10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 9 Φεβρουαρίου. Διονύσιος Σολωμός, Πριγκίπισσα Μαργαρίτα και Ριζοσπάστης

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 9 Φεβρουαρίου. Διονύσιος Σολωμός, Πριγκίπισσα Μαργαρίτα και Ριζοσπάστης

Σήμερα γιορτάζουν οι Μάρκελος, Παγκράτιος, Παγκρατία, Νικηφόρος και Νικηφορία

9 Φεβρουαρίου 1857: Πέθανε ο Διονύσιος Σολωμός

Ήταν ο συγγραφέας του ποιήματος «Ύμνος εις την Ελευθερία», του οποίου οι δύο πρώτες στροφές αποτελούν τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας και της Κύπρου, σε σύνθεση Νικόλαου Μάντζαρου.

Ο Σολωμός είχε κρατηθεί όμηρος από τους Άγγλους σε ένα απομονωμένο φρούριο, την περίοδο της ελληνικής επανάστασης το 1821.

Το ποίημα «Φαρμακωμένη» το έγραψε για τη φίλη του Μαρία Παπαγεωργοπούλου, για να την υπερασπιστεί απέναντι στα κουτσομπολιά της κερκυραϊκής κοινωνίας. Υπήρχαν φήμες για έναν έρωτα της. Απελπισμένη, ήπιε δηλητήριο και πέθανε.

Ο Διονύσιος Σολωμός στο Πλημμελειοδικείο Πατρών! Πως κρίθηκαν οι ισχυρισμοί ότι ήταν αλκοολικός, αγράμματος και νόθος

9 Φεβρουαρίου 1895: Η γέννηση του βόλεϊ, επειδή το μπάσκετ ήταν “βίαιο”

Το 1891, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το άθλημα του μπάσκετ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Ουίλιαμ Μόργκαν ήθελε να δημιουργήσει ένα σπορ λιγότερο «βίαιο» από το μπάσκετ, με το οποίο να μπορούν να ασχοληθούν επιχειρηματίες και μεγαλύτεροι άνθρωποι.

Συνδύασε στοιχεία του τένις και του χαντμπολ και έφτιαξε το «Μίντονετ», το οποίο σήμερα ονομάζουμε βόλλεϊ ή στα ελληνικά πετοσφαίριση.

Το 1949 ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Βόλεϊ (FIVB) και το νέο σπορ έγινε παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών και το 1952 των γυναικών. Το 1964, εντάχθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

9 Φεβρουαρίου 1909: Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ο «Ριζοσπάστης»

Ο Γεώργιος Φιλάρετος εξέδωσε την εφημερίδα, με σκοπό να παρακινήσει το λαό να δράσει εναντίον της μοναρχίας και να διαδώσει την ανάγκη για βελτίωση του δημόσιου βίου. Ο «Ριζοσπάστης» συνέβαλε στην Επανάσταση στου Γουδή.

Από τη στιγμή της έκδοσής του, απαγορεύθηκε η κυκλοφορία του αρκετές φορές καθώς ήταν επίσημο όργανο του ΚΚΕ. Με ψήφισμα της κυβέρνησης του Σοφούλη, η κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη» δεν ήταν πλέον νόμιμη, με αποτέλεσμα να μην εκδίδεται για 27 χρόνια. Το 1974, δύο μήνες μετά την πτώση της Χούντας, επανακυκλοφόρησε οριστικά.

9 Φεβρουαρίου 1928: Γεννήθηκε ο Ρίνους Μίχελς

Ήταν Ολλανδός ποδοσφαιριστής και προπονητής. Το 1999, η FIFA τον ανέδειξε ως τον κορυφαίο προπονητή του 20ού αιώνα, ενώ το «France Football» τον ανακήρυξε κορυφαίο προπονητή όλων των εποχών. Είχε συνδέσει το όνομά του με το «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο», σύμφωνα με το οποίο ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να παίξει σε οποιαδήποτε θέση αν χρειαστεί.

Ήταν προπονητής του Άγιαξ.

Ο Άγιαξ πήρε το όνομά του από τον ήρωα της Τροίας. Ο σύλλογος που έβαζε πρόστιμο στους φιλάθλους που έφευγαν από το γήπεδο. Η “ομάδα των Εβραίων”, που κυνηγήθηκε από τους Ναζί

9 Φεβρουαρίου 1943: Γεννήθηκε ο Τζόζεφ Στίγκλιτς

Είναι Αμερικανός οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Το 2001 τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών σχετικά με την έρευνα που είχε κάνει για ανάλυση των αγορών που χαρακτηρίζονται από ασύμμετρη πληροφόρηση, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις αγορές συναλλάγματος, χρεογράφων και εμπορευμάτων.

9 Φεβρουαρίου 1945: Γεννήθηκε η Μία Φάροου

Είναι Αμερικανίδα ηθοποιός, με έντονη φιλανθρωπική δράση. Έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία «Guns at Batasi» (Ο λέων της Αφρικής), για την οποία κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα ως Νέα Σταρ της Χρονιάς.

Στις 19 Ιουλίου του 1966, παντρεύτηκε τον Φρανκ Σινάτρα, ο οποίος ήταν μεγαλύτερός της 30 χρόνια. Χώρισαν το 1968.

Το 2008, το περιοδικό Time την ανέδειξε ως μία από τις προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

9 Φεβρουαρίου 1980: Γεννήθηκε ο Άγγελος Χαριστέας

Στο Euro του 2004, Ο Άγγελος Μπασινάς εκτέλεσε το κόρνερ στο 57ο λεπτό και ο Χαριστέας πήδηξε πιο ψηλά απ’ όλους και με καρφωτή κεφαλιά έστειλε τους Έλληνες στον «έβδομο ουρανό», σκοράροντας το νικητήριο γκολ έναντι της Πορτογαλίας.

Με την απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο, ασχολείται με δράσεις κατά της βίας.

9 Φεβρουαρίου 1921: Πέθανε ο Μπιλ Χάλεϊ

Το πραγματικό του όνομα ήταν Γουίλιαμ Τζον Κλίφτον Χάλεϊ. Αποτέλεσε από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ροκ εντ ρολ. Είχε τραγουδήσει το περίφημο κομμάτι «Rock Around the Clock».

Ο Άλαν Φριντ είχε εμπνευστεί από ένα τραγούδι του Χάλεϊ που έλεγε «rock, rock, rock everybody, roll, roll, roll everybody» και επινόησε τον όρο «ροκ εντ ρολ». Είχε ανοίξει το δρόμο για τους καλλιτέχνες αυτού του είδους μουσικής, όπως ο Έλβις Πρίσλεϊ, ο οποίος επισκίασε τον Χάλεϊ.

Ροκ ν Ρολ στον Σηκουάνα. Όταν οι νέοι χόρευαν ακόμα και στους δρόμους. Πότε έγινε η πρώτη επίδειξη του επαναστατικού χορού στην Αθήνα

9 Φεβρουαρίου 2002: Πέθανε η Πριγκίπισσα Μαργαρίτα

Το βασιλικό πρωτόκολλο και η αδερφή της Ελισάβετ δεν της επέτρεπαν να παντρευτεί τον μεγάλο της έρωτα. Στα 22 χρόνια της είχε σχέση με σμηναγό Πίτερ Τάουνσεντ, ο οποίος ήταν 16 χρόνια μεγαλύτερος, χωρισμένος και με παιδιά.

Το σκάνδαλο θα ήταν μεγάλο. Αν παντρευόταν τον σμηναγό, θα έχανε τον τίτλο της, θα έπρεπε να φύγει από την Μεγάλη Βρετανία για τουλάχιστον 5 χρόνια. Επίσης, η Εκκλησία της Αγγλίας δεν έδινε την έγκρισή της για τον γάμο.

Σε επίσημη δήλωσή της είχε πει: ««Αποφάσισα να μην παντρευτώ τον Πίτερ Τάουνσεντ. Ακολουθώ τις επιταγές της Εκκλησίας της Αγγλίας που κατακρίνει το διαζύγιο και θα συνεχίσω το καθήκον μου απέναντι στην Κοινοπολιτεία ως πριγκίπισσα. Όλα αυτά είναι πιο σημαντικά από οτιδήποτε άλλο».

Ο απαγορευμένος έρωτας που αναστάτωσε τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας. Γιατί η Ελισάβετ εμπόδισε τον γάμο της πριγκίπισσας Μαργαρίτας με τον αγαπημένο της σμηναγό

9 Φεβρουαρίου 2011: Πέθανε ο Μιλτιάδης Έβερτ

Ήταν ιδρυτικό μέλος και αργότερα έγινε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Εξελέγη δήμαρχος της Αθήνας και ίδρυσε τον 9,84 παρά την απαγόρευση γαι μη κρατικά ραδιόφωνα.

Το παρατσούκλι του ήταν “Μπουλντόζας”. λόγω της πολιτικής του ορμής. Συμμετείχε στο δεύτερο πολιτικό ντιμπέιτ της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, απέναντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη.

Το γεγονός αυτό δυσαρέστησε τα υπόλοιπα κόμματα, με τους αρχηγούς τους να διαμαρτύρονται έντονα στο ΕΣΡ. Ο πρόεδρος της «Πολιτικής Άνοιξης», Αντώνης Σαμαράς, έστειλε εξώδικο στην ραδιοτηλεοπτική αρχή απαιτώντας την παρουσία όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Σημίτης και Έβερτ παρουσίασαν τα προγράμματα και τις θέσεις τους, μίλησαν για θέματα οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής και για τα Ίμια.

Το πρώτο ντιμπέιτ στην Ελλάδα δεν έγινε σε τηλεοπτικό στούντιο! Αναμετρήθηκαν οι Παπανδρέου-Μητσοτάκης-Φλωράκης. Στο δεύτερο, Σημίτης και Έβερτ διαφώνησαν για τους όρους (βίντεο)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.