Γιατί στη Σουηδία δεν χρησιμοποιείται ο πληθυντικός ευγενείας, ούτε οι τίτλοι «Κύριος» και «Κυρία»;

Γιατί στη Σουηδία δεν χρησιμοποιείται ο πληθυντικός ευγενείας, ούτε οι τίτλοι «Κύριος» και «Κυρία»;

«Dureformen», η μεταρρύθμιση που κατήργησε τους τίτλους ευγενείας στη Σουηδία.

Στη Σουηδία ο κόσμος δεν χρησιμοποιεί τους τίτλους «Κύριος» και «Κυρία» ούτε τον πληθυντικό ευγενείας.

Αντιθέτως, ο ένας απευθύνεται στον άλλο χρησιμοποιώντας μόνο το μικρό όνομα, είτε πρόκειται για τον οδοκαθαριστή είτε για τον πρωθυπουργό της χώρας.

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι γνωστή και ως «Du reformen». Η αντωνυμία «Du» αντιστοιχεί στο δεύτερο πρόσωπο ενικού, δηλαδή στην αντωνυμία «Εσύ».

Η αρχή έγινε το 1967 από τον Bror Anders Rexed, νευροεπιστήμονα και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας.

Bror Anders Rexed

Bror Anders Rexed, ο καθηγητής που ξεκίνησε την κατάργηση των τίτλων ευγενείας

Κατά τη διάρκεια μίας ομιλίας του, ο Rexed, ανακοίνωσε ότι θα απευθύνεται σε όλους με την αντωνυμία «Du» ανεξαρτήτως οικονομικού, επαγγελματικού και κοινωνικού υποβάθρου.

Το συγκεκριμένο περιστατικό έθεσε τις βάσεις για την κοινωνική μεταρρύθμιση«Du reformen».

Στο παρελθόν οι κοινωνικές νόρμες επέβαλλαν τη χρήση της κατάλληλης αντωνυμίας και τίτλου ευγενείας.

Όταν κάποιος απευθυνόταν σε άτομα κατώτερης κοινωνικής τάξης χρησιμοποιούσε την αντωνυμία «ni», δηλαδή «εσείς» ή αλλιώς «han/hon» δηλαδή «αυτός/αυτή».

Η αντωνυμία «ni» υποδηλώνει κάποιου είδους υποτίμηση και ασέβεια προς κάποιο άτομο.

Από την άλλη, η αντωνυμία «Du» χρησιμοποιείται μεταξύ στενών φίλων και συγγενών. Ανάλογη χρήση της αντωνυμίας «Du» γινόταν και στις περιπτώσεις όταν κάποιος απευθυνόταν σε παιδιά.

Στη Σουηδία αναπτύχθηκε ένα περίπλοκο σύστημα τίτλων ευγενείας και αντωνυμιών το οποίο είχε ως βάση το κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο ενός ατόμου, το επάγγελμα του, το φύλο του, την οικογενειακή του κατάσταση.

Παρόλα ταύτα, η χρήση αντωνυμιών και τίτλων ευγενείας διέφερε από περιοχή σε περιοχή της χώρας.

Επιπλέον, μία γυναίκα η οποία ήτανε παντρεμένη με κάποιο ο οποίος διέθετε κάποιο τίτλο ευγενείας συνδεδεμένο με το επάγγελμα του,τότε η γυναίκα υιοθετούσε το θηλυκό τύπο του τίτλου ευγενείας του συζύγου της. Αυτό δημιούργησε προβλήματα καθότι η ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας είχε ως αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες να αποκτήσουν τους δικούς τους επαγγελματικούς τίτλους.

Η Στοκχόλμη

Η Στοκχόλμη

stockholm

Η μεταρρύθμιση «du reformen» ξεκίνησε πριν από το ‘ 67 ως μία ενέργεια οικοδόμησης μιας πιο δημοκρατικής και ισότιμης κοινωνίας.

Τον πρώτο καιρό, οι κρατικές αρχές και αρκετοί κύκλοι με ιδιαίτερα μεγάλη κοινωνική επιρροή προσπάθησαν να επαναφέρουν την ευρεία χρήση της αντωνυμίας «ni».

Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως ένιωθαν ότι η συγκεκριμένη αντωνυμία δεν ταυτίζεται με την ιδιότητα τους ως πολίτες.

Έτσι η μεταρρύθμιση «du reformen» προωθήθηκε ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται το δεύτερο πρόσωπο ενικού ως ο μόνος κοινωνικά αποδεκτός τρόπος προσφώνησης. Επιπλέον, καταργήθηκαν και οι διάφοροι τίτλοι ευγενείας.

Παρόλα ταύτα, όταν γίνεται προσφώνηση των μελών της Βασιλικής Οικογένειας χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα κάποιοι τίτλοι ευγενείας όπως, «Ο Βασιλεύς» (kungen/konungen), η «Αυτού Μεγαλειότης» κτλ.

της αναγνώστριας μας Μαρίας Στρατή

Σημείωση: Η «Μηχανή του Χρόνου» δέχεται κείμενα αναγνωστών και αν είναι στο πνεύμα της σελίδας, τα δημοσιεύουμε. Φυσικά δεν παρεμβαίνουμε ουσιαστικά στα κείμενα, ούτε και φέρουμε ευθύνη για τυχόν ανακρίβειες. Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενα με ένα σύντομο βιογραφικό σας στο [email protected] …… 

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Στα 16 του νίκησε τους Δανούς εισβολείς, στα 17 του έγινε Βασιλιάς της Σουηδίας. Το «Λιοντάρι του Βορρά» που νίκησε τους Γερμανούς, αν και είχε σκοτωθεί… 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu