Λίμπερτυ. Τα αμερικανικά πλοία του πολέμου, που εκτόξευσαν την ελληνική εμπορική ναυτιλία στην ειρήνη. Νέα εκπομπή

Λίμπερτυ. Τα αμερικανικά πλοία του πολέμου, που εκτόξευσαν την ελληνική εμπορική ναυτιλία στην ειρήνη. Νέα εκπομπή

Η άγνωστη ιστορία των πλοίων Liberty και το θαύμα του ελληνικού εφοπλισμού στη «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 στις 21.00 από το COSMOTE HISTORY

Επανάληψη: Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, στις πέντε το απόγευμα

Η εκπομπή αναδεικνύει  τη συμβολή  των πλοίων Λίμπερτυ στην νικηφόρα έκβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατά του Χίτλερ και των δυνάμεων του Άξονα.

Τα Λίμπερτυ ήταν έμπνευση των Βρετανών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα γερμανικά υποβρύχια που τορπίλιζαν και βύθιζαν καθημερινά τα εμπορικά πλοία τους.

Η άγνωστη ιστορία των πλοίων Liberty και το θαύμα του ελληνικού εφοπλισμού στη «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 στις 21.00 από το COSMOTE HISTORY

Έπρεπε να μην χαθεί ο πόλεμος λόγω δυσκολίας ανεφοδιασμού της εμπόλεμης Ευρώπης σε πολεμοφόδια και τρόφιμα. Έτσι σχεδίασαν ένα εργονομικό τύπο πλοίου που θα ναυπηγούνταν γρήγορα από την Αμερική, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά τη μέθοδο της ηλεκτροσυγκόλλησης.

Περίπου 3.000 Λίμπερτυ κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Μερικά από αυτά πήραν μέρος και στην απόβαση της Νορμανδίας.

Τα Λίμπερτυ σε ελληνικά χέρια

Η δημοσιογραφική έρευνα φωτίζει τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν τα πλοία στην ανασυγκρότηση της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Είναι τα πλοία που πρόσφεραν εργασία σε χιλιάδες Έλληνες ναυτικούς και στήριξαν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, τη διαλυμένη ελληνική οικονομία

Μετά το τέλος του πολέμου, οι Αμερικανοί αποφάσισαν να πουλήσουν τα Λίμπερτυ που είχαν διασωθεί και οι Έλληνες εφοπλιστές είδαν την χρυσή ευκαιρία.

Ανάμεσά τους και ο Ωνάσης που δεν κατάφερε να πάρει ούτε ένα από τα πρώτα 98 Λίμπερτυ που αγοράστηκαν με την εγγύηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Τότε μαζί με τους Νιάρχο, Λιβανό, Κουλουκουντή και άλλους εφοπλιστές επινόησαν ένα σχέδιο. Ίδρυσαν αμερικανικές εταιρείες και έβαλαν επικεφαλής Αμερικανούς πολίτες.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι Αμερικανοί δικαιούνταν την απεριόριστη αγορά πλοίων, με ευνοϊκούς όρους. Όταν η Αμερικανική Επιτροπή το ανακάλυψε, επέβαλε πρόστιμα, αλλά δεν άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Με αυτά τα πλοία οι  Έλληνες πλοιοκτήτες κατάφεραν να κυριαρχήσουν στις θάλασσες και η ελληνική ναυτιλία να γίνει πρώτη στον κόσμο μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών.

Στην εκπομπή μιλούν οι:

Ευάγγελος Κούζιλος πρώην  πλοίαρχος, πρόεδρος ομίλου φίλων Λίμπερτυ

Γιώργος Ανωμερίτης, συγγραφέας βιβλίου Hellas Liberty

Γιώργος Χριστόπουλος  Γεν. Δ/ντής Λασκαρίδης Shipping,

Πέτρος Δίπλας δημοσιογράφος,  

Στέφανος Μίλεσης, συγγραφέας – ερευνητής ναυτικής ιστορίας

Σταμάτης Ράπτης, πρώην υποπλοίαρχος ,μέλος πληρώματος Λίμπερτυ

Δημήτρης Καραπιπέρης , πρώην πλοίαρχος, μέλος πληρώματος Λίμπερτυ

Δείτε το τρέιλερ:

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu