Οι επεισοδιακές εκλογές του Πειραιά που οδήγησαν στον διαμελισμό σε μικρότερους Δήμους. Η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι και η Κοκκινιά “αποσπάστηκαν” για να διαχωριστεί το προσφυγικό στοιχείο

Οι επεισοδιακές εκλογές του Πειραιά που οδήγησαν στον διαμελισμό σε μικρότερους Δήμους. Η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι και η Κοκκινιά “αποσπάστηκαν” για να διαχωριστεί το προσφυγικό στοιχείο
Ήταν 10 Απριλίου 1932 όταν ο Πειραιάς παρουσίαζε όψη στρατοκρατούμενης πόλης.

Τα πάντα ήταν κλειστά, ενώ στους δρόμους υπήρχαν μόνο περίπολοι αστυνομίας και στρατού.

 Τότε ήταν μάλιστα, που για πρώτη φορά εμφανίσθηκαν στον Πειραιά τεθωρακισμένα οχήματα της Αστυνομίας Πόλεων. Μερικά εξ αυτών στάθμευσαν στην Πλατεία Κοραή, ενώ τα περισσότερα στην Τερψιθέα. Επίσης σε όλη την παραλιακή γραμμή της Ακτής Μιαούλη ουλαμοί ιππικού περιπολούσαν.
Άρθρο του Στέφανου Μίλεση στο pireorama.gr
Δεν ήταν ετοιμασία για πόλεμο αλλά για μια εκλογική αναμέτρηση Δημοτικών εκλογών. Αντιμέτωποι ήταν από την μια πλευρά ο Σωτήριος Στρατήγης  (υποψήφιος του Λαϊκού Συνδέσμου Πειραιώς) και από την άλλη ο Αθανάσιος Μιαούλης (υποψήφιος του Κόμματος των Φιλελευθέρων).
Περιπολία του ιππικού στην ακτή Μιαούλη

Περιπολία του ιππικού στην ακτή Μιαούλη

Ο δεύτερος ήταν δημοφιλής υποψήφιος ειδικά ανάμεσα στους εκλογείς των προσφυγικών συνοικισμών κυρίως της Νέας Κοκκινιάς και της Δραπετσώνας. Ο Αθανάσιος Μιαούλης δεν ήταν τυχαίος υποψήφιος, αλλά δισέγγονος του Ναυάρχου της επανάστασης, στρατιωτικός ο ίδιος γεννημένος στον Πειραιά το 1868, Υδραϊκής φυσικά καταγωγής. Ήρωας Βαλκανικών πολέμων ο ίδιος, είχε παντρευτεί γυναίκα από την επίσης γνωστή πειραϊκή οικογένεια Λυκούδη. Περιζήτητος στον Πειραιά είχε πιεστεί να κατέβει ως υποψήφιος των Φιλελευθέρων, καθώς ο ίδιος επιθυμούσε μια βουλευτική υποψηφιότητα.
Από την άλλη πλευρά ο “βέρος Πειραιώτης” (γεννημένος στον Πειραιά το 1878) Σωτήριος Στρατήγης, φανατικός αντιβενιζελικός, στρέφονταν φανατικά “εναντίον της Βενιζελικής φατρίας, η οποία καταβαράθρωσε κατά την τελευταία τετραετία την Ελλάδα”.
Η σύγκρουση των δύο υποψηφίων ήταν τόσο έντονη που ο Στρατήγης έφτασε στο σημείο να πει δημόσια πως εάν κέρδιζε ο αντίπαλός του, θα ξεσπούσε στρατιωτικό κίνημα από τον Πειραιά!Έτσι κάτω από την ένταση των προεκλογικών ημερών είχαν ληφθεί τόσα μέτρα, ώστε ο Πειραιάς να μοιάζει με πόλη που είχε καταληφθεί! Όλα τα δημόσια κέντρα ήταν κλειστά και μόνο όπου υπήρχαν τα τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας, υπήρχε συγκέντρωση κόσμου, καθώς όλοι ήθελαν να δουν από κοντά αυτά τα παράξενα τετράτροχα οχήματα!
Κάτοικοι του Πειραιά φωτογραφίζονταν μπροστά στα τεθωρακισμένα

Κάτοικοι του Πειραιά φωτογραφίζονταν μπροστά στα τεθωρακισμένα

Παρόλα αυτά ο Σωτήριος Στρατήγης είχε δώσει γραμμή στους ψηφοφόρους του να συγκεντρώνονται όλοι πέριξ των εκλογικών του κέντρων, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια παράξενη συγκέντρωση κυρίως ανδρών σε έναν τελείως έρημο Πειραιά!
Στους τοίχους και στις μάνδρες από την προηγούμενη ημέρα είχαν γραφτεί με μπογιά τεράστια γράμματα “Ψηφίσατε Στρατήγη” ή “Στρατήγαρος”, αλλά και “Μιαούλαρος” ακόμα και πάνω στα ίδια τα κτήρια των εκλογικών κέντρων!
Εκλογικό κέντρο στην περιοχή Βρυώνη. Στη μάντρα είναι γραμμένο σύνθημα υπέρ του Στρατήγη

Εκλογικό κέντρο στην περιοχή Βρυώνη. Στη μάντρα είναι γραμμένο σύνθημα υπέρ του Στρατήγη

Στο κέντρο του Πειραιά ήταν καταφανής η υπεροχή του Στρατήγη, αλλά στους προσφυγικούς συνοικισμούς επικρατούσε όπως είπαμε ο Μιαούλης.
Ο ηττημένος Σωτήριος Στρατήγης

Ο ηττημένος Σωτήριος Στρατήγης

Στο μεταξύ είχε παρατηρηθεί πως ανάμεσα στα ψηφοδέλτια που κυκλοφορούσαν υπήρχαν και κάποια που στο κάτω μέρος τους ήταν γραμμένος ένα ψηφίο ή ένας αριθμός, προσθήκες που αποτελούσαν λόγο ακυρότητας του ψηφοδελτίου! Αυτό δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερη ένταση ανάμεσα στους υποψηφίους.

Τα αποτελέσματα που έγιναν γνωστά την αμέσως επόμενη ημέρα Δευτέρα 11 Απριλίου 1932, έδειξαν πως Δήμαρχος Πειραιώς είχε εκλεγεί ο Αθανάσιος Μιαούλης με 19.818 ψήφους ενώ ο Σωτήριος Στρατήγης είχε λάβει 14.833 ψήφους.

Η ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων έδειξε πως ο Δήμαρχος Πειραιώς είχε εκλεγεί από την επικράτηση των ψηφοφόρων των προσφυγικών περιοχών. Για παράδειγμα στο 45ο Τμήμα στη Νέα Κοκκινιά ο Μιαούλης είχε λάβει 435 ψήφους ενώ το Στρατήγης μόλις 41! Στο 48ο Δραπετσώνας ο Μιαούλης είχε λάβει 412 ενώ ο Στρατήγης 95!
Γενικώς οι εκλογές του 1932 άφησαν σκιά στις εκλογικές αναμετρήσεις του Πειραιά από πολλές απόψεις.

Μια εξ αυτών αφορούσε το 44ο εκλογικό Τμήμα (Νέας Κοκκινιάς) όπου ενώ ψήφισαν 625 στην κάλπη καταμετρήθηκαν 654 ψηφοδέλτια.

Ο διαμελισμός του Πειραιά μετά τις εκλογές

Ο διαμελισμός του Πειραιά μετά τις εκλογές

Οι εκλογές του 1932 συνετέλεσαν στον διαμελισμό του Πειραιά σε μικρότερους Δήμους, ώστε το προσφυγικό στοιχείο να διαχωριστεί από τον κεντρικό Δήμο Πειραιώς.
Η καρατόμηση του Πειραιά, θα ολοκληρωθεί το 1934 από το κόμμα του Σωτήριου Στρατήγη, το Λαϊκό Κόμμα με αρχηγό τον Παναγή Τσαλδάρη. Καρατόμηση που διατηρείται ως σήμερα!
Τέλος να προσθέσουμε ότι ο Αθανάσιος Μιαούλης διετέλεσε Δήμαρχος Πειραιώς μόνο για 120 ημέρες, καθώς όταν του ανακοινώθηκε η κάθοδός του στις Βουλευτικές εκλογές που τόσο επιθυμούσε, υπέστη καρδιακό επεισόδιο!

 Άρθρο του Στέφανου Μίλεση στο pireorama.gr

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ποια ήταν τα δημοφιλή ρούχα «ρετσίνα» για τα οποία οι φοιτητές διαδήλωσαν υπέρ τους. Ήταν ελληνικής ραφής, έσπασαν το ακριβό μονοπώλιο των εισαγόμενων και ο δημιουργός τους έγινε δήμαρχος και βουλευτής…

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu