Ακριβώς απέναντι από το Βουρκάρι στην Τζιά βρίσκεται η χερσόνησος της Αγίας Ειρήνης, που πήρε το όνομά της από το ομώνυμο γραφικό ξωκλήσι. Εκεί ανακαλύφθηκε ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς του Αιγαίου.
Διήρκεσε από την εποχή του Χαλκού έως το τέλος των μυκηναϊκών χρόνων (περ. 3000-1100 π.Χ.).
Ο Προϊστορικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης Κέας υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα του Αιγαιακού χώρου, από το τέλος της νεολιθικής εποχής (3000 π.Χ.), που χρονολογείται η πρώτη εγκατάσταση στο χώρο, μέχρι τον 15ο αιώνα π.Χ., οπότε καταστράφηκε από τους ισχυρούς σεισμούς , σε περίοδο μεγάλης ακμής.
Εδώ βρέθηκe το μοναδικό στις Κυκλάδες κατά την περίοδο αυτή ιερό του Διονύσου (2000 π.Χ.). Επίσης τμήμα του οχυρωματικού περιβόλου με τον πύργο και την πύλη (2000-1500 π.Χ.), τα ερείπια του αποχετευτικού και υδρευτικού δικτύου (από τον 15ο αι. π.Χ.), η «οικία του άρχοντα», τα ερείπια μιας πολυτελούς κατοικίας κτισμένης κατά τα μυκηναϊκά πρότυπα (16ος-15ος αι. π.Χ.). Η οικία Α αποτελούνταν από 24 υπόγεια διαμερίσματα και 2 ορόφους σε ορισμένα του τμήματα. Τα κτήρια χώριζαν στενοί δρόμοι.
Το πιο εντυπωσιακό και μοναδικό παγκοσμίως εύρημα οι «Κόρες», πενήντα πήλινα εδώλια από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, που ήρθαν στο φως στην περιοχή του ναού, που εικάζεται πως απεικονίζουν λατρεύτριες, ιέρειες ή ακόμη και θεότητες. Σήμερα εκτίθενται σε περίοπτη θέση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιουλίδας, όπως κι όλα τα ευρήματα της περιοχής.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το νησί με τις 365 εκκλησίες και τα 365 μπαρ. Υπήρξε περίοδος που όλοι οι κάτοικοί του πουλήθηκαν ως σκλάβοι. Από εκεί ήταν ο πρώτος υπουργός Παιδείας της Ελλάδας
Η αρχαιολόγος Caskey Myriam, που μετείχε στην ανασκαφική ομάδα έγραψε στο ένθετο ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ :
“Με τα χέρια ακουμπισμένα στη μέση ή λίγο πιο κάτω φαίνονται σαν να χορεύουν, και θα μπορούσαν ίσως να θεωρηθούν ως λάτρεις της θεότητας που προσδοκούν την επιφάνεια της, εάν φυσικά δεν απεικονίζουν θεότητες. Από τα αγάλματα, πολύ λίγα κεφάλια έχουν βρεθεί. Ίσως χρησιμοποιήθηκαν κατά την αρχαιότητα ως αντικείμενα λατρείας, όπως επιβεβαιώνεται από κεφαλή που βρέθηκε σε ιερό του τέλους των γεωμετρικών χρόνων, τοποθετημένη στο δάπεδο μέσα σε πήλινο δακτύλιο. Προφανώς το χρησιμοποιούσαν ως λατρευτικό άγαλμα».
Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis που έχει το πιστοποιημένο service για όλα τα DJI drone και διαθέτει τα κορυφαία μοντέλα Mavic και Phantom
Δείτε από ψηλά τον προϊστορικό οικισμό της Αγ. Ειρήνης δίπλα στο Βουρκάρι της Τζιάς.
Με πληροφορίες από τον Δήμο Κέας, το βιβλίο της αρχαιολόγου Miriam Ervin Caskey και την ταξιδιωτική ιστοσελίδα URBAN TRAVEL TALES (Lisa Samloglou)
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο ξεχασμένος προϊστορικός οικισμός της Ραφήνας που χρονολογείται από την εποχή του χαλκού. Τα σπίτια είχαν στο κέντρο εστία για μαγειρική και θέρμανση (drone)
Ειδήσεις σήμερα:
- “Κοιμόμουν στο γρασίδι. Πήγαινα κάθε μέρα στο Τμήμα”. Οι πρώτες δηλώσεις του Έλληνα που χάθηκε στην Κωνσταντινούπολη
- Επιβάτης στο ΚΤΕΛ Δράμας ταξίδεψε στην μπαγκαζιέρα του λεωφορείου! Ο οδηγός τον κλείδωσε κατά λάθος
- Πέντε φορές είχε εντοπιστεί να οδηγεί μεθυσμένος ο 46χρονος που παρέσυρε γονείς και παιδί στη Θεσσαλονίκη
- Τεντόγλου στο Diamond League μετά την τρίτη θέση: «Θα αφήσω το μήκος, αν αλλάξει ο κανονισμός»
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ