10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 10 Απριλίου. Έξοδος Μεσολογγίου, Πήλιος Γούσης και ο «Ο τίγρης του Νότου»

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 10 Απριλίου. Έξοδος Μεσολογγίου, Πήλιος Γούσης και ο «Ο τίγρης του Νότου»

Σήμερα γιορτάζουν οι Μάξιμος, Μάξιμη, Αναξιμένης, Δημοσθένης, Διονύσιος, Διονυσία, Επαμεινώνδας, Ετεοκλής, Ζήνων, Ηρακλής, Ηρακλεία, Ηφαιστίων, Θεμιστοκλής, Θεμιστοκλεία, Θεόφραστος, Θησέας, Ισοκράτης, Μιλτιάδης, Ξενοφών, Ξενοφωντία, Όμηρος, Παρμενίων, Πελοπίδας, Περικλής, Πίνδαρος, Πολύβιος, Προμηθεύς, Σοφοκλής, Σοφόκλεια, Σωκράτης, Τιμόθεος, Τιμοθέα, Φιλοποίμην και Φωκίων.

10 Απριλίου 1585: Πέθανε ο Πάπας Γρηγόριος 13ος

Ο μεταρρυθμιστής του νέου ημερολογίου

Σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο, το έτος δεν διαρκούσε 365 μέρες, αλλά 365, 242 (περίπου 6 ώρες) Όμως, ο υπολογισμός ήταν λάθος καθώς η διάρκεια του ηλιακού έτους είναι 365,242199 ημέρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα με το πέρασμα των αιώνων να δημιουργείται απόκλιση στην ημερομηνία της εαρινής ισημερίας, που ξεπερνούσε τις δύο εβδομάδες.

Λύση στο πρόβλημα δόθηκε με απόφαση του Πάπα Γρηγόριου 13ου. Διέταξε τους αστρονόμους Χριστόφορο Κλάβιο και Λουίτζι Λίλιο να μετονομάσουν την 5η Οκτωβρίου 1582 σε 15η Οκτωβρίου, διορθώνοντας την απόκλιση ημερομηνιών που προέκυψε τους προηγούμενους 11 αιώνες. Σταδιακά υιοθετήθηκε σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα το εφάρμοσε τελευταία σε όλη την Ευρώπη, το 1923,  γι αυτό και στο σχολείο διδασκόμαστε τα γεγονότα της Μικρασιατικής εκστρατείας με δύο ημερομηνίες.

(Τουλάχιστον οι παλαιότεροι). Στο άγιο όρος τηρούν ακόμη το παλαιό ημερολόγιο κι έτσι τα Χριστούγεννα πέφτουν 7 Ιανουαρίου.

Γιατί Ορθόδοξοι και Καθολικοί δεν γιορτάζουν μαζί το Πάσχα; Πότε συμπίπτουν και πότε δεν θα ξανασυναντηθούν

10 Απριλίου 1826: Πέθανε ο Πήλιος Γούσης

Σουλιώτης οπλαρχηγός και αγωνιστής της επανάστασης του 1821. Αν και πήρε μέρος στον αγώνα εναντίον του Αλή πασά Τεπελενλή, έχει μείνει στην ιστορία ως ο «προδότης» που έδωσ κρίσιμες πληροφορίες στον Αλή Πασά και έτσι έπεσε το Σούλι. Ιστορικοί υποστηρίζουν πως η «προδοσία» του Πήλιου Γούση στην κατάληψη του Σουλίου, βασίζεται στη λαϊκή παράδοση και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Σε πολλά βιβλία αναγράφεται ότι ο Γούσης ήταν πολεμιστής, ο οποίος μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1819.

Πήλιος Γούσης, ο αγωνιστής που κατηγορήθηκε ότι πρόδωσε το Σούλι στον Αλή Πασά. Γιατί αμφισβητείται η προδοσία του και πως προέκυψε η βαριά κατηγορία

10 Απριλίου 1826: Ξεκίνησε η Έξοδος του Μεσολογγίου

Το 1825, στο Μεσολόγγι ξεκίνησε η πολιορκία του Κιουταχή και στη συνέχεια του Ιμπραήμ Πασά. Οι Έλληνες στέκονταν σθεναρά απέναντι στον εχθρό για ένα χρόνο. Όμως, η πείνα άρχισε να οδηγεί τους Μεσολογγίτες σε αδιέξοδο. Από τα μέσα Φεβρουαρίου 1826, η κατάσταση ήταν τραγική, καθώς δεν μπορούσαν να συντηρηθούν. Αφού έσφαξαν και έφαγαν όλα τα ζώα, τρέφονταν με ποντίκια ενώ αναφέρθηκαν και περιστατικά νεκροφαγίας.

Στις 10 Απριλίου, οι «ελεύθεροι πολιορκημένοι» αποφάσισαν να βγουν από την πόλη. Το σχέδιο της εξόδου μάλλον προδώθηκε και ακολούθησε σφαγή.

4000 σκοτώθηκαν, 3000 αιχμαλωτίστηκαν, 2000 σώθηκαν.

Η ηρωική έξοδος των υπερασπιστών του Μεσολογγίου όταν τελείωσαν όλες οι τροφές, τα ζώα και τα χόρτα. Οι πολιορκημένοι κυνηγούσαν ακόμα και ποντίκια, ενώ υπήρξαν κρούσματα νεκροφαγίας

10 Απριλίου 1847: Γεννήθηκε ο Τζόζεφ Πούλιτζερ

Αμερικανός δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας New York World. Τα θέματα που δημοσίευε σχετίζονταν με ανθρώπινες ιστορίες, σκάνδαλα, αθλητικό ρεπορτάζ, ρεπορτάζ μόδας και κόμικς εισάγοντας τον «κίτρινο τύπο» στη δημοσιογραφία. Στη διαθήκη του άφησε κληροδότημα για την ίδρυση δημοσιογραφικής σχολής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και για την θέσπιση των ομώνυμων βραβείων.

10 Απριλίου 1910: Πέθανε ο Ζαν Μορέας

Το πραγματικό όνομα του ποιητή ήταν Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος. Η συμβολή του στον γαλλικό πολιτισμό ήταν καθοριστική σημασίας – γι’ αυτό άλλωστε το ψευδώνυμό του ήταν στα γαλλικά. Μερικά από τα έργα του είναι «Τρυγόνες και Έχιδναι», «Les Cantilènes», «En rêvant sur un album de dessins» και «Οι Στροφές».

10 Απριλίου 1912: Ο Τιτανικός έκανε το πρώτο και το τελευταίο ταξίδι του

Το σύγχρονο και “αβύθιστο” πλοίο ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Οι επιβάτες ήταν 922 και αποτελούνταν από την «αφρόκρεμα» του πλούτου και μετανάστες. Τέσσερις μέρες αργότερα, το πλοίο συγκρούστηκε σε παγόβουνο νότια της Νέας Γης, με αποτέλεσμα να εισέλθουν νερά. Πνίγηκαν ή πάγωσαν μέχρι θανάτου 1.505 άνθρωποι, καθιστώντας το ναυάγιο του Τιτανικού ως ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυτικά δυστυχήματα.

“Ο Τιτανικός βυθίστηκε. Καμία απώλεια”. Το πρωτοσέλιδο που αποτελεί την μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία της δημοσιογραφίας

10 Απριλίου 1919: Δολοφονήθηκε ο Εμιλιάνο Ζάπατα

«Ο τίγρης του Νότου»

Ηγετική μορφή κατά την Μεξικανική Επανάσταση. Αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των αγροτών, καθώς τάχθηκε κατά των μεγαλοτσιφλικάδων. Στα 18 του χρόνια φυλακίστηκε για τη δράση του υπέρ της επιστροφής των κτημάτων που είχαν δημευθεί από τους τσιφλικάδες.

Ο Ζάπατα ασκούσε τεράστια επιρροή στους Μεξικανούς και ενοχλούσε την οικονομική και πολιτική ελίτ. Ο Βενουστιάνο Καράντζα, φεουδάρχης και πολιτικός, αποφάσισε να τον δολοφονήσει με τη βοήθεια του στρατηγού, Ιησού Γκουαγιάρντο, καθώς στεκόταν εμπόδιο στα σχέδιά του. Ο  Γκουαγιάρντο τον προσέγγισε και του ζήτησε να συναντηθούν κρυφά, γιατί υποτίθεται ότι ήθελε να να προσχωρήσει στους «Ζαπατίστας». Τον Ζαπάτα κατάφεραν να τον δολοφονήσουν αλλά ο μύθος του μεγάλωσε όσο μεγάλωσε και η αδικία σε βάρος των χωρικών.

Εμιλιάνο Ζαπάτα: “Είναι καλύτερα να πεθάνεις όρθιος, παρά να ζεις γονατισμένος”. Ο Μεξικανός κτηνοτρόφος που επαναστάτησε κατά των μεγαλοτσιφλικάδων και δημιούργησε τον επαναστατικό στρατό των Ζαπατίστας. Το τραγικό τέλος

10 Απριλίου 1962: Πέθανε ο Μάικλ Κέρτιζ

Ο σκηνοθέτης της «Καζαμπλάνκα»

Περισσότερες από 150 ταινίες φέρουν το όνομά του. Η «Καζαμπλάνκα» (1942) θεωρείται από τις μεγαλύτερές του επιτυχίες που πήρε Όσκαρ καλύτερη ταινίας. Αποτελεί ρομαντική δραματική ταινία, η οποία διαδραματίζεται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένας Αμερικανός βρέθηκε με την παλιά του αγάπη στην Καζαμπλάνκα, η οποία του ζήτησε τη βοήθειά του για να φύγει από τη χώρα. Είχε παντρευτεί έναν Τσεχοσλοβάκο ο οποίος διωκόταν και ήθελε να φύγει από το Μαρόκο, για να πολεμήσει κατά του Γ’ Ράιχ.

10 Απριλίου 1970: Ξεκίνησε η διάλυση των Beatles

Οι λόγοι που οδήγησαν στη διάλυση του συγκροτήματος ήταν πολλοί: ο θάνατος του μάνατζερ, η «Μπιτλμάνια» που άρχισε να τους κουράζει, η σχέση του Τζον Λένον με τη Γιοκο Όνο και η αυταρχική συμπεριφορά του Πολ Μακάρτνεϊ. Στις 10 Απριλίου 1970, ο ΜακΚάρτνεϊ αποχώρησε από τη μπάντα.

Τόσο ο Λένον όσο και ο ΜακΚάρτνεϊ έριξαν την ευθύνη στην Όνο. «Είτε έπρεπε να παντρευτώ μαζί τους ή τη Γιόκο και επέλεξα τη Γιόκο», είχε πει ο Λένον.

Ακόμη και οι Beatles έδωσαν συναυλία μπροστά σε 18 άτομα. Το τεράστιο φιάσκο που τους έγινε μάθημα, καθώς έφτασαν στο σημείο να μαζεύουν κόσμο από τα καφέ για να τους ακούσει!

10 Απριλίου 1979: Πέθανε ο Νίνο Ρότα

Συνθέτης, ο οποίος συνεργαζόταν με τον Φεντερίκο Φελίνι, γράφοντας μουσική για τις ταινίες του. Μία από αυτές ήταν «Ο Νονός». Το 1975, για τον «Νονό ΙΙ» βραβεύτηκε με Όσκαρ μουσικής.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.