Oι κάτοικοι τον ονόμαζαν «Πύργο της Βασιλοπούλας» από την κόρη ενός άρχοντα που ζούσε εκεί. Θρυλείται ότι υπήρχε ένα υπόγειο πέρασμα που συνέδεε τον πύργο με την παραλία από όπου η βασιλοπούλα κατέβαινε για να κάνει το μπάνιο της ανενόχλητη.
Η αρχόντισσα ήταν ακριβοθώρητη λόγω της ομορφιάς της. Υπάρχει όμως και η άποψη ότι φρόντιζε να κρύβεται γιατί ήταν πολύ άσχημη.
Ο πύργος είναι σήμερα γενικά γνωστός ως Πύργος στο Κιβέρι. Κιβέρι ή Τζιβέρι ήταν παλιό ενετικό χωριό σχεδόν στη θέση των σημερινών Μύλων.
Ιστορία του Πύργου
Το Κιβέρι ανήκε στο Πριγκηπάτο της Αχαΐας. Το 1388 το πήραν οι Βυζαντινοί του Δεσποτάτου του Μυστρά και από το 1394 έως το 1458 ήταν υπό Ενετική κυριαρχία. Μετά ήρθαν οι Τούρκοι.
Όπως αναφέρει ο “Καστρολόγος” ο πύργος αρχικά είχε ταξινομηθεί στους τούρκικους κουλάδες κυρίως επειδή παλαιότεροι περιηγητές σημείωναν την ύπαρξη τούρκικου κουλά στην περιοχή. Αυτό ήταν σύνηθες στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, γιατί επόπτευαν εύφορες και πλούσιες περιοχές.
Όμως σε κάποιες παλιές φωτογραφίες, από το αρχείο του William J Woodhouse, ο πύργος απαθανατίστηκε στις αρχές του αιώνα και η μορφή του αντιστοιχεί σε Φράγκικη κατασκευή. Έτσι ο πύργος δεν αποκλείεται να είναι χτισμένος τον 13ο ή 14ο αιώνα.
Ο οχυρωματικός περίβολος φτάνει μέχρι τα δύο μέτρα ύψος στη νότια και ανατολική πλευρά και μέχρι ένα μέτρο στη βόρεια. Ο κεντρικός πύργος έχει διαστάσεις διατηρείται στο αρχικό του ύψος που ήταν γύρω στα 10 μέτρα.
Ο πύργος είχε ισόγειο και δύο ορόφους. Υπήρχαν μεγάλα παράθυρα στο δεύτερο όροφο, κάτι που ενισχύει τη θεωρία ότι δεν ήταν ενετικός.
Οι πολεμίστρες
Στην κορυφή υπήρχαν πολεμίστρες, τέσσερις στην ανατολική και δυτική πλευρά και από τρεις στις άλλες. Ο τρίτος όροφος είχε μικρότερα παράθυρα κάτω από τις πολεμίστρες. Σε κάθε γωνία υπήρχε και μια τοξοθυρίδα, που δεν είναι αποκλειστικά μεσαιωνικό στοιχείο, καθώς το είχαν και πολλοί μανιάτικοι πύργοι.
Το ασοβάντιστο ισόγειο δείχνει ότι μάλλον πρέπει να ήταν στάβλος (χαρακτηριστικό των πύργων της Οθωμανικής περιόδου). Οι άλλοι όροφοι ήταν σοβαντισμένοι που σημαίνει ότι ήταν χώροι κατοικίας.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη θέση της εισόδου σήμερα αλλά στις παλιές φωτογραφίες φαίνεται ότι η είσοδος ήταν υπερυψωμένη στη δυτική πλευρά.
Πηγές : Καστρολόγος, Wallace E. McLeod, Hesperia: The Journal of the American School of Classical Studies at Athens, Volume 31, Issue 4, “KIVERI AND THERMISI”, 1962
Ειδήσεις σήμερα:
- ΠΑΣΟΚ. Σε εξέλιξη ο β’ γύρος μεταξύ Δούκα – Ανδρουλάκη για εκλογή προέδρου. Πάνω από 100.000 έχουν ψηφίσει.
- Πέθανε η Αθηνά Μαρτίνου σε ηλικία 97 ετών. Ήταν η πιο ισχυρή γυναίκα της ελληνικής ναυτιλίας
- Συνελήφθη εγγονός πρώην υπουργού για περιστατικό βίας και κλοπής μεταξύ ανηλίκων στην Κηφισιά
- Finos Film: “Σήμερα ο Μ. Πλέσσας θα γινόταν 100”. Η επιστολή στο Φίνο το 1965 για το χρυσό κατσαβίδι που το χάρισε
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ