτω σύνδεσμο:
2 Νοεμβρίου 1913: Γεννήθηκε ο Μπαρτ Λάνκαστερ
Υπήρξε ένας από τους πιο γοητευτικούς και ταλαντούχους ηθοποιούς της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ.
Η παθιασμένη ερωτική σκηνή με την Ντέμπορα Κερ στην ταινία “Όσο θα υπάρχουν άνθρωποι” (1953), χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο εμβληματικές στην ιστορία της “έβδομης τέχνης”.
Κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο “Είμαστε διεφθαρμένοι;” (1960) και διακρίθηκε ως παρτενέρ της Άβα Γκάρντνερ στην ταινία “Οι Δολοφόνοι” (1946).
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει 19ο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους άνδρες σταρ όλων των εποχών.
Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή του Μπαρτ Λάνκαστερ στο ακόλουθο κείμενο:
2 Νοεμβρίου 1917: Η Διακήρυξη Μπάλφουρ υπέρ των Εβραίων
Έτσι έμεινε γνωστή μία επιστολή του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ προς τον ηγέτη της εβραϊκής κοινότητας της Μεγάλης Βρετανίας, Λόρδο Λάιονελ Ουόλτερ Ρόθτσιλντ.
Μέσω αυτής, οι Άγγλοι τάσσονταν υπέρ της δημιουργίας “εβραϊκής εθνικής εστίας” στην περιοχή της Παλαιστίνης, με σεβασμό στα δικαιώματα του αραβικού πληθυσμού.
Η διακήρυξη δημοσιεύτηκε μία εβδομάδα αργότερα στην εφημερίδα Times και θεωρείται ένα από τα πρώτα βήματα στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.
Διαβάστε στο παρακάτω άρθρο για το χρονικό του Α’ Αραβοϊσραηλινού Πολέμου, ο οποίος ξέσπασε στις 15 Μαΐου 1948, μία ημέρα μετά την ίδρυση του ισραηλινού κράτους:
2 Νοεμβρίου 1960: Πέθανε στο πόντιουμ ο Δημήτρης Μητρόπουλος
Ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες μαέστρους, συνθέτες και πιανίστες. Δεν συμβουλευόταν παρτιτούρα ούτε καν στις πρόβες και συνέθεσε το πρώτο του έργο σε ηλικία 15 ετών. Διηύθυνε μεγάλες ορχήστρες σε Ευρώπη και ΗΠΑ και στις συνθέσεις του περιλαμβάνονται περίπου 40 έργα.
Πέθανε από καρδιακή προσβολή πάνω στο πόντιουμ της Σκάλας του Μιλάνου, κατά τη διάρκεια πρόβας της “Τρίτης Συμφωνίας” του Μάλερ. Ήταν 64 ετών και η τελευταία του επιθυμία ήταν να αποτεφρωθεί και η τέφρα του να μεταφερθεί στην Ελλάδα.
2 Νοεμβρίου 1965: Αυτοπυρπολήθηκε ο Νόρμαν Μόρισον
Αμερικανός ακτιβιστής και πατέρας τριών παιδιών, ο οποίος αποφάσισε να περιλουστεί με κηροζίνη και να καεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Βιετνάμ.
Ο τόπος που ο Μόρισον επέλεξε να δώσει τέλος στη ζωή του ήταν κάτω από το γραφείο του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα. Ήταν 31 ετών.
Ενδεχομένως εμπνεύστηκε από την αυτοπυρπόληση του Βιετναμέζου μοναχού, Θικ Κουάνγκ Ντουκ δύο χρόνια πριν, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:
2 Νοεμβρίου 1966: Γεννήθηκε το “φιλαράκι”, Ντέιβιντ Σουίμερ
Είναι παγκοσμίως γνωστός για το ρόλο του Ρος Γκέλερ στην κωμική σειρά “Τα Φιλαράκια“. Στο επετειακό επεισόδιο “Friends: The Reunion“, Σουίμερ και Άνιστον, Ρος και Ρέιτσελ, αποκάλυψαν ότι τα πρώτα χρόνια των γυρισμάτων ήταν ερωτευμένοι ο ένας με τον άλλο.
Λέγεται ότι ο Σουίμερ είχε τις περισσότερες κατακτήσεις απ’ όλα τα μέλη της παρέας. “Όταν βγαίνει έξω ο Ντέιβιντ, είναι σαν να κατέφτασαν μόλις οι Beatles“, είχε δηλώσει η Κόρτνεϊ Κοξ. Την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο την έκανε το 1991, στην ταινία “Flight of the Intruder“.
Διαβάστε παρακάτω για το τι απέγινε το αγοράκι που υποδύθηκε τον Μπεν, τον γιο του Ρος Γκέλερ στα “Φιλαράκια“:
2 Νοεμβρίου 1975: Δολοφονήθηκε ο Πιερ Πάολο Παζολίνι
Ιταλός σκηνοθέτης, συγγραφέας και διανοούμενος που βρέθηκε άγρια δολοφονημένος σε ερημική περιοχή της Ρώμης, σε ηλικία 53 ετών. Μισό αιώνα μετά, η δολοφονία του παραμένει ανεξιχνίαστη.
Ο 17χρονος Πίνο Πελόζι υποστήριξε ότι διέπραξε το έγκλημα, επειδή ο Παζολίνι αρνήθηκε να υποκύψει στις σεξουαλικές επιθυμίες του. Ωστόσο, το 2005 απέσυρε την ομολογία ενοχής του.
Για πολλούς, η δολοφονία Παζολίνι είχε πολιτικά κίνητρα, ενώ αρκετοί έκαναν λόγο για ανάμιξη της μαφίας. “Κάποιος ή κάποιοι ήθελαν να τον σωπάσουν για πάντα“, είχε πει ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την δολοφονία του Πιερ Πάολο Παζολίνι στο παρακάτω link:
2 Νοεμβρίου 1977: Οι καταστροφικές πλημμύρες σε Αθήνα και Πειραιά
Ισχυρές καταιγίδες ξέσπασαν το απόγευμα, πρώτα στον Πειραιά και ύστερα στην Αθήνα. Οι μαρτυρίες μιλούσαν για “πρωτοφανή κατακλυσμό” και μέσα σε λίγες ώρες, οι δύο πόλεις αποδείχθηκαν ανοχύρωτες και ο κρατικός μηχανισμός απροετοίμαστος.
Συνολικά 39 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ανάμεσά τους βρέφη και μικρά παιδιά. Οικογένειες ξεκληρίστηκαν, χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς στέγη και ρεύμα και οι ζημιές που προκλήθηκαν στα σπίτια, τις επιχειρήσεις, το οδικό και το τηλεφωνικό δίκτυο ήταν τεράστιες.
Αναλυτικότερα για τις φονικές πλημμύρες του 1977 στο ακόλουθο άρθρο:
2 Νοεμβρίου 2008: Πέθανε ο Σταύρος Ξενίδης
Ηθοποιός αγαπητός στο κοινό, που αναλάμβανε κυρίως δεύτερους ρόλους, αλλά ποτέ δεν περνούσε απαρατήρητος. Έπαιξε σε δεκάδες ταινίες, όπως “Ο Ηλίας του 16ου” (1959), “Μοντέρνα Σταχτοπούτα” (1965) και “Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα” (1965).
Έγινε ηθοποιός κρυφά από τους γονείς του και παντρεύτηκε δύο φορές τη Μαργαρίτα Λαμπρινού, με διαφορά 20 ετών!
Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή του Σταύρου Ξενίδη στον παρακάτω σύνδεσμο:
Ειδήσεις σήμερα:
- Διευθύντρια φέρεται να χαστούκισε 12χρονο μαθητή στην Ελευσίνα. Κατέληξε στο νοσοκομείο με τραύμα στα χείλη
- Ταϊλάνδη.Τυφλός ελέφαντας ακολουθεί το κοπάδι που τρέχει για να γλιτώσουν από τις πλημμύρες (Βίντεο)
- Έφτιαξαν τηλεφωνική γραμμή για τα θύματα του ράπερ Diddy. 12.000 κλήσεις μέσα σε 24 ώρες
- Ο παρατεταμένος πόλεμος στη Μέση Ανατολή εγείρει ζητήματα κόστους. Η ακριβή άμυνα του Ισραήλ και το «Iron Beam»
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ