Ο “άγνωστος” Μακεδονικός τάφος της Ξάνθης ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό. Το εντυπωσιακό μνημείο του 200 πΧ είναι επισκέψιμο μόνο με τηλεφωνικό ραντεβού…

Ο “άγνωστος” Μακεδονικός τάφος της Ξάνθης ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό. Το εντυπωσιακό μνημείο του 200 πΧ είναι επισκέψιμο μόνο με τηλεφωνικό ραντεβού…
Στο 3,7οχλμ. του δρόμου που οδηγεί από τη Σταυρούπολη στο χωριό Κομνηνά και μετά από μία μικρή παράκαμψη προς τα αριστερά, μέσα σε καταπράσινο τοπίο με αμπέλια, πεύκα και φτελιές, βρίσκεται ο Μακεδονικός Τάφος Σταυρούπολης-Κομνηνών. Το πολύ σημαντικό αυτό μνημείο της Θράκης που χρονολογείται το 200-150 π. Χ., θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014, στις 11.00 το πρωί. Εκεί, θα βρίσκεται  η αρχαιολόγος της ΛΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κυριακή Χατζηπροκοπίου, η οποία θα ενημερώσει το ευρύ κοινό για το μνημείο.

«Ο τάφος είναι σε μια πολύ καλή κατάσταση. Υπάρχει ένας υπάλληλος της υπηρεσίας αλλά δεν είναι δυνατόν να είναι αποκλειστικά στη φύλαξη του εν λόγω μνημείου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν τηλέφωνο για να ανοίξει το μνημείο και να μπορέσουν να το επισκεφτούν», επισημαίνει η αρχαιολόγος κ.  Χατζηπροκοπίου.Ο τάφος είναι ο μεγαλύτερος, πιο καλοδιατηρημένος και πιο εντυπωσιακός μακεδονικός τάφος της Θράκης. Βρίσκεται νότια της πόλης, σε μικρή απόσταση από το δρόμο που οδηγεί στα Κομνηνά. Με βάση την αρχιτεκτονική του μορφή και τα λιγοστά ευρήματα που υπήρχαν στο εσωτερικό του, χρονολογείται στο πρώτο μισό του 2ου αι. π.Χ. Είναι πιθανό να συνδέεται με έναν οικισμό, που βρίσκεται σε απόσταση 500 μ. νοτιότερα, στη θέση Μύτικας Κομνηνών, και είχε μεγάλη διάρκεια ζωής, από την Πρώιμη Εποχή Σιδήρου (9ος – 8ος αι. π.Χ.) μέχρι τη βυζαντινή περίοδο.

Ο τάφος ήταν γνωστός στους χωρικούς της περιοχής από παλιά. Ο πρώτος αρχαιολόγος που επισκέφθηκε το μνημείο ήταν ο Χ. Μακαρόνας, το 1951, ο οποίος πραγματοποίησε μικρή ανασκαφική έρευνα, ενώ η κυρίως ανασκαφή έγινε από τον ίδιο, τον Οκτώβριο του 1953.

Το 1997 ο Δ. Τριαντάφυλλος πραγματοποίησε στερεωτικές εργασίες στο μνημείο και σε συνεργασία με το Δήμο Σταυρούπολης το έχει εντάξει σε ειδικό πρόγραμμα για την ανάδειξη και αξιοποίησή του.

Το μνημείο έχει όλα τα βασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους μακεδονικούς τάφους. Είναι υπόγειος, κτιστός και αποτελείται από δρόμο, προθάλαμο και θάλαμο, που είναι σκεπασμένοι με καμάρες. Είναι κατασκευασμένος με εγχώριο μάρμαρο.

Στο μνημείο μπαίνει κανείς από θύρα που κλεινόταν εξωτερικά με μεγάλες ορθογώνιες μαρμαρόπετρες. Στο άλλο άκρο του υπάρχει η θύρα του προθαλάμου, που αποτελείται από δύο παραστάδες και υπέρθυρο. Ο προθάλαμος έχει πλάτος 3,13 μ. και μήκος 2,12 μ.

Ο θάλαμος έχει πλάτος 3,13 μ. και μήκος 3,155 μ. Στο βάθος του υπάρχουν δύο μαρμάρινες κλίνες γωνιακά τοποθετημένες με μαρμάρινα διπλά προσκεφάλαια στα δύο άκρα τους . Στα πόδια τους διακρίνεται ζωγραφική διακόσμηση.

Ο τάφος σε σχέση με τους άλλους μακεδονικούς παρουσιάζει δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: το πρώτο είναι ο στεγασμένος δρόμος και το δεύτερο το γεγονός ότι οι εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων δεν καλύπτονται με κονιάματα.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu