Στις 16 Αυγούστου του 1943 η μηχανοκίνητη μονάδα των Ναζί εισέβαλε στο χωριό Κομμένο της Άρτας, με το πρόσχημα των αντιποίνων για την παρουσία ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ στην περιοχή.

Στην πραγματικότητα  επρόκειτο για ένα οργανωμένο σχέδιο που υπηρετούσε την χιτλερική αντίληψη περί  συλλογικής ευθύνης.
Οι Γερμανοί, βίασαν γυναίκες, ξεκοίλιασαν εγκύους και σκότωσαν βρέφη με βαμβάκι, που έβαλαν αναμμένο στο στόμα τους!
Ήταν ένα αποτρόπαιο έγκλημα, που το βάφτισαν εκκαθαριστική επιχείρηση.

Kommeno arta - tsander
Μετά τη σφαγή καταμετρήθηκαν 317 νεκροί και μόνο δύο σπίτια έμειναν όρθια.
Ανάμεσα στα θύματα ήταν και οι περίπου 30 καλεσμένοι που είχαν έρθει από γειτονικά χωριά για τον γάμο της Αλεξάνδρας και του Θεοχάρη.

Η οικογένεια της νυφης. Η Αλεξάνδρα εικονίζεται στην πάνω σειρά της φωτογραφίας. Τα αδέλφια της που επέζησαν είναι τα δύο παιδιά που κρατάει από τους ώμους ο πατέρας
Η οικογένεια της νύφης. Η Αλεξάνδρα εικονίζεται στην πάνω σειρά της φωτογραφίας στο κέντρο. Τα αδέλφια της που επέζησαν είναι τα δύο παιδιά που κρατάει από τους ώμους ο πατέρας. Διαβάστε ακόμα για την συγκλονιστική συνάντηση του Γερμανού μουσικού με την ηλικιωμένη επιζήσασα της σφαγής των Ναζί.

Ο ματωμένος γάμος

Το καλοκαίρι του 1943 ο Θεόδωρος Μάλλιος, πάντρευε την κόρη του Αλεξάνδρα με ένα παλικάρι από γειτονικό χωριό.
Ο έμπορος πήρε ειδική άδεια από τους Ιταλούς για την τέλεση του γάμου.
Οι Γερμανοί αδιαφόρησαν. Την ώρα που εισέβαλαν στο χωριό, η νύφη και ο γαμπρός περνούσαν την πρώτη νύχτα του γάμου τους, που έμελλε να είναι και η τελευταία.
Από την οικογένεια της νύφης επέζησαν  μόνο δυο αδέλφια.
Η νύφη, ο γαμπρός και δεκάδες καλεσμένοι εκτελέστηκαν. Πρώτος σφαγιάστηκε ο παπάς που βγήκε να τους καλωσορίσει.

Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» τα δύο αδέλφια της νύφης, που επέζησαν από το μακελειό, να περιγράφουν το ματωμένο γάμο της Αλεξάνδρας.
olokaftoma-ligkades570Διαβάστε στη «ΜτΧ»:  «Ο Γερμανός έβγαλε την ξιφολόγχη και την κάρφωσε στην πλάτη του βρέφους». Η σφαγή στις Λιγκιάδες Ιωαννίνων, επειδή οι αντάρτες σκότωσαν τον φίλο του Χίτλερ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here