Η “γέννηση” της Δημοκρατίας στην Αρχαία Αθήνα στη “Μηχανή του Χρόνου”. Από την κληρονομική βασιλεία και τις κοινωνικές ανισότητες στην διαγραφή των χρεών και τη συμμετοχή των φτωχών στα κοινά. Όλη η Α’ εκπομπή από το ert web

Η “γέννηση” της Δημοκρατίας στην Αρχαία Αθήνα στη “Μηχανή του Χρόνου”. Από την κληρονομική βασιλεία και τις κοινωνικές ανισότητες στην διαγραφή των χρεών και τη συμμετοχή των φτωχών στα κοινά. Όλη η Α’ εκπομπή από το ert web
Η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο  παρουσίασε στην ΕΡΤ1 την ιστορία του δημοκρατικού πολιτεύματος, που “γεννήθηκε» στην αρχαία Αθήνα και διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο.

Η πορεία προς τη δημοκρατία ήταν μακρά και ξεκίνησε από τον 8ο αιώνα. Τότε καταργήθηκε η κληρονομική βασιλεία και την εξουσία πήραν οι ευγενείς. Οι κοινωνικές ανισότητες δημιούργησαν αναταραχή στην Αθήνα με αποκορύφωμα το Κυλώνειο άγος, την προσπάθεια δηλαδή του ευγενή Κύλωνα να καταλάβει την εξουσία που οδήγησε στον θάνατο των οπαδών του.

Οι πρόσφατες ανασκαφές στο αρχαίο νεκροταφείο του Φαληρικού Δέλτα όπου βρέθηκαν αλυσοδεμένοι σκελετοί, δείχνουν ότι το «Κυλώνειο άγος»  είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Διαβάστε εδώ για τις ανασκαφές: Αποκαλύφθηκε ομαδική ταφή 80 δεσμωτών που ήταν τοποθετημένοι ο ένας δίπλα στον άλλο στις ανασκαφές στο Φαληρικό Δέλτα. Μερικοί φορούσαν χειροπέδες και συνδέονται με το Κυλώνειο Άγος που συγκλόνισε την αρχαία Αθήνα.

Οι αναταραχές που προκλήθηκαν έγιναν αφορμή για την πρώτη νομοθεσία στην ιστορία της Αθήνας, όταν οι ευγενείς για να αποφύγουν τον εμφύλιο, ικανοποίησαν το αίτημα των φτωχών για καταγραφή νόμων και την ανέθεσαν στον Δράκοντα.

Οι νόμοι του έμειναν στην ιστορία για τη σκληρότητά τους, αλλά δεν έλυσαν τα κοινωνικά προβλήματα της πόλης κι έτσι ανατέθηκε εκ νέου στον Σόλωνα να νομοθετήσει.

Οι διατάξεις του θεωρούνται τα πρώτα βήματα εκδημοκρατισμού των θεσμών ενώ η περίφημη Σεισάχθεια με την οποία απάλλαξε τους φτωχούς από τα χρέη χρησιμοποιείται ως όρος μέχρι τις μέρες μας.

dIMOKRATIA 3

Ο Κλεισθένης θεωρείται ο θεμελιωτής της δημοκρατίας

Τα θεμέλια της δημοκρατίας έθεσε ο Κλεισθένης το 508 πχ με τις μεταρρυθμίσεις του, που έδωσαν το δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά και σε κατώτερες κοινωνικές τάξεις.

Ο «πατέρας της δημοκρατίας» με τον διαχωρισμό της Αττικής ανακάτεψε πλούσιους και φτωχούς. Καθόρισε εκ νέου τα όργανα εξουσίας και καθιέρωσε τον οστρακισμό ως μέτρο προστασίας του πολιτεύματος από επίδοξους τυράννους.

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος συνομιλεί με ιστορικούς και αρχαιολόγους και παρουσιάζει τα σημαντικά γεγονότα που οδήγησαν την Αθήνα στον εκδημοκρατισμό της, ενώ κάνει αυτοψία στον χώρο που συνδέθηκε με το δημοκρατικό πολίτευμα. Την αρχαία αγορά.

dIMOKRATIA CHRIS vASSILOPOULOS (1)

Στην Αρχαία Αγορά πραγματοποιούνταν πολλές λειτουργίες του δημοκρατικού πολιτεύματος

Με τα μέτρα του Κλεισθένη οι θεσμοί στην Αθήνα σταθεροποιήθηκαν και τα κοινωνικά προβλήματα άρχισαν να εξομαλύνονται. Έτσι οι Αθηναίοι ήταν έτοιμοι όχι μόνο να αντιμετωπίσουν την επιδρομή των «βαρβάρων», αλλά και να γυρίσουν την πλάτη στον Πέρση βασιλιά, αποδεικνύοντας τη δημοκρατική τους παράδοση.

Στην εκπομπή μιλούν οι Άννα Ραμμού, καθηγήτρια αρχαίας ιστορίας, Edward Harris, Βρετανός καθηγητής αρχαίας ιστορίας, Ελένη Μπάνου, έφορος αρχαιοτήτων Αθηνών, Σελήνη – Ελένη Ψωμά, ιστορικός, αρχαιολόγοι από το επιγραφικό μουσείο Αθηνών και άλλοι επιστήμονες, ιστορικοί, καθηγητές.

Δείτε όλη την Α εκπομπή «Η «γέννηση» της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα» (ert web)

Δείτε το τρέιλερ του Α’ μέρους:

ΔΕΙΤΕ εδώ την Β εκπομπή : Γιατί τα φορολογικά βάρη σήκωναν οι έχοντες και γιατί οι δημαγωγοί ήταν οι μεγαλύτεροι εχθροί του πολιτεύματος. Η εδραίωση της Δημοκρατίας στα χρόνια του Περικλή στη «Μηχανή του Χρόνου». Όλη η Β’ εκπομπή από το ert web…

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu