Το κοριτσάκι πρόσφυγας από την Τσεχοσλοβακία, που έγινε η πρώτη αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών. Η μεγάλη περιπέτεια της Μαντλίν Ολμπράιτ που χαρακτήρισε τον Τράμπ εχθρό της δημοκρατίας

Το κοριτσάκι πρόσφυγας από την Τσεχοσλοβακία, που έγινε η πρώτη αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών. Η μεγάλη περιπέτεια της Μαντλίν Ολμπράιτ που χαρακτήρισε τον Τράμπ εχθρό της δημοκρατίας
Η Μαντλίν Κόρμπελ Ολμπράιτ γεννήθηκε στις 15 Μαΐου 1937 στη Πράγα της Τσεχοσλοβακίας. Ο πατέρας της ο Jozef Korbel ήταν διπλωμάτης στο υπουργείο εξωτερικών.

Η Μαντλίν ήταν εβραϊκής καταγωγής και έχασε τους παππούδες της στο ολοκαύτωμα. Η οικογένεια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα εξαιτίας της ναζιστικής εισβολής και βρήκε καταφύγιο στο Λονδίνο.

Μετά τον πόλεμο η οικογένεια επιστρέφει στην Πράγα και ο πατέρας διορίζεται πρεσβευτής στην κομμουνιστική πλέον Γιουγκοσλαβία. Ανήσυχος για τις εξελίξεις, ο διπλωμάτης στέλνει την κόρη του εσωτερική σε ιδιωτικό σχολείο της Ελβετίας, όπου μαθαίνει γαλλικά και αλλάζει το όνομά της σε «Μαντλίν».

Με την εγκαθίδρυση κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία, η οικογένεια μετανάστευσε στις ΗΠΑ όπου έλαβε πολιτικό άσυλο.

Ο Κόρμπελ παίρνει τη θέση καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ντένβερ, ενώ αργότερα έφτασε να γίνει πρύτανης. Μια από τις αγαπημένες του φοιτήτριες ήταν η κατοπινή υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

Η νεαρή Μαντλίν εισήχθη με υποτροφία στη σχολή πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Γουίσλεϋ. Το καλοκαίρια έκανε την μαθητεία της στην τοπική εφημερίδα της πόλης, την Denver Post. Εκεί γνωρίστηκε με το μελλοντικό σύζυγο της Joseph Albright. Ο αγαπημένος της ήταν ο κληρονόμος του εκδοτικού συγκροτήματος. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1959 και σύντομα απέκτησε παιδιά.

Η Ολμπράιτ όσο μεγαλώνει τα παιδιά της, παρακολουθεί μαθήματα ρωσικών σε τοπικό κολέγιο και γίνεται δεκτή σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Το 1968 μιλά πλέον άπταιστα ρωσικά και έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της. το 1975 έλαβε το διδακτορικό της στις διεθνείς σχέσεις.

Η πολιτική της καριέρα και το διαζύγιο

Η Ολμπράιτ μπαίνει στην πολιτική αρένα ως σύμβουλος του γερουσιαστή των Δημοκρατικών Edmund Muskie το 1972. Τέσσερα χρόνια αργότερα, προσλαμβάνεται από τον πρώην καθηγητή της στο Κολούμπια Zbigniew Brzezinski για να εργαστεί στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ στην κυβέρνηση του προέδρου Τζίμι Κάρτερ. Η πτώση των Δημοκρατικών ωστόσο από την εξουσία στις αρχές της δεκαετίας του ’80 την αναγκάζει να αναζητήσει εργασιακή διέξοδο στον ιδιωτικό τομέα: αναλαμβάνει θέση καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν (1982), κατακτώντας μάλιστα τον έπαινο του Καθηγητή της Χρονιάς 4 φορές. Την ίδια εποχή, παίρνει διαζύγιο από τον σύζυγό της, ο οποίος την εγκατέλειψε για την αγκαλιά μιας άλλης γυναίκας.

Το 1992 ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επιστρέφει με τους Δημοκρατικούς στον Λευκό Οίκο και ένα από τα πρώτα του μελήματα είναι να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της Ολμπράιτ στην κυβέρνηση. Αρχικά ανέλαβε πρέσβης των Ηνωμένων πολιτειών στον ΟΗΕ. Το 1993 οι ΗΠΑ αρνήθηκαν κατηγορηματικά να στείλουν χερσαίες δυνάμεις στη Ρουάντα με σκοπό να αποφευχθεί η γενοκτονία. Η Ολμπράιτ χαρακτήρισε το συγκεκριμένο περιστατικό ως τη μεγαλύτερη τραγωδία. Παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα, αλλά η τραγωδία της 3ης Οκτωβρίου, είχε κάνει ιδιαίτερα διστακτικό το Πεντάγωνο.

Τον Δεκέμβριο του 1996, ο πρόεδρος Κλίντον έκανε την Ολμπράιτ την πρώτη γυναίκα υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ορκίστηκε ως 64η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στις 23 Ιανουαρίου 1997 και ξεκίνησε ενέργειες για τον περιορισμό του παγκόσμιου πυρηνικού οπλοστασίου.

Ο πόλεμος της Βοσνίας

Η Ολμπράιτ ορκίστηκε 64η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στις 23 Ιανουαρίου 1997 επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον. Wikipedia

Η πρώτη κρίση που κλήθηκε να χειριστεί ήταν ο πόλεμος της Βοσνίας. Μάλιστα μετείχε ως βασική μάρτυρας και στις δίκες που ακολούθησαν. Συγκεκριμένα κατέθεσε κατά της πρόεδρου των Σέρβων της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς, αλλά έδειξε μια επιείκεια στο πρόσωπό της  καθώς ομολόγησε στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης την ενοχή της για διώξεις εις βάρος μουσουλμάνων και Κροατών.

«Πρέπει να επιδείξουμε σεβασμό προς εκείνους οι οποίοι ομολόγησαν την ενοχή τους, ανέλαβαν τις ευθύνες τους έτοιμοι να υποστούν την ποινή τους και αναγνώρισαν την παρούσα δικαστική Αρχή», έλεγε η  Ολμπράιτ, αναφερόμενη στην  Πλάβσιτς που εκτελούσε χρέη αντιπροέδρου στο πλευρό του Κάρατζιτς, ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας.  Η Πλάβσιτς καταδικάστηκε τελικά σε 11 χρόνια κάθειρξη, ποινή που εξέτισε στη Σουηδία. Αποφυλακίστηκε υπό περιοριστικούς όρους.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στη Κένυα

Το 1998 δέχτηκε επίθεση  η αμερικανική πρεσβεία στην Κένυα, ένα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά ανατινάχθηκε στο πάρκινγκ της αμερικανικής πρεσβείας προκαλώντας το θάνατο σε 12 αμερικανούς διπλωμάτες . Η αμερικανίδα πρέσβης  Προύντενς Μπρούσελ υποστήριξε αργότερα  ότι είχε ενημερώσει την αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών για την επικείμενη επίθεση, ζητώντας μάλιστα και πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

Ωστόσο λόγω των περικοπών στο προϋπολογισμό του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών το αίτημα απορρίφθηκε. Μάλιστα και ο στρατηγός Άντονυ Ζίνι είχε χαρακτηρίσει την αμερικανική πρεσβεία στη Κένυα ως ένα ιδιαίτερα εύκολο στόχο. Αν και πρότεινε να ενισχύσει τη πρεσβεία με πεζοναύτες το αίτημα του απορρίφθηκε.

Επιχείρηση Desert Fox κατά του οπλοστασίου του Ιράκ

Στο ζήτημα του Ιράκ ακολούθησε τη πολιτική περιορισμού που είχε ενορχηστρώσει ο στρατηγός Ζίνι και προέβλεπε τη αποστολή ειδικών δυνάμεων στη χώρα, την δημιουργία βάσεων σε κοντινά κράτη, όπως το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία, και αεροπορικές επιδρομές εναντίον επιλεγμένων στόχων του καθεστώτος. Η πολιτική των αμερικανών κορυφώθηκε με την επιχείρηση Desert Fox. Ο βομβαρδισμός του Ιράκ έγινε τον Δεκέμβριο του 1998 και κράτησε τέσσερις ημέρες. Οι κύριοι στόχοι ήταν εγκαταστάσεις έρευνας και ανάπτυξης όπλων, συστήματα αεροπορικής άμυνας, αποθήκες όπλων και εφοδιασμού, καθώς και στρατώνες. Η Ολμπράιτ δήλωσε ότι στόχος δεν είναι η ανατροπή αλλά η καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου.

Το 2000 έγινε η πρώτη αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών η οποία επισκέφθηκε τη Βόρεια Κορέα

Η θέση της για τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003

Η Ολμπράιτ τάχθηκε κατά του πολέμου στο Ιράκ και μάλιστα είχε στείλει επιστολή στο πρόεδρο Μπους καλώντας τον να επικεντρωθεί στη καταστροφή της Αλ Κάιντα και όχι να ανοίξει ένα νέο μέτωπο εναντίον του Σαντάμ Χουσείν. Ωστόσο είπε ότι θα υποστήριζε οποιαδήποτε απόφαση του προέδρου αναεξάρτητα της διαφωνίας της.

Η Μαντλέν Ολμπράιτ είναι η πρώτη αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών. Wikmediamtx Commons

Αρνήθηκε την προεδρία της Τσεχίας

Όταν εγκατέλειψε τη θέση της υπουργού το 2001, η ίδια ως μη γεννημένη σε αμερικανικό έδαφος δεν μπορούσε να κυνηγήσει την προεδρία της χώρας. Μάλιστα η Ολμπράιτ προτάθηκε από τον πρόεδρο της Τσεχικής δημοκρατίας  Βάκλαβ Χάβελ να γίνει αυτή πρόεδρος της Τσεχίας, κάτι που αρνήθηκε κατηγορηματικά. Έγινε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και το 2008 στήριξε την υποψήφιοτητα της Χίλαρυ Κλίντον για τη προεδρία των ΗΠΑ και ορίσθηκε επικεφαλής της ομάδας για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το 2009 κυκλοφόρησε το βιβλίο της με τίτλο Read a prins στο οποίο αποτυπώνει τις διεθνείς περιπέτειές της με τις ξακουστές καρφίτσες της.

Στις εκλογές του 2016 ανέλαβε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρυ Κλίντον. Χαρακτήρισε τον τότε υποψήφιο ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, ως εχθρό της δημοκρατίας. Πέθανε στις 23 Μαρτίου 2022, σε ηλικία 84 ετών.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikipedia

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η αρχηγός των Κούρδων που έχει γίνει ο εφιάλτης των Τζιχαντιστών. Ρόζντα Φελάτ, η κοπέλα που διοικεί στρατό 15.000. Γιατί οι τζιχαντιστές τρέμουν τον θάνατο από τις γυναίκες

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.