1983. Το φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ είχε διοργανωθεί με κάθε λεπτομέρεια. Tα μέλη της νεολαίας, της Νέας Δημοκρατίας πίστευαν ότι θα ήταν ξεχωριστό από τις προηγούμενες χρονιές, εξαιτίας του υψηλού καλεσμένου, Μάνου Χατζιδάκι.

Ο Μάνος ανέβηκε στη σκηνή. Μετά από λίγο, μια μικρή μερίδα ΟΝΝΕΔιτών άρχισαν να φωνασκούν.
«Φέρτε μας τον Σαλαμπάση», έλεγαν μεταξύ άλλων, όπως θυμάται παλιό μέλος της νεολαίας. Ο Χατζιδάκις δεν πίστευε στα αυτιά του. Όχι γιατί είχε πρόβλημα με τον Σαλαμπάση, αλλά γιατί όταν παρουσίαζε τη μουσική του, απαιτούσε δύο πράγματα.
Να μην θορυβεί το κοινό και να σέβονται αυτόν και τους μουσικούς.
Αμέσως, γύρισε και κοίταξε τον κόσμο. Νευριασμένος, αποκάλεσε ανάξιους τους νεολαίους, που έκαναν πλάκα. Ποιος είδε το θεριό και δε φοβήθηκε.
Μετά τον «εξάψαλμο», ο συνθέτης αποχώρησε.«Είναι νεολαία αναψυκτηρίου», είπε αργότερα.

xatzidakis4

Παρά το γεγονός ότι τον «χρέωναν» στον χώρο της Δεξιάς, πολλοί ξεχνούσαν ότι στην κατοχή ήταν μέλος της ΕΠΟΝ. Ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν πάντα ασυμβίβαστος και είχε ξεκαθαρίσει ότι «δεν τον ενδιέφερε η πολιτική, γιατί ήταν πρώτα απ’ όλα πολίτης». Έτσι, λίγο καιρό μετά, στο φεστιβάλ της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού «Ρήγας Φεραίος», ο συνθέτης χάριζε στους παρευρισκόμενους μια αξέχαστη συναυλία. Τον είχαν καλέσει και είχε ανταποκριθεί. Όπως έλεγε, είχε παίξει μπροστά σε μια «πολιτισμένη νεολαία».

Η προσφορά του ασυμβίβαστου και ανατρεπτικού Μάνου Χατζιδάκι, δεν σταμάτησε ποτέ. Το τελευταίο δημιούργημά του, ήταν η Ορχήστρα των Χρωμάτων. Μετά από τόσες μελωδίες, ενορχηστρώσεις, συνθέσεις, δίσκους, τραγούδια και επιτυχίες, ήθελε να δημιουργήσει μια διαφορετική ορχήστρα.

Ήθελε να παρουσιάσει στους φίλους της μουσικής ένα καινοτόμο σύνολο μουσικών, οργάνων και ήχων, με ρεπερτόριο διαφορετικό από ότι είχε συνηθίσει το κοινό.

037

Το 1989 το όνειρό του έγινε πραγματικότητα. Στις 23 Νοεμβρίου έδωσε την πρώτη παράσταση, με σολίστ τη Ντόρα Μπακοπούλου. Ακολούθησαν άλλες 20 συναυλίες και 32 ρεσιτάλ ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου. «Η Ορχήστρα των Χρωμάτων κατάφερε να επιβάλλει μία καινούρια μουσική πρόταση. Στόχος ήταν να ελευθερώσει τον μουσικό από το μουσικό κείμενο» έλεγε χαρακτηριστικά.

Σήμερα η Ορχήστρα των Χρωμάτων «φυτοζωεί».
Η κρίση και τα μνημόνια «σίγησαν» τα όργανα. Σταδιακά, αρκετοί μουσικοί παραιτήθηκαν, επειδή το υπουργείο Πολιτισμού όπου ανήκει, διέκοψε την επιχορήγηση.

Δείτε εδώ τον Μάνο Χατζιδάκι και τη Μελίνα Μερκούρη να ερμηνεύουν το τραγούδι «Ο κυρ Αντώνης».

Ο Μάνος Χατζιδάκις πέθανε στις 15 Ιουνίου του 1994, σε ηλικία 68 ετών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here