«Σε κάθε νέα αποστολή δεν γνώριζα αν θα γυρίσω πίσω». Πωλ Βιττωρούλης, ο βραβευμένος εικονολήπτης που κατέγραψε τον βομβαρδισμό της Βυρηττού και τον Αττίλα στην Κύπρο

«Σε κάθε νέα αποστολή δεν γνώριζα αν θα γυρίσω πίσω». Πωλ Βιττωρούλης, ο βραβευμένος εικονολήπτης που κατέγραψε τον βομβαρδισμό της Βυρηττού και τον Αττίλα στην Κύπρο
Ο Πωλ Βιττωρούλης εργάστηκε ως  πολεμικός ανταποκριτής για 25 χρόνια. Με την κάμερα αποτύπωσε κορυφαίες ιστορικές στιγμές σε όλο τον πλανήτη. Γεγονότα που σημάδεψαν μια από τις πιο εκρηκτικές και ταραγμένες περιόδους. «Κάθε φορά που ξεκινούσα μία νέα αποστολή δεν γνώριζα αν θα γυρίσω πίσω» λέει ο Πωλ Βιττωρούλης και θυμάται όλες τις αποστολές του. Τις ιστορίες αυτές  συμπεριέλαβε στο  βιβλίο του, που έχει τίτλο «Camera Belli».

Στο πολυσέλιδο βιβλίο, επέλεξε  23 συναρπαστικές ιστορίες από το σύνολο της καριέρας του που διαδραματίζονται σε διαφορετικές εποχές και γεωγραφικά σημεία. Το βιβλίο είναι μια κιβωτός που περιέχει τις συγκλονιστικές προσωπικές εμπειρίες του βραβευμένου εικονολήπτη, μέσα από τις οποίες σκιαγραφείται μια ολόκληρη εποχή.

«Κατέγραψα την ιστορία για τις γενεές που θα έρθουν» απαντά ο Πωλ Βιττωρούλης σε όσους ρωτούν για τη φύση της δουλειάς του.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι προσωπικές εμπειρίες του βραβευμένου εικονολήπτη, μέσα από τις οποίες σκιαγραφείται μια ολόκληρη εποχή.

Υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της στιγμής που το τανκ υπό τις διαταγές των πραξικοπηματιών συνέτριψε την πύλη του Πολυτεχνείου το 1973. Κατέγραψε τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του Γιον Κιπούρ και τον Εμφύλιο του Λιβάνου δίνοντας το παρόν σε όλες τις τραγικές του εξάρσεις. Για τη κάλυψη του βομβαρδισμού της Βυρηττού τιμήθηκε με το βαρύτιμο δημοσιογραφικό βραβείο «Emmy».

Για 96 μέρες μετέφερε σε όλη την υδρόγειο τις εξελίξεις στο ζήτημα των Αμερικάνων ομήρων στην υπό κατάληψη πρεσβεία των ΗΠΑ στη Τεχεράνη. Και ήταν αυτός που μετέφερε πρώτος την είδηση ότι οι όμηροι ήταν ελεύθεροι από τους δεσμώτες τους τον Ιανουάριο του 1981.

Το βιβλίο συνοδεύεται από ένθετο-poster στο οποίο από τη μία πλευρά περιλαμβάνονται εικόνες από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα και στην άλλη πλευρά ο χάρτης με όλα τα σημεία που βρέθηκε ανά τον κόσμο.

Βρέθηκε στο επίκεντρο της εισβολής των Τούρκικων στρατευμάτων στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974.

Βιντεοσκόπησε τα αμερικάνα αεροπλάνα να βομβαρδίζουν την Τρίπολη της Λιβύης το 1986. Επίσης τον μακροχρόνιο πόλεμο Ιράν-Ιράκ αλλά και την ένοπλη σύρραξη Πακιστάν και Ινδίας.

Συνέβαλε στη διάσωση του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου Pivot το οποίο είχαν διατρήσει πύραυλοι στον Περσικό Κόλπο. Αυτή η πράξη του τιμήθηκε με τη κορυφαία δημοσιογραφική διάκριση της Αμερικής το «Sigma Delta Chi».

Πέρασε το ψυχροπολεμικό παραπέτασμα κινηματογραφώντας κρυφά τις πρώτες εκλογές στη Τσεχοσλοβακία του 1971.

Ήταν παρών στην ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη στο αεροδρόμιο της Γενεύης.

Όλα τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατέθηκαν στον Οργανισμό «Forever Giving» της Forever Living Products, που στηρίζει τα παιδιά ανά τον κόσμο .

Ανέλαβε ριψοκίνδυνες αποστολές: στη νεκρή ζώνη των συνόρων του Πακιστάν- Αφγανιστάν κινηματογραφώντας ένα εργοστάσιο παραγωγής χασίς.

Αυτόπτης μάρτυρας σε ανθρωπιστικές καταστροφές: στον λιμό της Αιθιοπίας και της μάστιγας από το θανατηφόρο τσίμπημα της μύγας τσε-τσε στο Σουδάν.

Αποτύπωσε την αποφασιστικότητα των τρομοκρατών αλλά και την απόγνωση των ομήρων σε αεροπειρατείες που μονοπώλησαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ήταν παρόν σε γεγονότα-καμπή στην ιστορία όπως η άφιξη του Αγιατολαχ Χομεϊνί στη Τεχεράνη.

Γνώρισε προσωπικότητες που διαμόρφωσαν τη ροή της ιστορίας. Στιγμές της καριέρας του υπήρξαν υλικό για τα κινηματογραφικά καρέ του Χόλυγουντ στις ταινίες «Insider» σε σκηνοθεσία Μάικλ Μαν με πρωταγωνιστές τον Αλ Πατσίνο και τον Ράσελ Κρόου, αλλά και στo βραβευμένο με τρία βραβεία Όσκαρ «Argo» σε σκηνοθεσία και πρωταγωνιστικό ρόλο του Μπεν Άφλεκ.

Δείτε υλικό από τα πλάνα που κατέγραψε ο Πωλ Βιττωρούλης :

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu