Η τυχαία συνάντηση του βασιλιά Ουμπέρτο της Ιταλίας με τον σωσία του. Η θεωρία ότι ήταν δίδυμα αδέλφια και η δολοφονία τους

Η τυχαία συνάντηση του βασιλιά Ουμπέρτο της Ιταλίας με τον σωσία του. Η θεωρία ότι ήταν δίδυμα αδέλφια και η δολοφονία τους

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Ο βασιλιάς της Ιταλίας Ουμπέρτο Α΄ την παραμονή του θανάτου του είχε μία από τις πιο περίεργες συναντήσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.

Τυχαία συνάντησε έναν εστιάτορα που ήταν ο σωσίας του. Όπως αποδείχτηκε, οι δύο τους συνδέονταν από μια σειρά εκπληκτικών συμπτώσεων.

Το αποκορύφωμα ήταν ότι την επόμενη ακριβώς μέρα τόσο ο βασιλιάς όσο και ο εστιάτορας σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς σε διαφορετικά περιστατικά.

Ουμπέρτο Α΄ της Ιταλίας

Ο Ουμπέρτο Α΄, δεύτερος βασιλιάς της Ιταλίας (βασίλεψε 1878-1900) στις 28 Ιουλίου 1900 επισκεπτόταν την Μόντσα. Το απόγευμα της επόμενης μέρας θα ήταν ο επίσημος καλεσμένος σε μια αθλητική διοργάνωση στο στάδιο της πόλης.

Προσωπογραφία του Ουμπέρτο Α΄ λίγα χρόνια πριν από τη δολοφονία του. Ο Ουμπέρτο ήταν υπερήφανος ότι ήταν ο Ευρωπαίος μονάρχης με το μεγαλύτερο μουστάκι. Πηγή: Wikipedia

Το βράδυ αποφάσισε να περιδιαβεί μυστικά το κέντρο της πόλης μόνο μ’ ένα υπασπιστή του. Ο Ουμπέρτο συνήθιζε να κυκλοφορεί συχνά με αυτό τον τρόπο στις ιταλικές πόλεις.

Ήταν κάτι που οι υπεύθυνοι της ασφαλείας του είχαν πει να μην κάνει αφού κατά το παρελθόν είχαν γίνει δύο σοβαρές απόπειρες κατά της ζωής του. Όμως, ο Ουμπέρτο δεν τους άκουσε.

Έτσι, με τη συνοδεία μόνο ενός υπασπιστή δείπνησε σ’ ένα από τα εστιατόρια στη Μόντσα. Όταν ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου ενημερώθηκε από τα γκαρσόνια ότι ο βασιλιάς είχε έλθει απροειδοποίητα στο κατάστημά του έσπευσε να τον χαιρετήσει.

Ο σωσίας του βασιλιά

Αυτό που ο βασιλιάς και ο εστιάτορας διαπίστωσαν αμέσως ήταν ότι οι δύο του είχαν μία εντυπωσιακή ομοιότητα. Έμοιαζαν σαν να ήταν δίδυμοι! Όμως, καθώς ξεκίνησαν να μιλούν διαπίστωσαν ότι μοιράζονταν και πολλά άλλα κοινά μεταξύ τους,

Και οι δύο λέγονταν Ουμπέρτο και είχαν γεννηθεί την ίδια μέρα 14 Μαρτίου 1844 στο Τορίνο. Είχαν παντρευτεί την ίδια μέρα και οι γυναίκες τους λέγονταν Μαργκερίτα και είχαν παρόμοια εμφάνιση.

Επίσης, ο καθένας τους είχε ένα γιο με το όνομα Βιτόριο. Ο Ουμπέρτο ο εστιάτορας της Μόντσα είχε κάνει τα εγκαίνια του καταστήματος του στις 9 Ιανουαρίου 1878, την ίδια μέρα που ο άλλος Ουμπέρτο έγινε βασιλιάς της Ιταλίας.

Ο βασιλιας Ουμπέρτο με τη σύζυγό του, βασίλισσα Μαργκερίτα. Πηγή: Pinterest

Ως νέοι, οι δύο τους είχαν στρατευτεί και πήραν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις που οδήγησαν στην ενοποίηση της Ιταλίας. Για το λόγο αυτό είχαν λάβει επαίνους και προαγωγές στον στρατό  για τον ηρωισμό τους δύο φορές. Αυτό συνέβη για τους δύο Ουμπέρτους τις ίδιες χρονιές, το 1866 και το 1870,

Όπως ήταν φυσικό, ο βασιλιάς εξεπλάγην ευχάριστα με τον εστιάτορα-σωσία του και τον κάλεσε να τον συνοδεύσει την επόμενη μέρα το απόγευμα στο στάδιο της Μόντσα όπου θα λάμβανε χώρα η αθλητική διοργάνωση.

Σκοτώνεται ο σωσίας

Όταν το απόγευμα της 29ης Ιουλίου 1900, ο Ουμπέρτο Α΄ έφθασε στο στάδιο πληροφορήθηκε ότι ο σωσίας του είχε σκοτωθεί το πρωί από πυροβολισμό. Ο βασιλιάς στεναχωρήθηκε και ζήτησε να μάθει ακριβώς τι είχε συμβεί. Σύμφωνα με την αστυνομία ήταν ένα «περίεργο ατύχημα» που ήταν ακόμη υπό διερεύνηση.

Μετά το τέλος της αθλητικής εκδήλωσης ενώ ο βασιλιάς έφευγε από το στάδιο μέσα στην ανοιχτή του άμαξα, ο διευθυντής της αστυνομίας τον πλησίασε και τον ενημέρωνε για τα νεότερα στοιχεία για το θάνατο του σωσία του.

Η δολοφονία του βασιλιά

Εκείνη τη στιγμή ένας αναρχικός, o Γκαετάνο Μπρέσκι, που ήταν στο πλήθος έβγαλε ένα πιστόλι και έριξε τέσσερις πυροβολισμούς εναντίον του βασιλιά. Τρεις τον πέτυχαν στον ώμο, τον πνεύμονα και την καρδιά. Τραυματίστηκε θανάσιμα και εξέπνευσε λίγο αργότερα.

Σκίτσο που δείχνει τη δολοφονία του Ουμπέρτο Α΄ και που δημοσιεύθηκε στον ιταλικό τύπο τις επόμενες μέρες. Πηγή: Reddit

Μετά τη σύλληψή του ο Μπρέσκι είπε στην αστυνομία ότι σκότωσε τον βασιλιά για να εκδικηθεί για το θάνατο 100 εργατών που σκοτώθηκαν το 1898 στο Μιλάνο από δυνάμεις στρατού και αστυνομίας κατά τη διάρκεια της καταστολής μιας διαδήλωσης.

Ο Μπρέσκι που είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ επέστρεψε στην Ιταλία για να εκδικηθεί το θάνατό τους σκοτώνοντας τον Ουμπέρτο.

Η συνάντηση του Ουμπέρτο Α΄ με τον σωσία του και ο βίαιος θάνατος και των δύο την επόμενη ακριβώς μέρα έχουν γεννήσει διάφορες αναπόδεικτες θεωρίες.

Δίδυμος αδελφός;

Πολλοί πιστεύουν ότι ο Ουμπέρτο ο εστιάτορας ήταν πράγματι ο δίδυμος αδελφός του βασιλιά. Αυτός δόθηκε για υιοθεσία αμέσως μετά τη γέννησή του για να μην προκληθεί πρόβλημα στη διαδοχή.

Έχει αποδειχτεί από επιστημονικές έρευνες ότι δίδυμοι που χωρίζονται στη γέννηση όταν μεγαλώσουν κάνουν πολλά παρόμοια πράγματα, όπως να παντρεύονται άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά ή να δίνουν στα παιδιά τους ίδια ονόματα.

Για το βίαιο θάνατο των δύο Ουμπέρτων υπάρχει μία θεωρία ότι ο Γκαετάνο Μπρέσκι έτυχε να τρώει στο ίδιο εστιατόριο στη Μόντσα που επισκέφθηκε ο βασιλιάς.

Θα μπορούσε να τον είχε σκοτώσει άνετα τότε αλλά αιφνιδιάστηκε αφού κανείς δεν ήξερε ότι ο βασιλιάς θα πήγαινε εκεί. Επιπλέον, είχε σχεδιάσει να τον πυροβολήσει την επόμενη μέρα στο στάδιο. Έτσι δεν είχε μαζί του στο εστιατόριο το όπλο του.

Θύματα του ίδιου δολοφόνου;

Γκαετάνο Μπρέσκι. Πηγή: Wikipedia

Όμως, ο Μπρέσκι παρακολούθησε τι συνέβη με τον βασιλιά και τον εστιατόριο. Όπως και οι άλλοι που έγιναν μάρτυρες του περιστατικού, ήταν βέβαιος ότι ο εστιάτορας ήταν ο δίδυμος αδελφός του βασιλιά.

Αποφάσισε να τον σκοτώσει και αυτόν στο πλαίσιο της εκδίκησής του. Επίσης, θα ήταν και μια πρόβα για τη δολοφονία του βασιλιά λίγες ώρες αργότερα.

Έτσι, ο Γκαετάνο Μπρέσκι σκότωσε τον εστιάτορα κάνοντας το να φανεί ως ατύχημα. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο στάδιο όπου ενώ ο βασιλιάς αναχωρούσε τον σκότωσε και εκείνον μέσα στην άμαξα.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.