Ο αιώνιος Αύγουστος του Νίκου Παπάζογλου. Ο ροκ σταρ της Θεσσαλονίκης που «παράτησε» τον Ντύλαν για το μπαγλαμαδάκι. Άγνωστες ιστορίες πίσω από τα τραγούδια του στη «Μηχανή του Χρόνου». Όλη η εκπομπή (βίντεο)

Ο αιώνιος Αύγουστος του Νίκου Παπάζογλου. Ο ροκ σταρ της Θεσσαλονίκης που «παράτησε» τον Ντύλαν για το μπαγλαμαδάκι. Άγνωστες ιστορίες πίσω από τα τραγούδια του στη «Μηχανή του Χρόνου». Όλη η εκπομπή (βίντεο)

Η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, ξετυλίγει το νήμα της ζωής του Νίκου Παπάζογλου και παρουσιάζει τον ροκ σταρ της Θεσσαλονίκης που «παράτησε» τον Ντύλαν για το μπαγλαμαδάκι.

Η εκπομπή συναντά τους φίλους των εφηβικών του χρόνων που διηγούνται πως δημιούργησαν τα πρώτα ροκ γκρουπ τη δεκαετία του 60 και την αξιοσημείωτη επιτυχία που είχαν στα νεανικά στέκια της Θεσσαλονίκης. Τότε που ο νεαρός Παπάζογλου βρέθηκε να τραγουδά στους «Olympians», όταν αναπλήρωσε τον Πασχάλη Αρβανιτίδη, που πήγε φαντάρος.

Αργότερα δημιουργεί ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα με την ονομασία «Μακεδονομάχοι» και επιχείρησε να κάνει διεθνή καριέρα ηχογραφώντας με τους «Ζηλωτές» τον πρώτο του δίσκο στην Γερμανία.

Ο ροκ σταρ της Θεσσαλονίκης

Ο ροκ σταρ της Θεσσαλονίκης τραγουδούσε μόνο ξένο στίχο.

Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει τον άγνωστο Παπάζογλου, που οι φίλοι του αποκαλούσαν «πους-πουλ» και «κατσαβιδάκια» από την επιμονή του να συναρμολογεί ενισχυτές και ηλεκτρονικά κυκλώματα. Ο πολυτεχνίτης μουσικός δημιούργησε το «Αγροτικόν», το πρώτο στούντιο ηχογραφήσεων στη Θεσσαλονίκη.

Τότε ο Διονύσης Σαββόπουλος, παιδικός φίλος από την γειτονιά, του δίνει την πρώτη μεγάλη ευκαιρία και τον παίρνει μαζί του στην παράσταση «Αχαρνής» . Εκεί γνωρίζει τον Μανώλη Ρασούλη και λίγο καιρό αργότερα το Νίκο Ξυδάκη.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος μιλά με νοσταλγία και αγάπη για το γεοτονόπουλο με τον εμγάλο ταλέντο

Ο Διονύσης Σαββόπουλος μιλά με νοσταλγία και αγάπη για το γειτονόπουλο με το μεγάλο ταλέντο

Η παρέα με παραγωγό τον Σαββόπουλο και την συμμετοχή λαϊκών μουσικών όπως ο Δημήτρης Κοντογιάννης, ηχογραφεί την «Εκδίκηση της Γυφτιάς». Τον δίσκο που απαγόρευσε η λογοκρισία από το ραδιόφωνο και λάτρεψαν οι φοιτητές. Η συναυλία στο αμφιθέατρο της Νομικής Θεσσαλονίκης θεωρείται σταθμός για την διάδοση των τραγουδιών.

Η εκδίκηση της Γυφτιάς άνοιξε νέους δρόμους στο ελληνικό τραγούδι. Ο θυμάται ττις στρωματσάδες για να γραφτεί ο δίσκος και ο Ορφέας Περίδης αναπολεί τις στιγμές από το Φευγω που ο Παπαζογλου επέλεξε να τραγουδήσει και να αναδείξει

Η “Εκδίκηση της Γυφτιάς” άνοιξε νέους δρόμους στο ελληνικό τραγούδι. Ο Δημ. Κοντογιάννης θυμάται τις πενιές και τις στρωματσάδες για να γραφτεί ο δίσκος. Ο Ορφέας Περίδης αναπολεί τις στιγμές από το “Φεύγω” το πρώτο του τραγούδι του, που ο Παπαζογλου επέλεξε να ερμηνεύσειει και να αναδείξει στις συναυλίες του.

Η ιστορία των τραγουδιών

Μέσα από τον δίσκο ξεχώρισε αμέσως το «Τρελή και Αδέσποτη». Ο Νίκος Ξυδάκης μας αποκαλύπτει ότι το λαϊκό τραγούδι δεν γράφτηκε απευθείας σε μπουζούκι και για να μας το αποδείξει έπαιξε στο πιάνο τις νότες που εμπνεύστηκε.

Το «Ραγίζει απόψε η καρδιά» του Τάκη Σιμώτα γράφτηκε σε ανύποπτο χρόνο, μπήκε στο συρτάρι και ξαναβγήκε για να του το κάνει δώρο ο Παπάζογλου στο γάμο του.

Και όμως το ¨Τρελλή και αδέσποτη" γραφτηκε πρώτα σε πιάνο από τον Ξυδάκη. ΣΤην εκπομπή θυμάται πως το έπαιξε την πρώτη φορά για να κοντράρει τον Ρασούλη

Και όμως το ¨Τρελλή και αδέσποτη” γράφτηκε πρώτα σε πιάνο από τον Νίκο Ξυδάκη. Στην εκπομπή θυμάται πως το έπαιξε την πρώτη φορά στο πιάνο του για να κοντράρει τον Ρασούλη.

Ο τραγουδιστής με το κόκκινο φουλάρι, βοηθούσε τους νέους καλλιτέχνες που πίστευε ότι είχαν μέλλον στην μουσική. Δυο από αυτούς ήταν ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Ορφέας Περίδης, που μιλούν στην εκπομπή για την συνεργασία τους με τον Νίκο Παπάζογλου.

Ο Σωκράτης Μάλαμας υπήρξε κιθαρίστας στο συγκρότημα Λοξή Φάλλγα του Παπαζογλου. Μιλά με σεβασμό και δέος για τον άνθρωπο που του έδωσε την ευκαιρία να τραγουδήσει μπροστά σε ευρύ κοινό και να ηχογραφήσει τον πρώτο δίσκο του.

Ο Σωκράτης Μάλαμας υπήρξε κιθαρίστας στο συγκρότημα Λοξή Φάλαγγα του Παπάζογλου. Μιλά με σεβασμό και εκτίνηση για τον άνθρωπο που του έδωσε την ευκαιρία να τραγουδήσει μπροστά σε ευρύ κοινό και να ηχογραφήσει τον πρώτο δίσκο του.

Η μεγάλη αγάπη του τραγουδιστή για την θάλασσα, αποτυπώνεται μέσα από αφηγήσεις που μιλούν για την ηρεμία αλλά και την έμπνευση που αντλούσε μέσα από τη ενασχόληση του με το ιστιοπλοϊκό του σκάφος. Ως πηγαίος καλλιτέχνης πολλές φορές τα τραγούδια που έγραφε ήταν βιωματικά, όπως το τραγούδι «Αύγουστος» που έχει μια τρυφερή ιστορία.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”:  «Αύγουστος», το τραγούδι του Νίκου Παπάζογλου που έμεινε στο συρτάρι για δυο χρόνια επειδή ο φίλος του, Ντίνος Χριστιανόπουλος, διαφωνούσε με την ομοιοκαταληξία και το θεωρούσε ποίημα. Για ποια γράφτηκε (βίντεο)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.