10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου. Η δολοφονία του Καποδίστρια, η τραγωδία στα Καμένα Βούρλα

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου. Η δολοφονία του Καποδίστρια, η τραγωδία στα Καμένα Βούρλα

27 Σεπτεμβρίου 1831. Η δολοφονία του Καποδίστρια

Η ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους άρχισε επίσημα όταν ο Ιωάννης Καποδίστριας κατέφθασε στο Ναύπλιο και δέχτηκε να αναλάβει το τιμόνι της χώρας.

Από μια μερίδα των Ελλήνων θαυμάστηκε όσο ελάχιστοι για τον πατριωτισμό και το πλούσιο έργο του.

Από άλλους μισήθηκε θανάσιμα. Η συγκεντρωτική του διακυβέρνηση ήρθε σε αντίθεση με τα συμφέροντα των τοπικών αρχόντων της εποχής, τους περίφημους προεστούς, ή κοτζαμπάσηδες.

Δολοφονήθηκε στο κατώφλι του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο από τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη, συγγενείς του Πετρόμπεη, σε αντίποινα της φυλάκισης του τελευταίου.

27 Σεπτεμβρίου 1846. Αυτοκτόνησε ο Ανδρέας Λόντος

Υπήρξε προεστός από το Αίγιο, μετέπειτα “Φιλικός”, με σημαντική στρατιωτική και πολιτική δράση στην Επανάσταση του 1821.

Μετεπαναστατικά ανέλαβε διάφορα αξιώματα, από αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης έως υπουργός, όμως εκδιώχθηκε το 1844 με την άνοδο του Ιωάννη Κωλέττη. Δεν μπόρεσε να αντέξει την πολιτική αποτυχία και συνδυαστικά με την οικονομική του δυσμένεια, η ψυχολογική του κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά. Έδωσε τέλος στη ζωή του στις 27 Σεπτεμβρίου του 1846.

27 Σεπτεμβρίου 1854. Το ναυάγιο του “Arctic”

Το επιβατηγό ατμόπλοιο Arctic συγκρούστηκε με το γαλλικό αλιευτικό Vesta ανοιχτά του Καναδά. Οι προσπάθειες να μπαλώσουν την τρύπα με καραβόπανο και στρώματα απέτυχαν και τέσσερις ώρες αργότερα, τα νερά της θάλασσας πλημμύρισαν το πλοίο.

Περισσότεροι από 300 έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων 80 γυναικών και παιδιών. Τα μέλη του πληρώματος είχαν καταλάβει τις ελάχιστες σωσίβιες λέμβους και σώθηκαν, αφήνοντας αβοήθητους τους επιβάτες.

27 Σεπτεμβρίου 1927. Γεννήθηκε ο Ρομάνο Σκάρπα

Ο Ιταλός καρτουνίστας θεωρείται ένας από τους πλέον σημαντικούς και φημισμένους σχεδιαστές ιστοριών του Walt Disney.

Η “αδυναμία” του ήταν ο Μίκυ Μάους, ο οποίος υπήρξε και πρωταγωνιστής της πλειονότητας των ιστοριών του. Ωστόσο, ο σχεδιαστής φιλοτέχνησε μερικές από τις κλασσικότερες σειρές του Ντόναλντ Ντακ. Παράλληλα, πρόσθεσε νέους χαρακτήρες στο σύμπαν του Μίκυ Σίτι και της Λιμνούπολης.

27 Σεπτεμβρίου 1940. Ο “σχηματισμός” του Άξονα

Υπογράφηκε το Τριμερές Σύμφωνο μεταξύ Γερμανίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας, το οποίο προέβλεπε την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική αλληλεγγύη και συνεργασία στην περίπτωση που οποιοδήποτε από τα τρία έθνη δεχτεί εξωτερική επίθεση.

Παρόντες στη συνάντηση στο Βερολίνο για να υπογράψουν ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ, ο υπουργός των εξωτερικών της Ιταλίας Γκαλεάτσο Τσιάνο και ο Ιάπωνας πρέσβης στη Γερμανία Σαμπουρό Κουρούσου.

27 Σεπτεμβρίου 1941. Ιδρύθηκε το ΕΑΜ

Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο υπήρξε η μαζικότερη και πιο μαχητική αντιστασιακή οργάνωση στα χρόνια της Κατοχής. Το ένοπλο σκέλος του, ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ), διεξήγαγε σφοδρό ανταρτοπόλεμο ενάντια στους κατακτητές. Η δράση του οδήγησε στην απελευθέρωση ορεινών περιοχών που ονομάστηκαν Ελεύθερη Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στο Ιδρυτικό του κείμενο, σκοπός του ΕΑΜ ήταν «…η απελευθέρωση του Έθνους από τον ξένο ζυγό…» και «…η κατοχύρωση του κυριαρχικού δικαιώματος του ελληνικού λαού, όπως αποφανθεί περί του τρόπου της διακυβερνήσεώς του…». Αναφερόταν ακόμη ότι «…το ΕΑΜ θα ασχοληθεί με την διατήρηση ακμαίου του απελευθερωτικού πνεύματος του ελληνικού λαού […] με την εξασφάλιση κατά το δυνατόν μιας συνεργασίας με τους άλλους λαούς οι οποίοι αγωνίζονται κατά των δυνάμεων του Άξονος…».

27 Σεπτεμβρίου 1964. Το πόρισμα της δολοφονίας του Κένεντι

Η επιτροπή, που ερεύνησε τη δολοφονία του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, δημοσίευσε το πόρισμά της, σύμφωνα με το οποίο μοναδικός δολοφόνος του Προέδρου ήταν ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ.

Το πόρισμα δεν κατεύνασε τις θεωρίες συνομωσίας, που είχαν πυροδοτηθεί μετά την απανωτή δολοφονία του Όσβαλντ, προτού προλάβει να απολογηθεί. Πολλοί έκαναν λόγο για συγκάλυψη των πραγματικών “εγκεφάλων” που όπλισαν το χέρι του δολοφόνου.

Ο γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Σβάικερ είχε δηλώσει: «Το μοιραίο λάθος που έκανε η Επιτροπή Γουώρεν ήταν ότι δεν χρησιμοποίησε τους δικούς της ερευνητές, αλλά αντ’ αυτού βασίστηκε στο προσωπικό της CIA και του FBI, το οποίο έδινε απευθείας αναφορά στους ανώτερους αξιωματούχους πληροφοριών που διηύθυναν τη συγκάλυψη».

27 Σεπτεμβρίου 1984. Πέθανε ο Χρόνης Εξαρχάκος

Ο αγαπημένος κωμικός ηθοποιός έχει χαραχθεί στη συλλογική μνήμη για τις ατάκες του. Συμμετείχε σε δεκάδες ταινίες και παρότι ο ρόλος του δεν ήταν ποτέ πρωταγωνιστικός, σε πολλές περιπτώσεις κατάφερνε να “κλέβει την παράσταση”.

Στην προσωπική του ζωή επίσης τον περιέγραφαν ως έναν άνθρωπο που σκορπούσε απλόχερα το γέλιο. Δεν παντρεύτηκε ποτέ, καθώς λέγεται ότι έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μαζί με τη μητέρα του, η οποία ήταν ιδιαίτερα αυστηρή και δεν ενέκρινε τις επιλογές του.

Ο Εξαρχάκος διαγνώστηκε με καρκίνο στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Ταξίδεψε στο Λονδίνο για να χειρουργηθεί, όμως η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη. Πέθανε το 1984 σε ηλικία 52 ετών.

χρόνης Εξαρχάκος ως εφευρέτης στην Φίνος Φιλμ

Ο Χρόνης Εξαρχάκος ως εφευρέτης. Αρχείο Finos Film

27 Σεπτεμβρίου 1986. Σκοτώθηκε ο μπασίστας των Metallica

Ήταν ξημερώματα όταν το πούλμαν που μετέφερε το συγκρότημα στην Κοπεγχάγη ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε. Όσοι ήταν μέσα πετάχτηκαν στο δρόμο και άρχισαν να φωνάζουν. Ο μοναδικός που δεν ακουγόταν ήταν ο 24χρονος Κλιφ Μπάρτον. Τα μέλη της μπάντας ξεκίνησαν να τον αναζητούν μέχρι που αντίκρισαν τα πόδια του να προεξέχουν και το υπόλοιπο σώμα ήταν καταπλακωμένο από το αναποδογυρισμένο όχημα.

Ο οδηγός συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος την επόμενη ήμερα όταν διαπιστώθηκε ότι η αιτία του αυτοκινητιστικού δυστυχήματος ήταν ο πάγος. Πάνω στο σημείο του δυστυχήματος στήθηκε μνημείο με στίχους από το τραγούδι “To Live is to Die” το τελευταίο τραγούδι στο οποίο συνέβαλε συνθετικά ο μπασίστας.  Τη θέση του στην μπάντα πήρε ο Jason Newsted και οι Metallica συνέχισαν την περιοδεία τους παρουσιάζοντας το  “Master of Puppets”, το αγαπημένο τραγούδι και τελευταίο δίσκο του Μπάρτον.

27 Σεπτεμβρίου 2004. Η τραγωδία στα Καμένα Βούρλα

Ήταν λίγο πριν τις 10 το πρωί, όταν το λεωφορείο που μετέφερε 37 μαθητές και 4 καθηγητές του Λυκείου Φαρκαδόνας Τρικάλων συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με νταλίκα που πέρασε στο αντίθετο ρεύμα. Επτά μαθητές ανασύρθηκαν νεκροί, τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ άλλοι 27 ήταν γλίτωσαν με ελαφρά τραύματα.

Η χώρα βυθίστηκε σε πένθος, ενάμιση μόλις χρόνο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, όπου τον Απρίλιο του 2003 είχαν χάσει τη ζωή τους 21 μαθητές.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu