Χρησιμοποίησαν τον Tιτανικό ως βιτρίνα για να βρουν ναυαγισμένα πυρηνικά υποβρύχια. Το σχέδιο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που οδήγησε στον εντοπισμό του ιστορικού ναυαγίου

Χρησιμοποίησαν τον Tιτανικό ως βιτρίνα για να βρουν ναυαγισμένα πυρηνικά υποβρύχια. Το σχέδιο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που οδήγησε στον εντοπισμό του ιστορικού ναυαγίου
Όταν το 1985 άρχισαν οι έρευνες για την ανακάλυψη του Τιτανικού, κανείς δεν μπορούσε να υποψιαστεί ότι επρόκειτο για μια επιχείρηση – βιτρίνα των μυστικών υπηρεσιών του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον πρώην σύμβουλο του υπουργείου των ΗΠΑ και ερευνητή του Ινστιτούτου Χούβερ, Μπρους Μπέρκοβιτς, όλη η επιχείρηση σχεδιάστηκε από το Ναυτικό. Ήταν ένα απόρρητο πρόγραμμα, για να βρεθούν δύο άλλα, κρίσιμα ναυάγια, για το πολεμικό ναυτικό.

Το ένα ήταν το USS Thresser, που βυθίστηκε 200 μίλια από το ακρωτήρι Κοντ το 1963 και το άλλο το USS Scorpion, που χάθηκε στον Ατλαντικό το 1967.

Ο Μπάλαρντ εξηγεί πως βυθίστηκε το πλοίο

Τα βυθισμένα υποβρύχια έφεραν ατομικούς αντιδραστήρες και πυρηνικές τορπίλες.

Ο εντοπισμός και η ανέλκυση των πολύτιμων φορτίων, προϋπέθετε άκρα μυστικότητα, ώστε να αποτρέψει την εμπλοκή των Σοβιετικών στις έρευνες. Το ναυάγιο του Τιτανικού ήταν μια σπάνια ευκαιρία κάλυψης, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό δεν ήθελε να αποκαλύψει την περιοχή στην οποία θα διεξάγονταν οι έρευνες για τα δύο σκάφη.

Ο έφεδρος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο οποίος τελικά ανακάλυψε το ναυάγιο του Τιτανικού, πρότεινε στο Γραφείο Ναυτικών Ερευνών να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός ρομπότ βαθέων υδάτων με την ονομασία Argo.

Argo_submersible

To Argo βυθίζεται για να ανακαλύψει το ναυάγιο του Τιτανικού.

Οι επιτελείς είδαν με καλό μάτι την πρόταση του Μπάλαρντ, αλλά έθεσαν τους δικούς τους όρους.

Θα χρηματοδοτούσαν το ρομπότ, αλλά για να βρει τα ναυάγια των δύο πολεμικών πλοίων. Ο χρόνος που θα απέμενε θα αφιερωνόταν στον Τιτανικό. Ο Μπάλαρντ δέχθηκε.

Η κάλυψη ήταν έτοιμη και ο ερευνητής, ως πλοίαρχος πλέον, άρχισε τις έρευνες.

Η επιτυχία ήταν διπλή. Εντόπισε τα δύο υποβρύχια και κατά τη διάρκεια των ερευνών το βαθυσκάφος ανακάλυψε μέσα στην άμμο σε βάθος 12 χιλιάδων ποδών το κουφάρι του Τιτανικού.

Όταν άρχισαν οι εφημερίδες να γράφουν και τα κανάλια να παρουσιάζουν το θέμα του Τιτανικού, η άκρως απόρρητη αποστολή του Πολεμικού Ναυτικού, είχε ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία.

Ο Μπάλαρντ μίλησε αργότερα για τα ανάμεικτα συναισθήματα της ερευνητικής ομάδας. Αρχικά, πηδούσαν από χαρά μόλις ανακάλυψαν το ιστορικό ναυάγιο για το σπουδαίο τους επίτευγμα. Μετά από λίγο όμως, όταν ξεκίνησαν να εξερευνούν το ναυάγιο, συνειδητοποίησαν ότι αντίκριζαν τον τάφο χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι περπατούσαν, έτρωγαν και γελούσαν σε αυτό το κατάστρωμα. Το ξέσπασμα χαράς καταλάγιασε και το συναίσθημα του πληρώματος μετατράπηκε σε περίσκεψη και μια συγκρατημένη θλίψη.

Το 1996 οι Αμερικάνοι αποκάλυψαν τη μυστική επιχείρηση και διαβεβαίωσαν -όπως πάντα- το κοινό, ότι δεν κινδύνευε από τους αντιδραστήρες, που είχε εντοπίσει ο Μπάλαρντ.

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: «Ο Τιτανικός βυθίστηκε. Καμία απώλεια». Το πρωτοσέλιδο που αποτελεί την μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία της δημοσιογραφίας… 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.